Μπορεί να είμαστε ήδη στις αρχές του Οκτώβρη, αλλά λίγο οι υψηλές θερμοκρασίες και οι βόλτες στη θάλασσα που συνεχίζονται, λίγο τα Σαββατοκύριακα που προσφέρονται για μικρές αποδράσεις, το καλοκαίρι ζει ακόμη μέσα μας και το μυαλό μας είναι ακόμη στις διακοπές.
Το σύνδρομο του άγχους μετά τις διακοπές (post-vacation stress syndrome), που φαίνεται ότι πλήττει πολλούς ανθρώπους, μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους και συνήθως τις πρώτες μέρες της επιστροφής στη δουλειά. Το άτομο αισθάνεται μια γενικευμένη αδυναμία και αδιαθεσία που συνοδεύεται από ένα αίσθημα κενού. Μπορεί να υποφέρει από αϋπνία ή να νοιώθει υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας. Παρατηρείται, επίσης, αδυναμία συγκέντρωσης, απάθεια και ανία ως προς την εργασία, αδυναμία λήψης αποφάσεων και επιθετικότητα, συμπτωματολογία δηλαδή που βρίσκουμε στις συναισθηματικές διαταραχές.
Όπως εξηγούν οι ψυχολόγοι, πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο που εκδηλώνεται με την απότομη προσγείωση στην εργασιακή ρουτίνα και δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί, εφόσον βέβαια δεν συντρέχουν ειδικές συνθήκες, όπως δηλαδή να υπάρχει μια αδιάγνωστη ψυχική διαταραχή.
Το συγκεκριμένο σύνδρομο διαρκεί λίγο, όχι πάνω από δύο εβδομάδες και επηρεάζει διαφορετικά τον καθένα. Το βασικό ερώτημα είναι αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να καταπολεμήσουμε το σύνδρομο ή έστω να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διάρκεια της κακοδιαθεσίας. Η απάντηση είναι ευτυχώς καταφατική. Όλοι μπορούμε να αυτοθεραπευτούμε, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουμε σε ηρεμιστικά ή αντικαταθλιπτικά χάπια, τα οποία δημιουργούν επικίνδυνη εξάρτηση.
Σχετικά με την επιστροφή στο γραφείο, είναι καλό να θυμόμαστε ότι πρέπει να είμαστε οργανωτικοί και να μην αναλωνόμαστε σε άχρηστες εργασίες και λεπτομέρειες. Αν υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν, τις βάζουμε σε προτεραιότητα και ασχολούμαστε με μία κάθε φορά.
Όσον αφορά στη διατροφή είναι καλό να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και ψάρια, που είναι πηγή ωφέλιμων Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Η καθημερινή λογική κατανάλωση καφέ βοηθά στη συγκέντρωση και την πνευματική διέγερση, ενώ ένα θρεπτικό σνακ το μεσημέρι (γιαούρτι, φρούτο, μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης ή πολύσπορο κουλούρι) μας δίνει δύναμη να αντέξουμε τις δύσκολες ώρες.
Επίσης, μπορούμε να εμπλουτίσουμε την καθημερινότητά μας με δραστηριότητες που μας ευχαριστούν και μας φέρνουν κοντά στη φύση. Έτσι, η επιστροφή στο γραφείο γίνεται πιο ομαλή και θα μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τη διάρκεια του συνδρόμου, βρίσκοντας γρήγορα και πάλι την άριστη επαγγελματική φόρμα μας.