Ιώσεις του φθινοπώρου και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας το φθινόπωρο και η επιστροφή στο γραφείο ή στο σχολικό περιβάλλον, που συνεπάγεται συνύπαρξη σε κλειστούς χώρους, ευνοούν τη μετάδοση ιώσεων. Μπορούμε, όμως, να τις προλάβουμε με τη σωστή διατροφή και τηρώντας βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής.  

Τα μικρόβια και οι ιοί της γρίπης, της γαστρεντερίτιδας, της βρογχίτιδας, της λαρυγγίτιδας και της ρινίτιδας σημειώνουν έξαρση και μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο, είτε μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα από τον βήχα, το φτάρνισμα και την ομιλία, είτε με τα χέρια, τα οποία αποτελούν και το κυριότερο "όχημά" τους.

Για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας ενάντια στα παθογόνα μικρόβια, πρέπει να τρεφόμαστε σωστά και να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά, που είναι πηγές των πολύτιμων αντιοξειδωτικών βιταμινών A και C, καθώς και των ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών καροτένιο, λουτεϊνη, ζεα-ξανθίνη και λυκοπένιο.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση βιταμίνης C, μας καθιστά πιο ανθεκτικούς στις ιώσεις και επιταχύνει το διάστημα της ανάρρωσης, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους με φόρτο εργασίας. Επομένως, προτιμάμε τα φρούτα και λαχανικά με σκούρα και ζωηρά χρώματα, που μαρτυρούν υψηλή περιεκτικότητα στις βιταμίνες A και C. Πολύτιμα είναι, επίσης, τα κόκκινα φρούτα του δάσους (φράουλες, μούρα, σμέουρα, βατόμουρα), που αποτελούν πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών ανθοκυανιδίνων, μαζί με τα παντζάρια και τα δαμάσκηνα.

Ακολουθούν σε αντιοξειδωτική δύναμη τα πορτοκαλί κηπευτικά (πεπόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι, μάνγκο, κολοκύθα) και τα πράσινα ζαρζαβατικά (κολοκυθάκια, μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, λόλα, ραδίκια βλίτα, σταμναγκάθι, μπρόκολο, σπαράγγια). Πολύτιμοι σύμμαχοι της υγείας ενάντια στις ιώσεις είναι οι ντομάτες, το καρπούζι και το ροζ γκρέιπ-φρουτ, που περιέχουν λυκοπένιο, το σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο που περιέχεται σε σπόρους, ξηρούς καρπούς και θαλασσινά, τα Ω-3 λιπαρά οξέα και η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, που περιέχονται σε ψάρια, ελαιόλαδο, σπόρους και ξηρούς καρπούς.

Στην κλασική ερώτηση αν χρειαζόμαστε πολυβιταμίνες, η απάντηση κρύβεται στη διατροφή που ακολουθούμε. Αν τρώτε συχνά junk food, μία πολυβιταμίνη με ιχνοστοιχεία (σελήνιο, χρώμιο, χαλκό) θα σας ωφελήσει.

Ιώσεις του φθινοπώρου και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

Προληπτικά εμβόλια για ενήλικες
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διαδεδομένη άποψη πως τα εμβόλια προορίζονται κυρίως για τα παιδιά, είναι εσφαλμένη. Από ιατρικής πλευράς, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να εξασθενεί μετά την ηλικία των 50 ετών και με τα χρόνια καθίσταται τόσο ευάλωτο, όσο και των βρεφών και των νηπίων. Για τους ενήλικες με χρόνια προβλήματα υγείας, πρωτίστης σημασίας είναι το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο που πρέπει να γίνεται νωρίς, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε να μην έχει ακόμα κορυφωθεί το κύμα της εποχικής γρίπης. Επίσης, σε όλα τα άτομα άνω των 50 ετών, συστήνεται το 13-δύναμο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, που γίνεται άπαξ, προστατεύοντας από πνευμονία, μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία και μέση ωτίτιδα.   

Απαραίτητη η προστασία των παιδιών
Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στις ιώσεις, γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ανώριμο, αλλά και επειδή οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία έχουν υψηλό μικροβιακό φορτίο. Εκτός του εμβολιασμού, σημαντικό είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών, η καλή διατροφή, η καθημερινή κατανάλωση φρέσκου χυμού πορτοκαλάδας και οι σωστές ώρες ύπνου.

Tip
Tο συχνό πλύσιμο των χεριών και ο επαρκής ύπνος, είναι απαραίτητα για να μην υποκύψουμε στα μικρόβια.