Τα παιδιά είναι επιρρεπή σε ιώσεις και ασθένειες, ανεξάρτητα από την ηλικία του ή την εποχή του χρόνου. Κάποιες παιδικές ασθένειες είναι μεταδοτικές, ενώ κάποιες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα. Οπότε καλό είναι να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και να απευθυνόμαστε έγκαιρα στο γιατρό για την όσο πιο γρήγορη ανάρρωση του παιδιού. Ας μη ξεχνάμε επίσης, ότι το συχνό σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων.
Οι πιο συνηθισμένες παιδικές ασθένειες
1. Ιώσεις
Οι ιώσεις, δηλαδή οι κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού (απλό κρυολόγημα με βήχα, συνάχι, πυρετό), ή του γαστρεντερικού (έμετος, διάρροια), οι οποίες διαρκούν λίγες ημέρες, είναι πολύ συχνές στα παιδιά. Αν τα συμπτώματα επιμένουν και κυρίως ο πυρετός διαρκεί πάνω από τέσσερις ημέρες, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
2. Πόνος στην κοιλιά
Από τις πιο συχνές περιπτώσεις, όταν δεν είναι απλώς μια δικαιολογία του παιδιού. Άγχος, δυσκοιλιότητα, λοιμώξεις ή εμφάνιση σκωληκοειδίτιδας είναι συνήθως οι αιτίες. Αν ο πόνος συνοδεύεται από πυρετό και έμετους, απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο.
3. Γαστρεντερίτιδα
Αναφέρεται στη μόλυνση στομάχου και εντέρου από ιό ή βακτήριο. Η διάρροια και ο έμετος είναι τα κύρια συμπτώματα, που διαρκούν από μία ως επτά μέρες. Το πρώτο εικοσιτεράωρο χρειάζεται βαθμιαία ενυδάτωση του οργανισμού, με μικρές γουλιές νερού, τσαγιού ή αναψυκτικού τύπου κόλα. Συμβουλευθείτε τον παιδίατρο για τα περαιτέρω.
4. Αμυγδαλίτιδα
Πρόκειται για τη μόλυνση των αμυγδαλών, η οποία προκαλείται από ιό ή μικρόβιο. Τα συμπτώματα είναι πρησμένες αμυγδαλές, πόνος στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση ή/και υψηλός πυρετός. Ο παιδίατρος θα χορηγήσει αντιβιοτικό.
5. Ωτίτιδα
Αναφέρεται στη συσσώρευση υγρού στην κοιλότητα του μέσου ωτός λόγω κρυολογήματος ή λοίμωξης. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι πόνος, μερική απώλεια ακοής, πυρετός, ναυτία, έμετος, απώλεια ισορροπίας. Απαιτείται φαρμακευτή αγωγή.
6. Άσθμα
Αν και ο βήχας είναι συνήθως απόρροια κρυολογήματος, όταν είναι έντονος και συνοδεύεται από πυρετό, δύσπνοια ή βάρος στο στήθος, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κρίσης άσθματος. Ο γιατρός θα χορηγήσει θεραπεία ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα και οι κρίσεις.
7. Εποχιακές αλλεργίες
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι καταρροή, φτάρνισμα, δύσπνοια, κοκκινίλα ή φαγούρα στα μάτια. Ο γιατρός θα χορηγήσει τα κατάλληλα αντιισταμινικά φάρμακα.
Μεταδοτικές παιδικές ασθένειες
Υπάρχει, επίσης, μια σειρά ασθενειών που πλέον εκλείπουν λόγω εμβολιασμού, ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να τις περάσουν τα παιδιά με πιο ήπια συμπτώματα. Οι περισσότερες περνάνε όταν κάνουν τον κύκλο τους, μετά από λίγες μέρες.
1. Ανεμοβλογιά
Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι εμφάνιση εξανθημάτων (σαν σπυράκια με υγρό) σε όλο το σώμα και συνοδεύεται από κατάπτωση και πυρετό. Είναι μεταδοτική πριν την εμφάνιση των εξανθημάτων και κατά τη διάρκειά τους. Απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο. Στο μεταξύ, ένα χλιαρό μπάνιο με ήπιο αντισηπτικό και ένα αντιισταμινικό φάρμακο θα συμβάλλει στη μείωση της φαγούρας που προκαλούν τα εξανθήματα.
2. Ιλαρά
Τα βασικά συμπτώματα είναι καταρροή, βήχας, πυρετός, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. Μόλις αυτά υποχωρήσουν, εμφανίζεται ένα γενικευμένο κόκκινο εξάνθημα που ξεκινά από το πρόσωπο, πίσω από τα αυτιά και επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο. Η ασθένεια μεταδίδεται κυρίως από τον αέρα. Παιδιά με ιλαρά θα πρέπει να απομακρύνονται από το σχολείο ή τον κοινωνικό κύκλο, για 4-5 ημέρες από την εμφάνιση του εξανθήματος.
3. Ερυθρά
Είναι ήπια εξανθηματική ιογενής νόσος, με συμπτώματα χαμηλό πυρετό, απαλό ροδόχρωμο εξάνθημα και πρήξιμο των λεμφαδένων πίσω χαμηλά στο κεφάλι. Απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο. Συνιστάται απομάκρυνση των παιδιών από το σχολείο ή τον κοινωνικό κύκλο, για 7 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.
4. Κοκίτης
Πρόκειται για μεταδοτική νόσο του αναπνευστικού. Το παιδί παρουσιάζει έντονο ξηρό βήχα για 2-6 εβδομάδες, με επιδείνωση τις βραδινές ώρες. Απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο. Φροντίστε όσο το παιδί είναι στο κρεβάτι, το κεφάλι και το πάνω μέρος του κορμού να βρίσκονται πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα. Τέλος, τα αντιβηχικά δεν βελτιώνουν την κατάσταση.
5. Παρωτίτιδα
Ή αλλιώς μαγουλάδες. Χαρακτηρίζεται από επώδυνη διόγκωση των σιελογόνων αδένων και κυρίως των παρωτίδων, που προκαλούν κατ’ επέκταση μυαλγία, ανορεξία, πονοκέφαλο, χαμηλό πυρετό, δυσκολία στη μάσηση, πρήξιμο στα μάγουλα, δυσκαμψία στον αυχένα. Απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο. Συνιστάται απομάκρυνση από το σχολείο ή τον κοινωνικό κύκλο, για 5 ημέρες μετά την έναρξη της ασθένειας.
6. Οστρακιά
Είναι από τις ελάχιστες παιδικές ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει εμβόλιο. Οφείλεται στο στρεπτόκοκκο και είναι μεταδοτική. Παρουσιάζει πυρετό, πονόλαιμο, πρησμένους λεμφαδένες, έμετο και στη συνέχεια ένα κόκκινο εξάνθημα, που ξεκινά από το πρόσωπο, το λαιμό και την κάτω κοιλιακή χώρα για να επεκταθεί σε όλο το σώμα. Η χρήση αντιβιοτικών, όπως η πενικιλίνη για 10 ημέρες αποτελεί τη βάση της θεραπείας. Απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρο. Η απομόνωση του παιδιού για 48 ώρες από την αρχή της θεραπείας είναι η καλύτερη προφύλαξη. Ακόμη και μετά την ανάρρωση καλό είναι πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική δραστηριότητα του παιδιού για δύο εβδομάδες.