Η καθημερινότητα μπορεί να είναι για όλους μας γεμάτη απρόοπτα, που ενδεχομένως οδηγήσουν σε ατυχήματα. Ειδικά τα μικρά παιδιά, που δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου και είναι γεμάτα περιέργεια να ανακαλύψουν τον κόσμο, μπορούν εύκολα να πέσουν θύματα ατυχημάτων. Φροντίστε να έχετε πάντα στο σπίτι και στο αυτοκίνητο φαρμακείο πρώτων βοηθειών και ελέγχετε τις ημερομηνίες λήξης των σκευασμάτων. Η πρόληψη είναι πάντα σωτήρια, επομένως είναι καλό να είμαστε ενήμεροι για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα παιδικά ατυχήματα.
Πνιγμός από φαγητό ή ξένο σώμα
Πόσες φορές δεν έχει συμβεί σε όλους μας να στραβοκαταπιούμε; Πέρα από την τροφή, ένα παιδί μπορεί να πνιγεί και από αντικείμενα που μπορεί να βάλει στο στόμα του. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει σε ένα παιδί όταν το πρόσωπό του σχηματίζει μία εικόνα αγωνίας, δεν μπορεί να μιλήσει, δυσκολεύεται να αναπνεύσει, βήχει επίμονα αλλά αδύναμα και ενδεχομένως, χάνει τις αισθήσεις του. Κρατήστε το παιδί στα γόνατά σας με την πλάτη του κοντά στο στήθος σας. Βάλτε το αριστερό σας χέρι στην πλάτη του. Με το δεξί χέρι σε γροθιά ακουμπήστε το στομάχι του, πάνω από τον αφαλό, και πιέστε δυνατά προς τα πάνω. Επαναλάβετε τρεις τέσσερις φορές.
Σε μεγαλύτερα παιδιά, η πρώτη κίνηση είναι το χτύπημα στην πλάτη με φορά προς τα πάνω. Αν η κίνηση αυτή δεν έχει αποτέλεσμα, αγκαλιάστε το παιδί από πίσω, τοποθετώντας τα χέρια σας κάτω από τις μασχάλες του. Ενώστε τις παλάμες σας και πιέστε με δύναμη προς το σώμα σας και προς τα πάνω (χειρισμός Heimlich). Αν με τις παραπάνω πρώτες βοήθειες δεν έχετε αποτέλεσμα, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρο ή μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο.
Αιμορραγία από χτύπημα
Τα γδαρσίματα και οι μικροτραυματισμοί με μικρή αιμορραγία είναι συνήθη για τα παιδιά. Μία μεγάλη απώλεια αίματος, όμως, μπορεί να αποβεί μοιραία, για αυτό δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο. Κρατήστε το παιδί ξαπλωμένο, τοποθετείστε ένα καθαρό ύφασμα ή πετσέτα στο τραύμα και ασκήστε πίεση με την παλάμη σας. Καλό είναι να σηκώσετε πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα το σημείο που αιμορραγεί, εκτός αν υπάρχει πιθανότητα κατάγματος. Μην δένετε πολύ σφιχτά το τραύμα. Αν το αίμα ποτίσει το ύφασμα μην το αφαιρέσετε. Τοποθετείστε και ένα δεύτερο από πάνω. Αν ο τραυματισμός προκλήθηκε από σίδερο και το παιδί δεν έχει εμβολιασθεί για τέτανο, πηγαίνετε σε ένα φαρμακείο για αντιτετανικό ορό. Συνιστάται η επίσκεψη στο γιατρό ή σε νοσοκομείο σε κάθε περίπτωση.
Έγκαυμα
Τα εγκαύματα μπορεί να προέρχονται από πηγές θερμότητας, χημικές ουσίες, τριβή, ακτινοβολία, κλπ. Σε ένα ελαφρύ έγκαυμα Α’ βαθμού η επιδερμίδα παρουσιάζει έντονη ερυθρότητα χωρίς φουσκάλες και ήπιο πόνο. Ένα έγκαυμα Β’ βαθμού παρουσιάζει έντονη ερυθρότητα, φουσκάλες και αρκετό πόνο. Το έγκαυμα Γ’ βαθμού επηρεάζει υποκείμενους ιστούς και νεύρα, το δέρμα μπορεί να ασπρίσει και χάνει την αισθητικότητά του. Όταν το έγκαυμα είναι μικρό, πλένετε την περιοχή με άφθονο δροσερό νερό, για τουλάχιστον 5’ και αφήνετε ακάλυπτο το σημείο μέχρι να επισκεφθείτε το γιατρό. Σε βαθύτερα εγκαύματα, μην αφαιρέσετε τα ρούχα αν έχουν κολλήσει στο δέρμα και μην σπάτε τις φυσαλίδες. Σε καμία περίπτωση μην εφαρμόζετε στην περιοχή ουσίες που δεν είναι κατάλληλες, όπως οδοντόκρεμα, βούτυρο, κλπ. Μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο.
Τραυματισμός στα μάτια
Οι οφθαλμικές κακώσεις μπορούν να συμβούν οπουδήποτε, είτε πρόκειται για τραυματισμό από χτύπημα, είτε από ξένο σώμα. Αποτρέψτε το παιδί να τρίβει το μάτι του, γιατί αυτό θα επιδεινώσει τον ερεθισμό. Αποφύγετε την επαφή με χαρτομάντιλα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο τραυματισμό. Αν μπει στο μάτι ξένο σώμα ή κάποια βλαβερή χημική ουσία, ξεπλύνετε με άφθονο νερό, κρατώντας το κεφάλι του παιδιού προς τα πίσω και τα βλέφαρα ανοιχτά. Επισκεφθείτε άμεσα τον οφθαλμίατρο.
Τσίμπημα από έντομο
Η αλλεργία στα υμενόπτερα (μέλισσα και σφήκα) προκαλείται από το δηλητήριο που απελευθερώνεται μετά από κάθε τσίμπημα. Το τσίμπημα προκαλεί πόνο, ερυθρότητα και οίδημα, συμπτώματα που υποχωρούν σε μία μέρα. Αν υπάρχει αλλεργία μπορεί να παρουσιαστούν από φαγούρα και καντήλες, μέχρι συμπτώματα στο γαστρεντερικό, το αναπνευστικό και το κυκλοφορικό σύστημα.
Απολυμάνετε την περιοχή πλένοντάς τη με νερό και σαπούνι. Βάλετε πάγο για να μειωθεί το οίδημα. Απομακρύνετε το κεντρί χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό αντικείμενο. Αποφύγετε να το τραβήξετε με τα δάχτυλα, γιατί η πίεση μπορεί να στείλει περισσότερο δηλητήριο στο δέρμα. Αν το οίδημα δεν υποχωρεί τις επόμενες μέρες, ενδέχεται να χορηγηθούν αντιισταμινικά και κορτιζόνη. Αν υπάρξει αλλεργική αντίδραση, απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό.
Προσοχή
- Το 60% των τραυματισμών των παιδιών οφείλεται σε πτώσεις στην παιδική χαρά. Ελέγξτε αν το έδαφος είναι ομαλό, με μαλακό γρασίδι. Αν έχει χαλίκια, ξύλα, τσιμέντο, είναι επικίνδυνο για το παιδί, όπως επίσης, τα παλιά φθαρμένα παιχνίδια, με γωνίες, κοφτερές επιφάνειες, ξύλα ή σίδερα που προεξέχουν.
- Αν το παιδί κάνει ποδήλατο, ελέγξτε τα φρένα πριν ξεκινήσει τις βόλτες.
- Φροντίστε να ντύνετε κατάλληλα το παιδί πριν το παιχνίδι, όπως π.χ. με άνετα ρούχα και παπούτσια που δεν γλιστράνε χωρίς κορδόνια.