Νηστεία: Ποιους συνδυασμούς πρέπει να κάνετε, ποια φαγητά παχαίνουν

Photo credits: freepik.com  
Η νηστεία της Σαρακοστής αποτελεί για πολλούς μία ευκαιρία για πιο υγιεινή διατροφή και για απώλεια κιλών. Γνωρίζετε, όμως, ότι κάποια τρόφιμα περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες και είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνα; Ξέρετε τι πρέπει να προσέχετε και ποιους συνδυασμούς τροφών να κάνετε;

Είναι αλήθεια ότι η νηστεία συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας και στην ανάπτυξη των διανοητικών και πνευματικών λειτουργιών. Η μη κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και βασικά του κορεσμένου λίπους, άρα έχουμε μείωση της κακής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, και βελτίωση του λιπιδαιμικού δείκτη.

Επίσης, η νηστεία συμβάλλει στον καθαρισμό των νεφρών, του πεπτικού συστήματος και σε αποτοξίνωση, σε μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών, καλύτερης αρτηριακής πίεσης και σε χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης ή περιορισμό των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Η νηστεία, όταν γίνεται σωστά, μπορεί να ωφελήσει τον οργανισμό. Όταν, όμως, χαρακτηρίζεται από υπερβολικές στερήσεις και λανθασμένες διατροφικές επιλογές, μπορεί να εξασθενήσει τον οργανισμό.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, γιατί πέρα από τυχόν διατροφικές ελλείψεις, κάποια φαγητά είναι μεν πιο υγιεινά, αλλά πολύ πλούσια σε θερμίδες και είναι πιθανό να πάρετε κιλά, αντί να χάσετε.

Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να υπερβάλετε στην ποσότητα του γεύματός σας και ότι πρέπει να τρώτε ποικιλία νηστίσιμων φαγητών. Αν αποφύγετε τις παγίδες και νηστέψετε με υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο, στο τέλος της Σαρακοστής ενδέχεται να έχετε χάσει βάρος. Επίσης δεν αποκλείεται να δείτε και αλλαγές προς το καλύτερο, στο λιπιδαιμικό σας προφίλ, δηλαδή μείωση στην ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. 
Photo credits: freepik.com  
Νηστεία: Ποιους συνδυασμούς πρέπει να κάνετε, ποια φαγητά παχαίνουν

  • Για να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, συνδυάστε διάφορες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, όπως όσπρια με δημητριακά (ρύζι, πλιγούρι, φαγόπυρο, κινόα, κλπ), όσπρια με ξηρούς καρπούς, σουσάμι, ταχίνι ολικής και σπόρους (ηλιόσπορους, λιναρόσπορο, κλπ).
  • Για την πρόσληψη των απαραότητων Ω3, προσθέστε στη διατροφή σας λιναρόσπορο, καρύδια, αβοκάντο, σουσάμι, ταχίνι ολικής άλεσης.
  • Για την απαραίτητη βιταμίνη Β12, καλές φυτικές πηγές είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης και το βιολογικό γάλα σόγιας.

Τι πρέπει να προσέχετε

Ποικιλία φαγητών: Βάλτε στη διατροφή σας όσπρια, λαδερά, θαλασσινά και μην αυξήσετε την ποσότητα ζυμαρικών σε εβδομαδιαία βάση. Φροντίστε να τρώτε καθημερινά 1-2 σαλάτες και 2-3 φρούτα. Αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά, π.χ. πίτες.
Ψωμί: Τρώγοντας περισσότερα λαδερά φαγητά, μην πέσετε στην παγίδα της υπερβολικής κατανάλωσης ψωμιού. Δύο φέτες την ημέρα είναι αρκετές.
Ξηροί καρποί: Αν καταναλώνετε παραπάνω από 1 χούφτα 3 φορές την εβδομάδα, είναι πιθανό να δείτε τα κιλά σας να αυξάνονται.
Ελιές: Φροντίστε να μην τρώτε περισσότερες από 4-6 την ημέρα.
Χαλβάς: Ο χαλβάς είναι νόστιμος, υγιεινός, αλλά και πολύ θερμιδογόνος. Ένα κομμάτι την ημέρα είναι αρκετό. 
Νηστίσιμα γλυκά: Περιορίστε τα γλυκά του κουταλιού και τα παστέλια σε 2-3 φορές την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα νηστίσιμα κουλουράκια.

 

Διαβάστε ακόμη:
Πώς η νηστεία συμβάλλει στην υγεία και την αποτοξίνωση του οργανισμού
Τι τρώμε στη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής

Ένα άρθρο για: