Photo credits: freepik.com
Η υιοθέτηση ορισμένων υγιεινών συνηθειών, η καλή ψυχολογία, η όρεξη για ζωή και τα ενδιαφέροντα, είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία και την ευεξία, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα της καλύτερης και μεγαλύτερης σε διάρκεια ζωής.
Οι συνήθειες που συμβάλλουν στη μακροζωία
- Άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα
- Υιοθέτηση υγιεινής διατροφής
- Διατήρηση του δείκτη μάζας σώματος στο φυσιολογικό εύρος
- Κατανάλωση αλκοόλ έως ένα ποτήρι (μεζούρα) ημερησίως
- Αποφυγή καπνίσματος
Η διατροφή που συμβάλλει στη μακροζωία
Η βιταμίνη Ε έχει βασικό ρόλο στη μακροζωία και τη διατήρηση της νεανικής όψης, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε περικλείει διαφορετικές ωφέλιμες ενώσεις για τον οργανισμό. Απομακρύνει από τον οργανισμό τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα και προκαλούν ασθένειες, καθώς αυξάνουν τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες.
H συστηματική λήψη βιταμίνης Ε βελτιώνει και τις ανοσολογικές αντιδράσεις. Συμβάλλει στη ρύθμιση της παραγωγής και της λειτουργίας μιας σειράς λευκών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, καθώς και των αλλεργιών.
Επίσης, η βιταμίνη Ε προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και επομένως από τη φωτογήρανση, καθώς και από άλλες δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα, λεύκη και ακμή.
Τέλος, η λήψη βιταμίνης Ε προλαμβάνει την οστεοπόρωση, ενισχύει την ανάπλαση των μυών και λειτουργεί ως ρυθμιστής της συστολικής αρτηριακής πίεσης.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για άτομα άνω των 14 ετών είναι 15mg. Ωστόσο, γυναίκες που θηλάζουν χρειάζονται 19mg, ενώ τα παιδιά έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις, ξεκινώντας από 4mg για τα βρέφη και ανεβαίνοντας στα 11mg από την ηλικία των εννέα έως 13 ετών.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι:
- Ηλιόσποροι
- Αμύγδαλα
- Φουντούκια
- Κουκουνάρια
- Φιστίκια
- Αβοκάντο
- Κόκκινη γλυκιά πιπεριά (ωμή)
- Σολομός
- Πέστροφα
Photo credits: freepik.com
Η νοοτροπία που συμβάλλει στη μακροζωία:
Όσο μεγαλώνουμε παρατηρούμε αλλαγές στο σώμα μας και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη ζωή. Κάποιοι υποδέχονται κάθε νέα φάση της ζωής με χαρά και περιέργεια να ανακαλύψουν ό,τι έχει να τους προσφέρει, άλλοι νιώθουν μια πηγή διαρκούς άγχους.
Η ηλικία είναι κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, ο τρόπος που μεγαλώνουμε, όμως, είναι ζήτημα αντίληψης, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η αντίληψη αυτή μπορεί να μας οδηγήσει είτε σε μια ζωή με υγεία και ευημερία, είτε σε διάφορα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.
Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ νοοτροπίας και συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία. Όποιος αντιμετωπίζει θετικά το γήρας, φροντίζει περισσότερο την υγεία του.
Οι ειδικοί προτείνουν 4 απλούς τρόπους, που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια πιο θετική προσέγγιση για τη ζωή και το γήρας:
Αναγνωρίστε τις αρνητικές νοοτροπίες και απορρίψτε τις: Οι αρνητικές σκέψεις για τη γήρανση εσωτερικεύονται κατά τη διάρκεια της ζωής, βλάπτοντας τη φυσική και γνωστική υγεία ενός ανθρώπου, καθώς μεγαλώνει. Αναγνωρίστε τα αρνητικά μηνύματα, για να μπορέσετε να κατανοήσετε πώς σας επηρεάζουν.
Αποκτήστε κίνητρα για ζωή: Βρείτε δραστηριότητες που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σας ζωντανό, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητές σας. Αν π.χ. η οικογένεια είναι για εσάς προτεραιότητα, μπορείτε να βοηθήσετε στην ανατροφή των εγγονιών. Αν έχετε περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αναζητήστε δράσεις που σχετίζονται με την φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο εθελοντισμός είναι πάντα μία εξαιρετική πρόταση.
Παραμείνετε κοινωνικά ενεργοί: Όσο μεγαλώνουμε χάνουμε αγαπημένα πρόσωπα ή γινόμαστε πιο εσωστρεφείς και μοναχικοί. Η κοινωνική απομόνωση αποτελεί παράγοντα κινδύνου επιδείνωσης της σωματικής και ψυχικής υγείας. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, συμβάλλει σε αισθήματα μειωμένης ικανοποίησης για τη ζωή, κατάθλιψης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και δυσκολίας να ανταποκριθούμε στις δραστηριότητες της καθημερινότητας.
Η διατήρηση κοινωνικών επαφών έχει θετική επίδραση.
Δοκιμάστε κάτι νέο: Διοχετεύσετε το χρόνο και την ενέργειά σας σε μια νέα δραστηριότητα, η οποία ταιριάζει με τη φάση ζωής που βρίσκεστε. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι που αναπτύσσουν νέες δεξιότητες μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, την αυτοεκτίμηση και γενικότερα την ποιότητα ζωής τους.