Κάθε πότε αλλάζουμε οδοντόβουρτσα, σφουγγάρι και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, λέει η παροιμία. Έχετε, όμως, σκεφτεί ότι και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά για την προσωπική υγιεινή μας ή για άλλο σκοπό, χρειάζονται καθαρισμό ή αλλαγή, καθώς εκεί αναπτύσσονται μικρόβια και βακτήρια, που αποτελούν εστίες μόλυνσης;

Γνωρίζετε, για παράδειγμα, κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας ή τα σφουγγάρια; Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζουμε τις οθόνες αφής ή τον πάγκο της κουζίνας; Χωρίς να γίνουμε εμμονικοί με τα μικρόβια, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ορισμένα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, δεν είναι τόσο καθαρά όσο φαίνονται!

Ας δούμε, λοιπόν, τι συστήνουν οι ειδικοί:

Οδοντόβουρτσα
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), πρέπει να αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3-4μήνες. Εάν χρησιμοποιείτε τη βούρτσα σας για πολύ περισσότερο χρόνο, οι τρίχες θα αρχίσουν να φθείρονται και δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της πλάκας.

Σφουγγάρι κουζίνας
Πρέπει να αλλάζεται κάθε 1-2 εβδομάδες. Λαμβάνοντας υπόψη το πόσα μικρόβια βρίσκονται μέσα σε ένα σφουγγάρι, είναι αδύνατο να καθαριστεί. Πολλά από τα βακτήρια δεν είναι επιβλαβή. Όμως, υπάρχουν κάποια, όπως η σαλμονέλα, που μπορεί να μεταφερθούν από τα σφουγγάρια στα χέρια, σε επιφάνειες της κουζίνας, κ.α., και να οδηγήσουν σε ασθένειες. Η σαλμονέλα κι άλλα βακτήρια αναπτύσσονται και επιβιώνουν καλύτερα στα σφουγγάρια, παρά στις βούρτσες, καθώς τα σφουγγάρια δεν στεγνώνουν ποτέ. Τέλος, θα πρέπει να πετάξετε το σφουγγάρι αν έχει μια ξινή μυρωδιά μούχλας.

Πετσέτες χεριών
Οι πετσέτες χεριών αποτελούν, λόγω της υγρασίας, ιδανικό περιβάλλον για να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια. Για αυτό η σύσταση είναι να πλένονται κάθε δύο ημέρες.

Υγρά φακών
Τα μπουκάλια με το υγρό για τους φακούς επαφής έχουν ημερομηνία λήξης. Αφού περάσει η ημερομηνία αυτή, το διάλυμα μπορεί να μολυνθεί από μικροοργανισμούς που κυκλοφορούν στον αέρα. Συστήνεται να αντικαθιστάτε το κουτάκι που φυλάτε τους φακούς σας κάθε τρεις μήνες και να το καθαρίζετε συχνά με αντισηπτικό, αφήνοντάς το να στεγνώσει μόνο του, γυρισμένο ανάποδα και όχι με νερό βρύσης.

Πινέλα μακιγιάζ
Κάτι που συχνά παραμελούμε είναι ο σωστός καθαρισμός τους. Πέρα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, τα πινέλα του μακιγιάζ συσσωρεύουν στην επιφάνεια τους σκόνη, βακτήρια και λιπαρότητα, η οποία μεταδίδεται από την επιδερμίδα μας. Αν λοιπόν γίνεται συνεχής χρήση τους χωρίς να τα καθαρίζουμε, υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν εκ νέου όλα αυτά στο δέρμα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ερεθισμούς, φλεγμονές, σπυράκια και έξαρση ακμής. Επίσης, από τα βρώμικα πινέλα των σκιών υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί επιπεφυκίτιδα. Για τα πινέλα που χρησιμοποιούνται για καλλυντικά σε μορφή σκόνης, ο καθαρισμός μια φορά την εβδομάδα θεωρείται αρκετός. Τα πινέλα με τα οποία εφαρμόζουμε υγρά ή κρεμώδη προϊόντα, όπως το foundation, θα πρέπει να πλένονται καθημερινά.
Κάθε πότε αλλάζουμε οδοντόβουρτσα, σφουγγάρι,

Οθόνες αφής
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Stanford οι οθόνες αφής των smartphones είναι πηγή μικροβίων, μιας και κατά μέσο όρο μαζεύουν οκτώ φορές περισσότερα βακτήρια και μικρόβια από μία δημόσια τουαλέτα.Το 50% οθονών αφής είναι μολυσμένες με μικρόβια που κανονικά διαβιούν στο εντερικό σύστημα. Η ευρεία εξάπλωση των συσκευών με οθόνη αφής και η αυξανόμενη χρήση τους, φαίνεται πως μπορεί να κρύβει τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων και ασθενειών μέσω της επαφής. Καθαρίζετε τακτικά τα χέρια σας και τις οθόνες αφής των φορητών συσκευών σας.

Ξύλο/επιφάνεια κοπής
Αν το/τη χρησιμοποιείται συχνά, πρέπει να αντικαθίσταται κάθε δύο χρόνια, ιδίως αν έχει βαθιά κοψίματα ή γδαρσίματα στα οποία παγιδεύονται βακτήρια και μικρόβια.

Φίλτρο νερού
Αυτά που τοποθετούνται στη βρύση συνήθως έχουν διάρκεια ζωής 3-6 μήνες. Τα περισσότερα φίλτρα σε κανάτες πρέπει να αντικαθιστώνται κάθε 2 μήνες. Εάν έχετε ψυγείο με ενσωματωμένο δοχείο νερού, πρέπει να αλλάζετε το φίλτρο κάθε 6 μήνες.

Βουρτσάκι τουαλέτας
Το πιγκάλ πρέπει να το αλλάζετε κάθε λίγους μήνες ή όταν βλέπετε πως οι τρίχες του αρχίσουν να λυγίζουν. Μέχρι τότε, για τον καθαρισμό του, ρίξτε ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι μέσα στη λεκάνη, τρεις φορέε την εβδομάδα και τοποθετήστε εκεί το πιγκάλ για μερικές ώρες. Τρίψτε το βουρτσάκι μέσα στη λεκάνη και τραβήξτε το καζανάκι 1-2 φορές, ώστε να ξεπλυθεί καλά. Τα οξέα του ξιδιού απολυμάνουν το βουρτσάκι και τη λεκάνη, διώχνουν τα άλατα στο εσωτερικό της λεκάνης. Αφήνετε πάντα το βουρτσάκι να στραγγίζει μέσα στη λεκάνη πριν το τοποθετήσετε στο πιγκάλ, στερεώνοντάς το στο στεφάνι της λεκάνης.

Ένα άρθρο για: