Η κατάθλιψη είναι μια κοινή, σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο που σκέφτεται, αισθάνεται και ενεργεί ένα άτομο. Συνοδεύεται από συναισθήματα θλίψης, απαξίωσης ή και απώλεια ενδιαφέροντος, ακόμη και για δραστηριότητες που παλιότερα χαροποιούσαν το άτομο που την έχει.
Μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου. Οι καταθλιπτικές διαταραχές συγκαταλέγονται στις πιο συχνά εμφανιζόμενες καταστάσεις στην ψυχιατρική.
Σε γενικές γραμμές, η κατάθλιψη προκαλεί μία σειρά συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων, ενώ μειώνει την ικανότητα ενός ατόμου να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, τόσο στην εργασία του όσο και στις προσωπικές του σχέσεις.
Μερικές φορές η κατάθλιψη συγχέεται με τη θλίψη, αλλά πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις. Η θλίψη μπορεί να περιλαμβάνει χαρακτηριστικά της κατάθλιψης, όπως έντονη λύπη και απόσυρση από τις συνήθεις δραστηριότητες. Ωστόσο, στις διαφορές τους σημειώνονται ότι η θλίψη:
- Δεν είναι μία μόνιμη κατάσταση.
- Πολλές φορές αναμειγνύεται με θετικές αναμνήσεις.
- Το άτομο διατηρεί την ικανότητα οργάνωσης της καθημερινότητας και διεκπεραίωσης των υποχρεώσεών του.
Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν σε κατάθλιψη
Τα αίτια της κατάθλιψης δεν είναι σαφή. Όπως και με πολλές άλλες ψυχικές διαταραχές, είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη της νόσου. Κάποια από τα αίτια που αναφέρονται είναι οι βιολογικές διαφορές στη δομή και τη χημεία του εγκεφάλου, οι ορμόνες και τα γονίδια.
Γεγονότα όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η απώλεια εργασίας, η κακοποίηση, μία μεγάλη καταστροφή, είναι μερικές από τις αφορμές που μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο σε κατάθλιψη.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης
Η κατάθλιψη είναι μία πάθηση που δεν βιώνεται με τον ίδιο τρόπο από όλους. Συνήθως εκδηλώνεται αρχικά με κακή διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης, έντονη και ανεξήγητη κούραση, αισθήματα αναξιότητας και ενοχής, απόσυρση από τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις.
Το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη αισθάνεται αβοήθητο, έχει αρνητική εικόνα και στάση απέναντι στον εαυτό του, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, κακή μνήμη, προβλήματα ύπνου, διαταραγμένη όρεξη, επανειλημμένες σκέψεις, σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας. Όσο περνάει ο καιρός τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα, καθώς νιώθει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο και βιώνει απελπισία.
Πώς θα αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη
Αν πάσχετε από κατάθλιψη πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού, νευρολόγου ή ψυχίατρου, για να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχολογίας του ασθενή και στην πρόληψη της υποτροπής. Παράλληλα, θα πρέπει να εφαρμόζονται κάποιες καλές συνήθειες στη διάρκεια της ημέρας:
- Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή, κοιμηθείτε σωστά, κοινωνικοποιηθείτε.
- Αποφύγετε αλκοόλ, ηρεμιστικά και ναρκωτικές ουσίες, που φαίνεται να βοηθούν πρόσκαιρα, αλλά σε βάθος χρόνου κάνουν την κατάσταση πολύ χειρότερη.
- Η σωματική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική, καθώς συμβάλλει στην καλή διάθεση, όπως επίσης η γιόγκα, οι βαθιές αναπνοές και άλλες τεχνικές που μειώνουν το στρες.
- Καταγράφετε καθημερινά τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και σημειώνετε ό,τι σας κάνει να νιώθετε ευγνώμονες ή ό,τι θετικό μπορεί να συμβαίνει.
- Εκφραστείτε μέσα από τη ζωγραφική, το χορό, τη μουσική, κλπ.