Photo credits: freepik.com
Περισσότερες από 2.000 καταγγελίες τον χρόνο γίνονται για περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών, ενώ η νέα χρονιά ξεκίνησε με μία ακόμη γυναικοκτονία. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη βία ενάντια στις γυναίκες; Πώς θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας ή μία γυναίκα που γνωρίζουμε ότι υφίσταται βία;
Ο όρος "βία κατά των γυναικών" περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.
Τα σημάδια είναι πάντα εκεί: η ψυχολογική και λεκτική βία είναι πρόδρομοι της σωματικής. Συνήθως το περιβάλλον τείνει να τα αγνοεί, από φόβο ή από αδυναμία να αντιδράσει.
Παρόλο που κάθε περίπτωση είναι μοναδική, υπάρχουν κοινά στοιχεία στις λεγόμενες καταχρηστικές σχέσεις. Η αναγνώρισή τους αποτελεί σημαντικό βήμα για την πρόληψη και την παύση κάθε μορφής κακοποίησης.
Ο όρος βία περιλαμβάνει:
- Τη βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία).
- Τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία).
Τα στοιχεία δείχνουν ότι:
- Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της.
- Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο.
- Μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
- Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία.
- Το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα.
Πού μπορείτε να απευθυνθείτε
Τα Συμβουλευτικά Κέντρα, που λειτουργούν από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, παρέχουν δωρεάν ψυχοκοινωνική στήριξη και νoμική συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας. Σκοπός των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.
Στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 (e-mail: [email protected]), η οποία είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας, 365 μέρες το χρόνο. Η τηλεφωνική γραμμή SOS στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας και υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε αν γνωρίζετε ότι κάποια ενήλικη γυναίκα ή ανήλικο κορίτσι κακοποιείται
Μπορείτε να καλέσετε:
- στο Κέντρο Άμεσης Δράσης 100 και να κάνετε επώνυμη ή ανώνυμη καταγγελία, ή να ενημερώσετε άμεσα το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή τις εισαγγελικές αρχές.
- στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης 197.
- στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή ελπίδας 8011116000 του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου.
- στον αριθμό 2109700814 του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης