Photo credits: freepik.com
Ο χρόνος για τις καλοκαιρινές διακοπές μετρά αντίστροφα και εσείς ανυπομονείτε να βρεθείτε στον αγαπημένο σας προορισμό. Για όσουν έχουν κατοικίδια ζωάκια, οι καλοκαιρινές διακοπές φέρνουν μαζί έξτρα φροντίδα και οργάνωση, είτε το ταξίδι περιλαμβάνει το κατοικίδιο, είτε όχι.
Αν, λοιπόν, έχετε αποφασίσει ότι στις διακοπές σας θα πάτε μαζί με το κατοικίδιό σας, τότε θα πρέπει να έχετε υπόψη κάποια πράγματα που θα σας βοηθήσουν να ταξιδέψετε ήσυχα με τον τετράποδο σύντροφό σας και να περάσετε ξέγνοιαστες διακοπές.
Αναζήτηση καταλύματος που δέχεται κατοικίδια
Γνωρίζετε σίγουρα ότι κάποια ξενοδοχεία δεν επιτρέπουν την είσοδο σε κατοικίδια. Επομένως, είναι σημαντικό να βρείτε το σωστό μέρος για το κατοικίδιό σας πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας με αυτό. Πάντα πριν κάνετε κράτηση, ενημερώστε το ξενοδοχείο ότι θα έχετε μαζί σας το κατοικίδιό σας, ακόμα και αν είναι ξεκάθαρο στην περιγραφή ότι επιτρέπεται. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι έχετε ρωτήσει για τυχόν επιπλέον χρεώσεις. ώστε να αποφύγετε εκπλήξεις.
Έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του
Αφενός μπορεί να σας ζητήσουν από το κατάλυμα να ελέγξουν το μητρώο υγείας του κατοικίδιου ζώου σας. Αφετέρου, καλό είναι να έχετε μαζί σας όλα τα αρχεία υγείας σε περίπτωση ασθένειας του σκύλου ή της γάτας σας.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει όλα τα απαραίτητα
Τα ταξίδια και οι αλλαγές στο περιβάλλον δημιουργούν άγχος σε κάποια ζωάκια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί την τροφή και τις λιχουδιές που του αρέσουν, καθώς και κάποια από τα αγαπημένα του παιχνίδια. Επίσης, μια κουβερτούλα, την πετσέτα του, ένα φίμωτρο, ένα ειδικό δοχείο για το νερό του, ένα έξτρα κολάρο/σαμάρι και έναν οδηγό, αντιπαρασιτικά, σαμπουάν και μαλακτική κρέμα για το τρίχωμά του, οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα για την υγιεινή των δοντιών του.
Διατηρείστε τη ρουτίνα του
Φροντίστε να ακολουθείτε την ίδια ρουτίνα που ακολουθείτε στο σπίτι. Ταϊστε το σκύλο σας την ώρα που το κάνετε και στο σπίτι, βρείτε ένα μέρος για βόλτα κοντά στο κατάλυμα που θα μένετε. Έτσι θα μειωθεί το άγχος που μπορεί να νιώθει ο σκύλος σας και θα αισθάνεται πιο άνετα.
Αποφύγετε να αφήνετε το κατοικίδιό σας μόνο του
Μην αφήνετε μόνο του το ζωάκι σας στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, όπως δεν θα αφήνατε το παιδί σας. Φροντίστε να περνάτε τη μέρα σας έτσι ώστε να μπορεί να σας ακολουθήσει.
Photo credits: freepik.com
Συμβουλές για το ταξίδι
Αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητό σας, καλό θα ήταν να δέσετε το σκύλο σας με ειδική ζώνη από το σαμάρι του στη θήκη της ζώνης του αυτοκινήτου, για την αποφυγή τραυματισμού σε περίπτωση ατυχήματος.
Αν ταξιδεύετε με ΚΤΕΛ, η μεταφορά των ζώων σε κλουβάκι επιτρέπεται, όπως και η μεταφορά σκύλων βοηθείας. Σε περιπτώσεις που τα ζώα είναι μεγαλόσωμα, απαγορεύεται ρητά η μεταφορά τους τόσο στον χώρο των επιβατών, όσο και στις αποσκευές.
Αν ταξιδεύετε με τρένο, η μεταφορά των ζώων επιτρέπεται σε συγκεκριμένα μόνο δρομολόγια, τα μικρόσωμα ζώα σε κλουβί μεταφοράς ή εκτός κλουβιού με λουρί και φίμωτρο, ενώ τα μεγαλύτερα μόνο με λουρί και φίμωτρο.
Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, οι κανονισμοί διαφοροποιούνται αναλόγως την αεροπορική εταιρεία και τη χώρα προορισμού. Βεβαιωθείτε πως έχετε κάνει τον απαραίτητο έλεγχο δικαιολογητικών, εγγράφων και νόμων της εκάστοτε αεροπορικής εταιρείας και των νόμων των χωρών που επισκέπτεστε, προτού κλείσετε εισιτήρια.
Αν ταξιδεύετε με πλοίο και ο σκύλος σας είναι μικρόσωμος, μπορείτε να τον έχετε σε κλουβάκι μεταφοράς. Οφείλετε να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας του, ενημερωμένο και να έχετε κάνει όλα τα εμβόλια του ζώου, καθώς και τις αποπαρασιτώσεις. Αν ο σκύλος σας είναι μεγαλόσωμος, τότε πρέπει να τον έχετε πάντα δίπλα σας με λουρί και φίμωτρο και μόνο σε εξωτερικούς χώρους καθόλη την διάρκεια του ταξιδιού. Κάποιες εταιρείες πλοίων διαθέτουν καμπίνες που επιτρέπονται ζώα, αλλά είναι λίγες και δεν είναι σε όλα τα δρομολόγια. Δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, ούτε εντός ή πλησίον χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια κλπ.), παρά μόνο η διέλευση τους από σκάλες ή διαδρόμους κατά τη μεταφορά τους από και προς τους ανωτέρω ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Αν έχετε γάτα, οφείλει και εκείνη να έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα μαζί της και να ταξιδεύει σε ένα άνετο και καθαρό κλουβάκι, σύμφωνα με τις προτεινόμενες διαστάσεις, όπου αυτές υπάρχουν.
Photo credits: freepik.com
Tips
- Εξοικειώστε τον σκύλο σας με το φίμωτρο. Θα βρείτε πολλά βίντεο στο διαδίκτυο με οδηγίες για θετική σύνδεση του σκύλου με το φίμωτρο.
- Εξοικειώστε τον σκύλο σας με την πολυκοσμία και βεβαιωθείτε πως συμπεριφέρεται σωστά ανάμεσα σε κόσμο και γύρω από μικρά παιδιά.
- Έχετε πάντα μαζί σας δοχείο για νερό και καθαρό νερό, αλλά δίνετέ του να πιεί με μέτρο, ώστε να αποφύγετε εμετούς.
- Μην ταΐζετε το ζώο πολύ πριν το ταξίδι, αλλά, αν είναι σκύλος, μην τον αφήσετε και εντελώς νηστικό.
- Μην αφήνετε το ζώο σε γκαράζ πλοίου ή οπουδήποτε χωρίς την επίβλεψή σας. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ζωή του ζώου και απαγορεύεται.
- Έχετε τσιπαρισμένα τα κατοικίδια σας και φορέστε τους μεταλλική ταυτότητα με το τηλέφωνό σας.
- Μην δίνετε φάρμακα ή χαλαρωτικά σκευάσματα στα ζώα, αν δεν σας το έχει συστήσει ο κτηνίατρος.
- Βρείτε κάποιο ήσυχο μέρος στο κατάστρωμα, όσο το δυνατόν πιο μακριά από τους υπόλοιπους επιβάτες.
- Αν πρόκειται να κοιμηθείτε στο κατάστρωμα, έχετε μαζί μια κουβερτούλα για το σκύλο σας, καθώς η θερμοκρασία το βράδυ στη θάλασσα είναι χαμηλή.
Τι ισχύει για την παραλία
Σύμφωνα με το νόμο του υπουργείου εσωτερικών (Νόμος 4830/2021 - ΦΕΚ 169/Α/18-9-2021), οι λουόμενοι σε ανοργάνωτες παραλίες έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν μπάνιο μαζί με τον σκύλο τους. Η νομοθεσία προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική χρήση λουριού καθόλη τη διάρκεια παραμονής του τετράποδου φίλου μας στην παραλία, εκτός από όταν αυτό βρίσκεται στο νερό.
Σε περίπτωση οργανωμένης παραλίας, τότε η πρόσβαση των σκύλων επιτρέπεται μόνο αν υπάρχει ευδιάκριτη ένδειξη αναρτημένη από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας ή αν πρόκειται για σκύλο βοηθείας. Έξω από την θάλασσα είναι και πάλι υποχρεωτική η χρήση λουριού καθόλη τη διάρκεια.
Στις ακτές με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των σκύλων, εκτός κι αν ειναι σκύλοι βοηθείας και μόνο με την επίδειξη όλων των απαραίτητων πιστοποιητικών από τον κάτοχο του σκύλου στον αρμόδιο υπεύθυνο.
Στην παραλία, οι ιδιοκτήτες σκύλων οφείλουν να μην αμελούν την ευζωία του ζώου, έχοντας πάντα μαζί τους καθαρό νερό και προστατεύοντας όσο περισσότερο γίνεται το σκύλο από τον ήλιο, φροντίζοντας να υπάρχει μέρος με σκιά. Προσοχή, επίσης, στην άμμο, που καθώς είναι καυτή το καλοκαίρι, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα στις πατούσες του σκύλου.
Τέλος, μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας σακουλάκια για ακκαθαρσίες, διότι η διατήρηση της καθαριότητας του χώρου από τα περιττώματα των σκύλων είναι ευθύνη των ιδιοκτητών.
Αν χρειαστεί να αποχωριστείτε το σκύλο σας στις διακοπές, διαβάστε εδώ τι πρέπει να προσέξετε.