Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στις γυναίκες. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσπίστηκε προκειμένου να σηματοδοτήσει τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από έναν αιώνα. Τα τελευταία χρόνια, στόχος της ημέρας είναι μας υπενθυμίσει πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του Covid-19. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι οι γυναίκες αποτελούν το 70% του εργατικού δυναμικού των κλάδων υγείας και κοινωνικής φροντίδας, ενώ προσφέρουν τα μέγιστα και σε ένα εξαιρετικά σημαντικό αλλά μάλλον υποτιμημένο κομμάτι της κοινωνικής λειτουργίας, αυτό της μη αμειβόμενης εργασίας και φροντίδας.
Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες περνούν τρεις φορές περισσότερο χρόνο σε μη αμειβόμενη εργασία, ενώ η συνεισφορά τους στη μη αμειβόμενη φροντίδα υπολογίζεται σε 11 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), η πανδημία επηρεάζει σημαντικά τουλάχιστον 510 εκατομμύρια γυναίκες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής γυναικείας απασχόλησης.
Έρευνα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) δείχνει ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων στην εργασία κοστίζει στην Ευρώπη πάνω από 320 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 2,5% του ΑΕΠ. Θα είχαμε δηλαδή 2,5 μονάδες ισχυρότερης ανάπτυξης αν βρίσκαμε άμεσα λύσεις στις ανισότητες.
Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι οι εργασιακές ανισότητες έχουν και άλλες συνέπειες, τόσο σε ό,τι αφορά στην οικονομική ασφάλεια των γυναικών και την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν.
Επιπλέον, η πανδημία και οι διαδοχικοί εγκλεισμοί οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει χαρακτηρίσει την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας ως «σκιώδη πανδημία», καθώς εκτιμάται ότι τα περιστατικά αυξάνονται κατά 15 εκατομμύρια (ή κατά 20%) για κάθε τρεις μήνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με εκατομμύρια γυναίκες να «παγιδεύονται» στο σπίτι.
Επιπλέον, φέτος, στη χώρα μας, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο ένα ακόμη θέμα, η σεξουαλική παρενόχληση / κακοποίηση των γυναικών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 65% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, κυρίως σε χώρους εργασίας και σε περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στο δρόμο.
Αναδρομή στην ιστορία της Ημέρας της Γυναίκας
Η πρώτη φορά που γιορτάστηκε η Ημέρα της Γυναίκας ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη. Η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών το 1910, με σκοπό να καθιερωθεί μια Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.
Το 1911, η Ημέρα της Γυναίκας διοργανώθηκε στη Γερμανία με πρωτοπόρο την θεωρητικό Κλάρα Τσέτκιν μαζί με 100 εκπροσώπους από 17 χώρες. Στη Ρωσία, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση (1917), ο Λένιν πείστηκε από τη φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι και καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία στη χώρα, ωστόσο σύντομα το πολιτικό υπόβαθρο της γιορτής ξεθώριασε και η Ημέρα της Γυναίκας άρχισε να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως έκφραση αγάπης και εκτίμησης προς το ωραίο φύλο.
Από το 1975 η Ημέρα της Γυναίκας τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Όταν καθιερώθηκε αρχικά η ημέρα αυτή, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν να έχουν δικαίωμα ψήφου, το οποίο πρώτες οι γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Νέας Ζηλανδίας απέκτησαν επισήμως το 1893.