Η σχέση της γιαγιάς και του παππού με τα εγγόνια τους, είναι μία σχέση μοναδική, που χαρίζει ευτυχία, πληρότητα και νόημα στη ζωή όλων τους. Οι παππούδες νιώθουν σαν να ξαναγεννιούνται και τα εγγόνια βιώνουν μία τεράστια αγάπη και αίσθηση ελευθερίας.
Τα παιδιά έχουν ανάγκη τους παππούδες, καθώς ο ρόλος τους είναι διαφορετικός από αυτόν των γονιών. Οι παππούδες συνήθως προσφέρουν μεγαλύτερη αποδοχή, υποστήριξη, κατανόηση και λιγότερη πειθαρχεία στα παιδιά. Έτσι, η σχέση τους είναι πιο χαλαρή και γενναιόδωρη.
Μερικές φορές, ο παππούς και η γιαγιά λειτουργούν ως μοχλός σταθερότητας και ηρεμίας, τόσο για τα εγγόνια όσο και για τους γονείς. Άλλες φορές η παρουσία τους γίνεται αναγκαία σε καταστάσεις κρίσης, όταν αναλαμβάνουν τη φροντίδα των εγγονών τους, κάτι που τα τελευταία χρόνια συμβαίνει όλο και πιο συχνά. Η αυξημένη συμμετοχή τους όμως στην ανατροφή τους, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Και αυτό γιατί οι παππούδες δείχνουν πολύ μεγαλύτερη ανεκτικότητα και λιγότερη αυστηρότητα, κάνουν στα εγγόνια τα χατίρια και τα καλομαθαίνουν.
Συχνά, οι κανόνες των παππούδων είναι πιο χαλαροί, μπορεί να είναι υπερβολικά επιτρεπτικοί προς τα εγγόνια με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε συγκρούσεις με τους γονείς για τους κανόνες διαπαιδαγώγησης, κυρίως όταν τα παιδιά δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες που θέτουν οι γονείς τους επικαλούμενα την ανοχή των παππούδων.
Αυτό είναι κάτι που λατρεύουν τα παιδιά, αλλά δεν αρέσει στους γονείς, που με κόπο προσπαθούν να επιβάλλουν στα παιδιά τους συγκεκριμένους κανόνες. Κάποιες φορές οι παππούδες παρεμβαίνουν καλοπροαίρετα, σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο πρέπει και προκαλούν άθελά τους συγκρούσεις, είτε ανάμεσα στο ζευγάρι είτε ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς τους.
Υπεύθυνοι για το μεγάλωμα του παιδιού είναι οι γονείς. Οι παππούδες θα πρέπει να λειτουργούν με γνώμονα το πλαίσιο που θέτουν οι γονείς. Γι’ αυτό θα πρέπει να μπαίνουν όρια, καθώς το παιδί δεν μπορεί να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που τα πάντα είναι επιτρεπτά ή να ακυρώνονται οι κανόνες που έχουν θέσει οι γονείς.
Πώς μπαίνουν όρια στη σχέση αυτή; Όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και στη σχέση γονιών, παιδιών και παππούδων, χρειάζεται μία χρυσή τομή για να διατηρηθεί η σωστή ισορροπία. Ως γονείς, μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής τακτικές:
- Μιλήστε με τους παππούδες ήρεμα, ευγενικά και εξηγήστε τους ότι πρέπει να ακολουθείτε όλοι κοινή γραμμή στο μεγάλωμα των παιδιών.
- Εξηγήστε τους ότι εσείς, ως γονείς, είστε υπεύθυνοι για θέματα υγείας, σχολείου, διατροφής κ.λ.π.
- Αν επικαλούνται ότι ξέρουν καλύτερα από εσάς, επωφεληθείτε από τις συμβουλές τους. Δεχθείτε την καλοπροαίρετη κριτική τους.
- Μοιραστείτε με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τις νέες πληροφορίες που μαθαίνετε. Βάλτε τους στη ζωή σας με έναν δημιουργικό τρόπο.
- Ζητείστε από τον/την σύζυγό σας να βρείτε από κοινού τρόπους ώστε να οριοθετήσει ο καθένας τους δικούς του γονείς.
- Επαινέστε, παρουσία των γονιών σας, τον/την σύζυγό σας.
- Θυμηθείτε ότι ο διάλογος, η καλή διάθεση, η θέσπιση ορίων, μπορεί να συμβάλλει στην αρμονική συνύπαρξη παππούδων-γονέων-παιδιών, ώστε όλες οι πλευρές να απολαύσουν τα μεγάλα οφέλη της αλληλεπίδρασης των γενεών.