Οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι για τους περισσότερους μία περίοδος που συνδέεται με συναισθήματα χαράς, ελπίδας, αγάπης, αλλά και… άγχους, μελαγχολίας, θλίψης. Το κλειδί για την ψυχολογία των ημερών βρίσκεται στον συμβολισμό των γιορτών και στις προσδοκίες που έχουμε από τον εαυτό μας και τους άλλους.
Οι προσδοκίες που περιλαμβάνουν σκέψεις, όπως: "τι πρέπει να κάνω για να περάσω καλά, τι πρέπει να κάνω για να περάσουν καλά οι άλλοι, τι οφείλω να αγοράσω στα παιδιά, στους γονείς, στα αδέρφια μου, τι πρέπει να φορέσω για ξεχωρίσω, τι πρέπει να κάνω για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι; κ.λπ.", είναι συνδεδεμένες με "πρέπει" και καταναγκασμούς, που μας δημιουργούν επιπλέον άγχος και πίεση και δεν μας επιτρέπουν να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας.
Η δυσκολία της εγγύτητας
Οι ημέρες των γιορτών συνοδεύονται από οικογενειακές συγκεντρώσεις, οι οποίες συχνά προκαλούν στους παρευρισκόμενους δυσάρεστα συναισθήματα και παρεξηγήσεις, που μπορεί να οδηγήσουν και σε τσακωμούς. Η ελπίδα και οι προσδοκίες "να είναι φέτος όλα διαφορετικά, να είναι όλα καλύτερα…", φέρνει μεγαλύτερη ένταση στις διαπροσωπικές σχέσεις, και κυρίως στις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.
Κάποια άτομα, περιμένοντας υποσυνείδητα ότι δεν θα βρουν την θαλπωρή που επιθυμούν στους οικείους τους, δημιουργούν εντάσεις και τσακωμούς, ώστε να επαληθευτεί η προϋπάρχουσα αίσθηση απογοήτευσης και ματαίωσης. Για κάποιους άλλους, η εγγύτητα που εμπεριέχουν αυτές οι γιορτές, μοιάζει ασφυκτική, ιδιαίτερα αν προϋπάρχει σύγχυση στην δομή της προσωπικότητας του και της οικογένειάς του.
Στο τέλος της ημέρας, ακόμα κι αν ένας άνθρωπος βρει την ιδανική κατάσταση που ψάχνει στο εορταστικό περιβάλλον της οικογένειας, της συντροφικής ή της φιλικής του παρέας, υπάρχει πάντοτε ο υποσυνείδητος φόβος ότι θα την χάσει, και θα βρεθεί πάλι απογοητευμένος και μόνος.
Έτσι, αυτήν την περίοδο πολλά άτομα έχουν την τάση να δημιουργούν διαπροσωπικές εντάσεις, οι οποίες λειτουργούν ως "ζώνη ασφαλείας", θέτοντας μια εσωτερική απόσταση ανάμεσα στον εαυτό τους και στους άλλους, ώστε να μην απογοητευτούν σε περίπτωση που η εγγύτητα δεν πετύχει.
Photo credits: freepik.com
Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας;
Για να απολαύσουμε την εορταστική περίοδο, θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε, να μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες ούτε από τον εαυτό μας ούτε από τους άλλους και όχι να στεναχωριόμαστε για όσα ιδανικά θα θέλαμε να έχουμε. Επομένως, ας προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τα ακόλουθα:
- Είμαστε ρεαλιστές ως προς τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις μας.
- Λέμε "όχι" όταν δεν θέλουμε να κάνουμε κάποια πράγματα που νιώθουμε υποχρεωμένοι να κάνουμε.
- Αποφεύγουμε τις συγκρίσεις, ως προς τις δικές μας παρελθοντικές καταστάσεις, αλλά και με αυτές που βιώνουν οι γνωστοί μας.
- Κάνουμε ένα προγραμματισμό για τα χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε για τα έξοδα των εορτών και αποφεύγουμε υπερβολές που θα μας δημιουργήσουν άγχος αργότερα.
- Αποφεύγουμε γνωστές αιτίες διαφωνίας. Αν στην οικογένειά σας υπάρχει μια προϋπάρχουσα διαφωνία για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, μην προσπαθήσετε να την επιλύσετε αυτές τις ημέρες.
- Επικοινωνούμε με την οικογένεια και τους φίλους μας. Ακόμη και αν σας χωρίζει η απόσταση, μπορείτε να κρατήσετε επαφή μαζί τους διαδικτυακά ή τηλεφωνικά.
- Φροντίζουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας. Δώστε την άδεια στον εαυτό σας να αισθανθεί μελαγχολία, θλίψη ή να κλάψει. Δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Αφήστε τους άλλους να πάρουν λίγο από το βάρος που νιώθετε. Κάντε οτιδήποτε μπορεί να σας ανακουφίσει από το άγχος και τη θλίψη σας.
- Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε όσα αισθάνεστε. Αυτό σημαίνει ότι είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας. Αν αισθάνεστε καταπιεσμένοι και αδύναμοι να ανταπεξέλθετε στην καθημερινότητά σας ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό αμέσως, ώστε να μπορέσετε να πάρετε την βοήθεια που χρειάζεστε.