Συμβουλές για να μείνουμε απασχολημένοι στο σπίτι
- Φτιάξε μια ρουτίνα. Κάνε ένα πρόγραμμα για την ημέρα σου. Ίσως θα σε βοηθήσει μια καταγραφή του ημερήσιου πλάνου σου. Με άλλα λόγια δόμησε την ημέρα σου (π.χ. Αφύπνιση 8 π.μ, 8-9 πρωινό και ντουζ, 9:00-15:00 εργασία, 15:30 μεσημεριανό, 18:00 γυμναστική κτλ).
- Ξύπνα πρωί, ίσως όχι την ώρα που θα ξυπνούσες κανονικά εάν πήγαινες στη δουλειά, όχι όμως και μεσημέρι.
- Γενικά, καλό είναι ο ύπνος και η αφύπνιση σου να είναι οριοθετημένη. Μην κοιμάσαι ξημερώματα βλέποντας ταινίες γιατί μετά φυσικό είναι να ξυπνήσεις αργά την επόμενη ημέρα.
- Ντύσου! Ναι, ακόμα κι αν δεν βρίσκεις λόγο να ντυθείς, το να γυρνάς όλη τη μέρα με τις πυτζάμες σου δεν θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Εξάλλου δεν είσαι άρρωστος, άρα μην συμπεριφέρεσαι σαν να ήσουν.
- Κράτα επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένεια σου. Οργάνωσε συνομιλίες μέσω Skype.
- Βάλε στόχο το υγιεινό μαγείρεμα. Τώρα που υπάρχει περισσότερος χρόνος στο σπίτι ας τον εκμεταλλευτούμε να κάνουμε κάτι θετικό για την υγεία μας.
- Κάνε δουλειές που δεν είχες χρόνο να κάνεις ως τώρα π.χ. οργάνωση ντουλάπας, τακτοποίηση αποθήκης κτλ
- Διάβασε όλα εκείνα τα βιβλία τα οποία δεν είχε χρόνο να τελειώσεις ή να αρχίσεις. Αν σε βοηθάει βάλε στόχο να διαβάζεις 60΄κάθε μέρα ή ένα κεφάλαιο τη μέρα.
- Τώρα που ανοίγει ο καιρός μπορείς να ασχοληθείς με τις γλάστρες στο μπαλκόνι σου ή τον κήπο σου.
- Κάνε μερεμέτια στο σπίτι.
- Τακτοποίησε και καθάρισε τα καλλυντικά σου, τα εργαλεία σου (εάν είσαι άντρας), τα ντουλάπια της κουζίνας κτλ.
- Ανακάλυψε νέες πτυχές σου. Ίσως είσαι καλός στην ζωγραφική, το ντεκουπάζ..οτιδήποτε καλλιτεχνικό και δημιουργικό.
- Κάνε εκκαθάριση των αρχείων του υπολογιστή σου, κάνε back up, ταξινόμησε τις φωτογραφίες σου και άλλα αρχεία.
- Πήγαινε για ένα περίπατο στη φύση.
- Δες ταινίες και σειρές στο Netflix.
- Άλλαξε την διακόσμηση και την διαρρύθμιση του χώρου σου.
Δουλεύοντας από το σπίτι
- Οργανώστε το χώρο. Βρισκόμενοι στο σπίτι μας έχουμε την τάση να χαλαρώνουμε περισσότερο από ότι αν ήμασταν στο γραφείο μας. Αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο εάν επιλέξουμε να εργαστούμε π.χ. από τον καναπέ μας ή την κρεβατοκάμαρα μας. Το να έχουμε ένα συγκεκριμένο χώρο στον οποίο θα δουλέψουμε μας κάνει πιο αποτελεσματικούς και παραγωγικούς. Καθίστε στο γραφείο ή στην τραπεζαρία σας, με ότι μπορεί να χρειαστείτε, για να μην σηκώνεστε συνέχεια, προτού ξεκινήσετε.
- Οργανώστε τον χρόνο σας. Φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα ορίζοντας ποιές εργασίες έχετε να ολοκληρώσετε και μέσα σε τι χρονικό διάστημα η κάθε μία.
- Μην αποσπάτε την προσοχή σας μπαίνοντας στο Instagram, facebook κτλ και γενικά μην χαζολογάτε στο κινητό σας.
- Φροντίστε τις ώρες εργασίας σας, να βρίσκετε μόνοι σας στο χώρο, ώστε να μην σας διακόπτουν άλλα μέλη της οικογένειας σας π.χ. παιδιά.
- Κάντε διαλείμματα τα οποία όμως να μην ξεπερνούν τα 15 λεπτά.
- Μην εργάζεστε με τις πυτζάμες σας. Όσο άνετα κι αν νιώθετε, μπορεί να παραχαλαρώσετε…και αυτό να σας κάνει λιγότερο παραγωγικούς, ακόμα και αναβλητικούς.
Κορονοϊός και παιδί στο σπίτι
Παρακάτω ακολουθούν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα παιδιά μας μέσα στο σπίτι για να περάσουν ευχάριστα το χρόνο τους.
- Μαγειρέψτε μαζί τους γρήγορα φαγητά και σνακς, όπως είναι σπιτικά burgers, πίτσες, σπιτικές μπάρες δημητριακών και διάφορα άλλα.
- Γυμναστείτε με τα παιδιά σας. Στο διαδίκτυο υπάρχουν διάφορα βίντεο γυμναστικής για γονείς και παιδιά.
- Ζωγραφίστε με τέμπερες, κάντε κατασκευές, χειροτεχνίες, οτιδήποτε χρονοβόρο μέχρι τώρα δεν είχατε χρόνο να κάνετε μέσα στην καθημερινότητά σας.
- Μην κάνετε τίποτα. Ναι καλά διαβάσατε! Μέσα στο υπερφορτωμένο πρόγραμμα της καθημερινότητας των παιδιών είναι δύσκολο να βρουν ελεύθερο χρόνο να μην κάνουν τίποτα και μαζί τους και εμείς. Χαλαρώστε, καθίστε μαζί στον καναπέ, συζητήστε για διάφορα θέματα που θα σας φέρουν πιο κοντά με το παιδί σας και θα βελτιώσουν την επικοινωνία σας μαζί του.
- Οργανώστε θεματικές βραδιές, όπως βραδιά ταινίας ή βραδιά επιτραπέζιων παιχνιδιών, φτιάξτε μαζί τους ποπ-κορν και περάστε ένα οικογενειακό βράδυ όλοι μαζί.
- Παρακολουθήστε διαδικτυακές παραστάσεις. Στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου θα βρείτε παραστάσεις τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά.