Hashimoto και διατροφή

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση κατάσταση υποθυρεοειδισμού που πολύ συχνά οδηγεί έως και  σε αυτοκαταστροφή του αδένα.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα χρήζουν ιδιαίτερης διατροφικής φροντίδας. Φαίνεται μάλιστα πως πυροδοτούνται όταν το σώμα εμφανίζει θρεπτικές ελλείψεις. Τότε ο οργανισμός αδυνατεί να αναγνωρίσει τα ίδια του τα κύτταρα και τους επιτίθεται.

Από τη στιγμή που θα γίνει διάγνωση Hashimoto, η κατάσταση δεν είναι αντιστρεπτή. Σκοπός λοιπόν είναι  να τον κρατάτε σε ύφεση και να μειώσετε τους παράγοντες που το πυροδοτούν. Ας δούμε τα στοιχεία τις διατροφής που επηρεάζουν τη νόσο.

Ο Hashimoto και όλα τα αυτοάνοσα «δεν θέλουν» επιπλέον οξείδωση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει επειγόντως να μειώσετε όλα τα πρόσθετα, όπως χρωστικές, συντηρητικά, αρωματικές ύλες, γλυκαντικά κτλ. Αντιθέτως εμπλουτίστε με αντιοξειδωτικά τη διατροφή σας, όπως το σελήνιο.

Σελήνιο

Το σελήνιο αποτελεί ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό στοιχείο που διαδραματίζει βασικό ρόλο στον μεταβολισμό της θυροξίνης. Επίσης είναι απαραίτητο για το  ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα. Διατροφικά, 5-6 βραζιλιάνικα φιστίκια την ημέρα-και όχι παραπάνω-  καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού. Για όσους όμως έχετε ήδη πολύ ανεβασμένα αντισώματα ή δυσκολεύεστε να πειθαρχήσετε στην καθημερινή κατανάλωση αυτών των ξηρών καρπών, θα ήταν καλό να πάρετε μια κάψουλα 200μg σεληνίου/μέρα.

Έλεγχος ινσουλίνης

Η υπερινσουλιναιμία είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που ενισχύει την εμφάνιση αυτοάνοσου υποθυρεοειδισμού. Γι’ αυτό και πολύ συχνά άτομα με Hashimoto έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2 και πολυκυστικές ωοθήκες (Τα οποία συνήθως προϋπάρχουν του υποθυρεοειδισμού και είτε δεν έχουν φροντιστεί είτε δεν έχουν ανιχνευθεί εγκαίρως). Η λύση είναι να μειώσετε σημαντικά τη ζάχαρη από τη διατροφή σας, να τρώτε λιγότερους απλούς υδατάνθρακες (ψωμί, πατάτα, ρύζι, ζυμαρικά, μπισκότα, γλυκά, κτλ.) και να ακολουθείτε γενικότερα διατροφή διαβητικού.

Εάν συνυπάρχουν ταυτόχρονα με την υπερινσουλιναιμία και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (25-OH-D3<50) τότε η πιθανότητα πυροδότησης του Hashimoto είναι μεγαλύτερη. Τα τελευταία χρόνια ευτυχώς η διερεύνηση της 25(OH)D3 και από τους ενδοκρινολόγους αποτελεί συχνή τακτική και οι περισσότεροι χορηγούν συμπλήρωμα βιταμίνης D3. H βιταμίνη D3 παράγεται υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας με τρόπο όχι τόσο απλοϊκό, ώστε τελικά 9/10 Έλληνες να έχουν έως και σοβαρή έλλειψη. Επομένως η μόνη λύση αποκατάστασης είναι η λήψη συμπληρώματος του οποίου τη δοσολογία την ορίζει ο ειδικός θεραπευτής.

Άλλα θρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη ο θυρεοειδής είναι το μαγνήσιο και το ιώδιο. Το μαγνήσιο είναι από τα πιο χρήσιμα στοιχεία για το σώμα και συμμετέχει σε εκατοντάδες χημικές και μεταβολικές διαδικασίες. Παράλληλα η λήψη του από τις τροφές έχει μειωθεί λόγω της υπερκαλλιέργειας του εδάφους. Επομένως οι περισσότεροι έχουμε έλλειψη μαγνησίου. Συνήθως δόση 200mg ημερησίως με τη μορφή κιτρικού μαγνησίου ή με τη μορφή επιδερμικού Oil spray είναι επαρκής για τους περισσότερους.

Πολύ άγχος δημιουργείται γύρω από τη λήψη ιωδίου. Στην πραγματικότητα για να δουλέψει ο θυρεοειδής σωστά χρειάζεται ιώδιο γι’ αυτό και τα περισσότερα φάρμακα που χορηγούνται στον υποθυρεοειδισμό έχουν ιώδιο. Η υπερβολική λήψη του  όμως ενώ έχει ήδη εμφανιστεί η φλεγμονή μπορεί να τον βλάψει. Συνήθως δοσολογίες έως και 150 μg είναι ανεκτές έως και χρήσιμες αλλά γι’ αυτό θα σας καθοδηγήσει ο ενδοκρινολόγος σας γιατί κάθε περίπτωση είναι μοναδική.

Στοιχεία που πρέπει να αποφεύγονται είναι το χλώριο και το βρώμιο. Το πρώτο υπάρχει και στο νερό που πίνουμε γι’ αυτό η προμήθεια ενός φίλτρου νερού είναι απαραίτητη για τους πάσχοντες από Hashimoto. Να επισημάνουμε πως η επαρκής ενυδάτωση είναι πάρα πολύ σημαντική σε όλα τα αυτοάνοσα και μπορεί από μόνη της να περιορίσει τις υποτροπές. Θα πρέπει ακόμα να αποφεύγεται και επαφή του χλωρίου με το δέρμα π.χ. η χρήση απορρυπαντικών με χλώριο ή το μπάνιο σε χλωριωμένες πισίνες κτλ.

Το βρώμιο χρησιμοποιείται κατά κόρον στα συσκευασμένα αρτοποιήματα. Επομένως εάν ακολουθήσετε διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες θα μειώσετε επακολούθως και την υπερφόρτωση σε βρώμιο.

Η αποκατάσταση του οργανισμού σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε ω3 φαίνεται επίσης να βοηθάει εξαιρετικά. Αυτό, λόγω της ενίσχυσης του νευρικού άρα και ορμονικού συστήματος που θα βοηθήσει τόσο στην ηρεμία και μείωση του στρες όσο και στη μείωση των φλεγμονωδών βλαβών.

Όσον αφορά την σχέση γλουτένης και Hashimoto, πράγματι η αποφυγή γλουτένης φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα και να περιορίζει τις υποτροπές. Προσέξτε όμως να μην κάνετε υπερκατανάλωση σε προϊόντα gluten Free του εμπορίου που έχουν κακής ποιότητας άλευρα όπως πατατάλευρα, καλαμποκάλευρα, ρυζάλευρα που θα ενισχύσουν μια υπερινσουλιναιμία και θα προκαλέσουν αύξηση βάρους.

Τέλος να σημειώσουμε τη σημαντικότητα της εντερικής αποκατάστασης. Γι’ αυτό η κατανάλωση γαλακτοκομικών ζύμωσης (κεφίρ, σπιτικό γιαούρτι, σπιτικό τουρσί) ή σκευάσματα προβιοτικών ενζύμων υψηλής απορρόφησης θα βοηθήσουν σημαντικά. Όπως και η τακτική κατανάλωση αλόης που θα βοηθήσει στη γενικότερη αποκατάσταση και επούλωση του πεπτικού σωλήνα και όχι μόνο.