Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στους κινδύνους που κρύβει η χρήση του διαδικτύου. Για να μπορούν τα παιδιά να αξιοποιούν πλήρως το διαδίκτυο, πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα, ώστε να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις. Το πρόγραμμα "Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου" διδάσκει στα παιδιά τις βασικές αρχές, ώστε να εξερευνούν τον διαδικτυακό κόσμο με σιγουριά και ασφάλεια.
Ο Οδηγός για οικογένειες του προγράμματος "Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου" παρέχει στις οικογένειες εργαλεία και πόρους για να μάθουν διαδικτυακή ασφάλεια και διαδικτυακή ιθαγένεια στο σπίτι.
Ο Οδηγός, που δημιούργησε η Google, έχει σκοπό να κάνει ευκολότερη την ενσωμάτωση και ενάσκηση καλών ψηφιακών πρακτικών στην καθημερινότητά μας. Με πλούσιο περιεχόμενο, ο οδηγός αυτός θα βοηθήσει εσάς και τα παιδιά σας να συζητήσετε, να μάθετε και να σκεφτείτε μαζί για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Ο Κώδικας του Ήρωα του Διαδικτύου
Διαδικτυακή νοημοσύνη
Μοιράσου αλλά φυλάξου
Τα καλά (και τα κακά) νέα διαδίδονται αστραπιαία στο διαδίκτυο και, αν δεν προνοήσουν, τα παιδιά κινδυνεύουν να βρεθούν σε δύσκολες καταστάσεις με μακροχρόνιες συνέπειες. Η λύση; Να μάθουν τι και πώς να μοιράζονται με όσους γνωρίζουν και όσους δε γνωρίζουν.
Επικοινώνησε υπεύθυνα:
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κοινοποιούν πολύ προσεκτικά, αντιμετωπίζοντας τη διαδικτυακή επικοινωνία όπως την αυτοπρόσωπη επικοινωνία. Αν κάτι δεν αρμόζει να ειπωθεί, δεν αρμόζει ούτε να αναρτηθεί.
- Δώστε τους κατευθύνσεις για το τι είδους επικοινωνία είναι (ή δεν είναι) πρέπουσα.
- Υπενθυμίστε τους ότι κρατάμε ιδιωτικά τα προσωπικά μας δεδομένα και στοιχεία για την οικογένεια ή τους φίλους μας.
Διαδικτυακή εγρήγορση
Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι άνθρωποι και καταστάσεις που συναντούμε στο διαδίκτυο δεν είναι πάντα αυτό που δείχνουν. Το να διακρίνουμε ανάμεσα στο αληθινό και στο ψεύτικο είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Διαδικτυακή δύναμη
Κράτα καλά τα μυστικά σου: To προσωπικό απόρρητο και η ασφάλεια είναι εξίσου σημαντικά στο διαδίκτυο όσο και έξω από αυτό. Η περιφρούρηση πολύτιμων πληροφοριών βοηθά τα παιδιά να αποφύγουν καταστάσεις που ίσως βλάψουν τις συσκευές τους, την υπόληψή τους ή τις σχέσεις τους.
Διαδικτυακή ευγένεια
Η κουλ συμπεριφορά είναι η καλή συμπεριφορά. Το διαδίκτυο είναι ένας πανίσχυρος ενισχυτής, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαδώσει θετικότητα ή αρνητικότητα. Μια βασική αρχή για να ακολουθούν τα παιδιά στις διαδικτυακές τους επικοινωνίες είναι: "Συμπεριφέρομαι στους άλλους όπως θα ήθελα να μου συμπεριφέρονται εκείνοι». Έτσι, δημιουργούν θετικό αντίκτυπο και αποδυναμώνουν συμπεριφορές εκφοβισμού (bullying) εκ μέρους άλλων.
Διαδικτυακό θάρρος
Αν έχεις αμφιβολίες, συζήτησέ το αμέσως. Ένα μάθημα που ισχύει για οτιδήποτε ενδέχεται να συναντήσουν τα παιδιά στον ψηφιακό κόσμο: Όταν έρχονται αντιμέτωπα με κάτι ύποπτο ή αμφίβολο, θα πρέπει να αισθάνονται άνετα να το συζητήσουν με έναν έμπιστο ενήλικα. Οι ενήλικες μπορούν να ενθαρρύνουν αυτή τη συμπεριφορά προάγοντας την ανοιχτή επικοινωνία στο σπίτι και στη σχολική τάξη.
Βοηθήστε την οικογένειά σας να πλοηγείται στο διαδίκτυο έξυπνα και με ασφάλεια
Μερικές διασκεδαστικές οικογενειακές δραστηριότητες, μπορούν να συμβάλλουν στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά. Η ενασχόλησή σας με αυτές τις δραστηριότητες στο σπίτι μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες και να εμπεδώσει τα κύρια μηνύματα που θα το βοηθήσουν να εξερευνά το διαδίκτυο με μεγαλύτερη ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.
Το φυλλάδιο που ετοίμασε η Google περιλαμβάνει μία σειρά από τέτοιες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί γύρω από τους κεντρικούς άξονες του κώδικα των Ηρώων του Διαδικτύου:
- Σκεφτόμαστε πριν κοινοποιήσουμε: ∆ιακρίνοντας τι να κοινοποιείς στο διαδίκτυο και τι όχι
- Ελέγχουμε αν κάτι είναι αληθινό: Εντοπίζοντας τι είναι αληθινό, ψεύτικο, παραπλανητικό ή απάτη στο διαδίκτυο
- Προστατεύουμε τις προσωπικές πληροφορίες μας: Μαθαίνοντας πώς να διατηρούμε τις πληροφορίες μας ασφαλείς στο διαδίκτυο και πώς να δημιουργούμε δυνατούς κωδικούς ασφαλείας
- Σεβόμαστε ο ένας τον άλλο: Κατανοώντας τι σημαίνει να είσαι ευγενικός στο διαδίκτυο και να σέβεσαι την ιδιωτικότητα των άλλων
- Αν αμφιβάλλουμε για κάτι, το συζητάμε: Ζητώντας τη βοήθεια ενός γονέα ή κάποιου έμπιστου ενήλικα σε περίπτωση δύσκολων ή περίεργων καταστάσεων στο διαδίκτυο.
Μπορείτε να κατεβάσετε τον Οδηγό εδώ.