Γιατί τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν νωρίς για ύπνο;

Photo credits: freepik.com 
Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας, καθώς συμβάλλει στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, στην πνευματική ευεξία και την αναζωογόνηση του οργανισμού τους.

Στη διάρκεια του ύπνου γίνεται η έκκριση ορμονών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών, γι' αυτό και η εξασφάλιση ικανοποιητικού ύπνου είναι πολύτιμη και πιο συγκεκριμένα, αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία τους, ο ύπνος που ξεκινά από τις 21.00.

Επίσης, ο καλός ύπνος των παιδιών φέρνει περισσότερη ηρεμία στο σπίτι, ενώ δίνει στους γονείς περισσότερη ώρα για να κάνουν δουλειές ή να ξεκουραστούν.

5 λόγοι για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν νωρίς για ύπνο

Σωματική ανάπτυξη: Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου παράγεται η αυξητική ορμόνη, η οποία είναι σημαντική για τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και των ιστών.

Ανάπτυξη εγκεφάλου: Ο ύπνος συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ειδικά στα μικρά παιδιά, καθώς ενισχύει την ικανότητά τους να μαθαίνουν, να θυμούνται και να εστιάζουν. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συναισθηματική ισορροπία: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, άγχος και προβλήματα στη διαχείριση των συναισθημάτων. Ο επαρκής ύπνος βοηθά τα παιδιά να είναι πιο ήρεμα και πιο σταθερά συναισθηματικά.

Καλύτερη σχολική απόδοση: Όταν ένα παιδί δεν κοιμάται καλά, δεν λειτουργεί με καθαρό μυαλό, η προσοχή του αποσπάται πιο εύκολα, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και να αφομοιώσει όσα μαθαίνει στο σχολείο. Από την άλλη, τα παιδιά που κοιμούνται αρκετά έχουν καλύτερη συγκέντρωση και μνήμη, γεγονός που τα βοηθά στην απόδοσή τους στο σχολείο και στη μάθηση.

Καλύτερη υγεία: Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, βοηθώντας τα παιδιά να παραμείνουν υγιή και να αποφεύγουν αρρώστιες. Επίσης, τα παιδιά που από μικρή ηλικία τηρούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ όταν ενηλικιωθούν, με δεδομένο ότι δύο παράγοντες καθυστερούν σημαντικά την ανάπτυξη της ασθένειας: η ξεκούραση και η άσκηση (του μυαλού και του σώματος). Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι τα που παιδιά ξαπλώνουν μέχρι τις 9.00μμ, έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα στο μέλλον καθώς, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό και την όρεξη, με άμεσες επιπτώσεις στο βάρος τους.

Διαβάστε ακόμη:
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πιο συνήθεις διαταραχές ύπνου στα παιδιά
Γιατί το παιδί μου δυσκολεύεται να κοιμηθεί
6 τρόποι για να μάθετε το παιδί σας να κοιμάται μόνο του


 

Ένα άρθρο για: