Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι οι άνδρες φοβούνται τις σχέσεις και ένα ερώτημα για το αν τελικά οι άνδρες φοβούνται τις σχέσεις περισσότερο από τις γυναίκες. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς με βεβαιότητα, ωστόσο, μια σχετική μελέτη (Thelen et al., 2000) διαπίστωσε ότι πράγματι οι άνδρες σημείωσαν υψηλότερα ποσοστά στην κλίμακα φόβου-οικειότητας. Η εμπειρία δείχνει ότι οι άνδρες συχνά φοβούνται να ρίξουν τις άμυνες τους και να φανούν ευάλωτοι.
Λόγοι για τους οποίους οι άνδρες φοβούνται την οικειότητα και τη δέσμευση
Τα αγόρια και τα κορίτσια κοινωνικοποιούνται με διαφορετικό τρόπο. Φαίνεται λογικό τα κορίτσια που μεγαλώνουν συμμετέχοντας σε ομαδικά παιχνίδια, να γίνονται γυναίκες που μπορούν να χειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους και τις σχέσεις, σε αντίθεση με τα αγόρια, που μεγαλώνουν εμπλεκόμενοι σε ανταγωνιστικά παιχνίδια και αργότερα γίνονται άνδρες λιγότερο άνετοι με την ευαίσθητη πλευρά του εαυτού τους και τη συναισθηματική οικειότητα των σχέσεων. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι παράγοντες που συντείνουν σε αυτό.
Προηγούμενες τραυματικές σχέσεις
Ένας άνδρας ενδέχεται να μην είναι σε θέση να λειτουργεί καλά σε μια σχέση αν έχει εκτενή ζητήματα που προέρχονται από προηγούμενη τραυματική σχέση, η οποία μπορεί να συνδέεται με την παιδική ή την ενήλικη ζωή του. Άνδρες που, ως παιδιά μεγάλωσαν με ένα γονέα ή είχαν ένα γονέα που τους κακοποίησε με οποιονδήποτε τρόπο, δυσκολεύονται εξαιρετικά να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μια υγιή σχέση. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που έχουν βιώσει ως ενήλικες μία σχέση με μια γυναίκα που τους απάτησε, τους κακοποίησε με οποιονδήποτε τρόπο ή έφυγε από τη ζωή. Σαν επακόλουθο, οι ρομαντικές σχέσεις μπορεί να είναι σχεδόν ανυπόφορες για τους άνδρες αυτούς, ειδικά αν δεν έχουν "δουλέψει" τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους έχει προκαλέσει η τραυματική αυτή σχέση. Και παρά το γεγονός ότι κάποιοι ή όλοι από αυτούς ενδεχομένως εξακολουθούν να επιθυμούν την εγγύτητα, ο συναισθηματικός πόνος από το προηγούμενο τραύμα είναι υπερβολικά μεγάλος για να μπουν ξανά στη διαδικασία μιας σχέσης.
Εξαρτήσεις
Εάν δεν είστε θεραπευτής, πιθανότατα δεν μπορείτε να φανταστείτε από πόσες εξαρτήσεις υποφέρουν οι άνθρωποι. Μερικές είναι περισσότερο προφανείς, ενώ άλλες πιο εύκολο να κρυφτούν. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι οι άνδρες που έχουν πρόβλημα με τη δέσμευση δεν έχουν όρια και είναι επιρρεπείς στις εξαρτήσεις, οι οποίες μονοπωλούν το χρόνο τους, επομένως δεν χρειάζεται να περάσουν χρόνο με τη σύντροφό τους και να δεθούν περισσότερο. Μέρος της εξάρτησης αποτελεί η "αποξένωση" του ατόμου, το οποίο υποβιβάζει τους ανθρώπους που το πλησιάζουν και αποφεύγει εκείνους στους οποίους θα πρέπει να είναι υπόλογος. Δηλαδή, η ύπαρξη μίας συντρόφου θα προκαλέσει στον εξαρτημένο απίστευτη ανησυχία και ο τελευταίος θα βρει τρόπο να ξεφύγει από μια τέτοια κατάσταση.
Τα παράδοξα
Ωστόσο, υπάρχει το παράδοξο ότι πολλοί άνδρες που όντως φοβούνται τις σχέσεις είναι σε σχέση! Αυτοί οι άνδρες δυσκολεύονται να διατηρούν την εγγύτητα με την σύντροφό τους σε βάθος χρόνου, δεν την αφήνουν να μπει πλήρως στη ζωή τους, την κρατούν μακριά, μπορεί να είναι άπιστοι ή οι ερωτικές επαφές τους αραιές, λόγω της οικειότητας που απαιτεί το σεξ. Άλλη κατηγορία των ανδρών που φοβούνται τις σχέσεις είναι οι εργένηδες γύρω στα 40, που δεν παντρεύτηκαν ποτέ, όπως ο γοητευτικός φίλος που δεν φέρνει την ίδια γυναίκα στις συγκεντρώσεις παραπάνω από μία φορά ή εκείνος που λέει ότι θέλει μία σταθερή σχέση, αλλά σχετίζεται με γυναίκες που είναι εντελώς ακατάλληλες, οπότε η σχέση δεν έχει καμία πιθανότητα να προχωρήσει. Υπάρχουν, επίσης, εκείνοι που είναι ανώριμοι και δεν μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, καθώς και εκείνοι που διακατέχονται από προκαταλήψεις με συγκεκριμένους ρόλους και προδιαγραφές, τις οποίες αναζητούν σε μία γυναίκα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνδρες που φοβούνται τις σχέσεις, πρέπει να μάθουν να πειθαρχούν και να προσπαθήσουν να αλλάξουν. Οι πληγές γιατρεύονται σιγά σιγά, με αγάπη, κατανόηση, επιμονή και υπομονή. Οι δύο σύντροφοι είναι ο ένας δίπλα στον άλλον και όχι απέναντι.