Γιατί το μπουσούλημα είναι σημαντικό για τα μωρά;

Το μπουσούλημα είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία για κάθε μωρό. Πρόκειται για μία δεξιότητα που του επιτρέπει να μετακινηθεί στο χώρο για να δει από κοντά ή να φτάσει σε κάτι. Αποτελεί την πρώτη ουσιαστική αύξηση του ζωτικού χώρου λειτουργίας και εξερεύνησης του μωρού.

Όταν αναφερόμαστε στο μπουσούλημα, εννοούμε τη στήριξη και την πρώτη ανεξάρτητη μετακίνηση του μωρού στο χώρο με τα χέρια και τα γόνατα, τα οποία πρέπει να κινούνται με συνδυασμό των αντίθετων πλευρών (αντίπλευρη συνεργασία).

Το σωστό μπουσούλημα περιλαμβάνει, δηλαδή, διαγώνιες κινητικές ακολουθίες με ταυτόχρονη προωθητική μετατόπιση, όπου αρχικά το ένα χέρι έρχεται μπρoστά και ακολουθεί το αντίθετο πόδι και ακολουθούν τα αντίστροφα μέλη.

Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να μπουσουλάνε στην ηλικία μεταξύ έξι και δέκα μηνών, αν και η στιγμή που κάθε μωρό ανακαλύπτει ότι έχει αυτή τη δυνατότητα διαφέρει. Πριν αρχίσει να μπουσουλάει, το μωρό έχει μάθει να κάθεται μόνο του, χωρίς βοήθεια.

Το μπουσούλημα ενεργοποιεί τους μύες του και το βοηθάει να ξεκινήσει να περπατάει πιο γρήγορα. Επίσης, με τον τρόπο αυτό εξασκείται η ισορροπία και ο συντονισμός των άκρων του. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου, επειδή ενεργοποιείται ένας πολύ συγκεκριμένος και κρίσιμος εγκεφαλικός μηχανισμός, το μεσολόβιο, που είναι υπεύθυνο για την «επικοινωνία» τους.  
μπουσουλημα
Αυτή η εξισορρόπηση και ο συντονισμός των δύο μερών του εγκεφάλου, οδηγούν στην ανάπτυξη της γνωστικής λειτουργίας και τη διευκόλυνση της μάθησης, καθώς επίσης στον αμφίπλευρο και αντίπλευρο συντονισμό του σώματος.

Ωστόσο, μερικά μωρά δεν μπουσουλάνε, αλλά σηκώνονται και περπατούν κατευθείαν. Πολλοί γονείς, μάλιστα, βιάζονται να σταθεί όρθιο και να περπατήσει το μωρό τους. Είναι, όμως, σημαντικό να προτρέψουμε το μωρό να μπουσουλήσει και να ανιχνεύσει με αυτόν τον τρόπο το περιβάλλον, μέχρι εκείνο να επιλέξει να περπατήσει μόνο του.  

Tip
Ένα μωρό που μπουσουλάει είναι εύκολο να χτυπήσει. Όταν, λοιπόν, το μωρό σας αρχίσει να περιφέρεται στους χώρους του σπιτιού, βεβαιωθείτε ότι η κίνησή του γίνεται απρόσκοπτα και με ασφάλεια. Απομακρύνετε αιχμηρά αντικείμενα, καλύψτε με προστατευτικά γωνίες επίπλων και πρίζες, φροντίστε να μην υπάρχει πρόσβαση σε μικρά αντικείμενα που μπορεί να βάλει στο στόμα του και γενικά προσαρμόστε τους χώρους του σπιτιού σας ώστε το μωρό σας να μπορεί να εξερευνήσει τον κόσμο που ανοίγετε μπροστά του με ασφάλεια.