Είναι αλήθεια ότι πολλοί γονείς θεωρούν ως δεδομένο ότι έχουν πάντα δίκιο σε όσα πουν ή κάνουν και ότι αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, σίγουρα είναι τα παιδιά. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να ζητούμε συγγνώμη από τα παιδιά μας όταν κάνουμε λάθος ή αθετούμε το λόγο μας. Η έκφραση της συγγνώμης είναι μια πράξη που δείχνει ωριμότητα, υποδηλώνει ότι έχουμε κατανοήσει το λάθος μας και δεν σκοπεύουμε να το επαναλάβουμε.
Η συγγνώμη αποτελεί ένα ισχυρό παιδαγωγικό εργαλείο, αφού με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε στα παιδιά να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, να παραδέχονται τα λάθη τους και να συγχωρούν.
Καθώς τα παιδιά μιμούνται τις πράξεις και τη συμπεριφορά των γονιών τους, μέσα από τη συγγνώμη διδάσκονται το σεβασμό, μαθαίνουν ότι όλοι κάνουμε λάθη, αλλά είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να τα παραδεχόμαστε, αλλά και να αποδεχόμαστε τα λάθη των άλλων.
Παράλληλα, μαθαίνουν την ενσυναίσθηση, αφού μπορούν να αναγνωρίζουν και τη θέση εκείνου που είναι ο δέκτης μιας μη θεμιτής συμπεριφοράς.
Η συγγνώμη που ζητάμε από τα παιδιά μας κρύβει και τη δική μας αυτογνωσία. Eξηγούμε στο παιδί σε τι αναφερόμαστε, πώς νιώθουμε και γιατί ζητάμε συγγνώμη. Με τον τρόπο αυτό του δείχνουμε το σεβασμό μας και ότι ενδιαφερόμαστε για τα συναισθήματά του.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν χάνουμε το κύρος μας ως γονείς, αντίθετα, λειτουργούμε ως παράδειγμα για το παιδί ως προς την αξία της συγχώρεσης και την απελευθέρωση των αρνητικών συναισθημάτων, που μπορεί να επηρεάζουν τη μεταξύ μας σχέση.
Οι γονείς οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από τα παιδιά όταν:
- Δεν κρατούν τις υποσχέσεις τους.
- Δεν περνούν αρκετό χρόνο μαζί τους, ειδικά αν κάτι τέτοιο ήταν προσυμφωνημένο.
- Χάνουν την ψυχραιμία τους και υψώνουν τη φωνή τους.
- Ξεχνούν κάτι για το οποίο τα παιδιά ανυπομονούσαν.
- Κάνουν κάποιο λάθος.
- Τα παιδιά τους νιώθουν προσβεβλημένα.
Τι μαθαίνει το παιδί μέσα από την έκφραση της συγγνώμης
Ακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών, τα παιδιά διδάσκονται τη σημασία του να ζητούν συγνώμη όταν κάνουν κάτι λάθος, όταν πουν ψέματα ή όταν κάνουν κάτι ασεβές ή επικίνδυνο. Επίσης, κατανοούν ότι:
- Όλοι κάνουμε λάθη, οφείλουμε όμως να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε.
- Δεν πρέπει να αισθανόμαστε άβολα όταν ζητάμε συγγνώμη.
- Η συγγνώμη αποτελεί μία πράξη ευθύνης που στη συνέχεια μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα.