Photo credits: freepik.com
Οι φιλίες είναι σημαντικές σε κάθε ηλικία και βέβαια, για τα παιδιά. Πώς οι φιλικές σχέσεις βοηθούν τα παιδιά και τι μπορούμε να κάνουμε αν ένα παιδί δυσκολεύεται να κάνει φίλους;
Οι φιλίες συμβάλλουν στην εξέλιξη κάθε παιδιού, στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξή του. Το βοηθούν να χτίσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του.
Μέσα από τις φιλίες το παιδί μαθαίνει πράγματα που δεν μπορεί να μάθει στο προστατευμένο οικογενειακό περιβάλλον. Επίσης, οι φιλίες είναι πολύ σημαντικές γιατί δημιουργούν στα παιδιά την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου.
Οι φιλίες βοηθούν τα παιδιά να:
- μάθουν πώς να επικοινωνούν με τους άλλους
- αναπτύξουν την συναισθηματική τους νοημοσύνη
- ενισχύσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες
- ελέγχουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους
- συνεργάζονται
- να λύνουν εποικοδομητικά τις διαφορές τους
- μαθαίνουν να σταθμίζουν τις δυνάμεις τους
- νιώθουν ασφάλεια
Photo credits: freepik.com
Όταν το παιδί δυσκολεύεται να κάνει φίλους
Ωστόσο, μερικά παιδάκια δυσκολεύονται κοινωνικά, δεν μπορούν να δημιουργήσουν εύκολα φιλίες ή να τις διατηρήσουν. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να βοηθήσετε το παιδί σας. Πώς;
- Παρατηρείστε πώς αλληλεπιδρά το παιδί σας με τα άλλα παιδιά στο σχολείο ή στις δραστηριότητες. Μήπως δυσκολεύεται να ξεκινήσει συζητήσεις; Μήπως έχει άγχος όταν βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων; Προτιμά να μένει μόνο το και να παρατηρεί αντί να συμμετέχει; Ανάλογα με τη συμπεριφορά που βλέπετε, δείτε ποιες δεξιότητες χρειάζεται να καλλιεργήσετε.
- Αν π.χ., το παιδί σας δυσκολεύεται να ξεκινήσει συζητήσεις, ανάλογα με την ηλικία του, συζητήστε μαζί του ποια θέματα το ενδιαφέρουν για τα οποία μπορεί να μιλήσει με άλλα παιδιά.
- Αν το παιδί σας θέλει να ξεκινήσει κάποιο άθλημα, αλλά διστάζει, επισκεφτείτε μαζί του το χώρο άθλησης και βοηθήστε το να εγκλιματιστεί πριν από την πρώτη προπόνηση και τη συνάντησή του με τα άλλα παιδιά.
- Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να δοκιμάζει νέα πράγματα και ενισχύετε τις προσπάθειές του. Αναγνωρίστε κάθε μικρή επιτυχία του και να του λέτε πόσο περήφανοι είστε που προσπαθεί.
- Αν το παιδί σας είναι μικρό, μπορείτε να καλείτε συχνά άλλα παιδάκια στο σπίτι για να παίζουν μαζί.
- Αν π.χ. το παιδί σας είναι ντροπαλό, ωθήστε το λίγο πέρα από τη ζώνη άνεσής του σε νέες καταστάσεις, με ήπια καθοδήγηση και ενθάρρυνση.
- Δώστε στο παιδί σας το παράδειγμα με τον τρόπο που εσείς αλληλεπιδράτε με τους άλλους.
Διαβάστε ακόμη:
Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να κάνουν φίλους;
Πώς οφελούν τα ομαδικά παιχνίδια τα παιδιά;
Πώς θα επιλέξετε δραστηριότητα για το παιδί σας;