Η επιστροφή στο σχολείο πλησιάζει και αυτό μπορεί να δημιουργεί άγχος σε αρκετά παιδιά, που είτε μεταβαίνουν σε ένα νέο περιβάλλον είτε έρχονται αντιμέτωπα με νέες προκλήσεις, αλλά και στους γονείς που καλούνται να διαχειριστούν την κατάσταση αυτή.
Για τα παιδιά, η μετάβαση από τον ελεύθερο χρόνο και το παιχνίδι του καλοκαιριού, σε μία καθημερινότητα με αυστηρό πρόγραμμα, αυξημένες υποχρεώσεις, εξωσχολικές δραστηριότητες, κ.α., αρκεί για να τους δημιουργήσει άγχος και ανησυχία.
Τα συναισθήματα αυτά είναι πιο έντονα στα παιδιά που πηγαίνουν πρώτη φορά στο σχολείο (που επιπλέον έχουν το άγχος του αποχωρισμού από το οικογενειακό περιβάλλον), σε εκείνα που αλλάζουν σχολική βαθμίδα ή σχολικό περιβάλλον. Αυτό είναι εύλογο, καθώς τα παιδιά καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, να γνωρίσουν τους νέους δασκάλους, να αναπτύξουν σχέσεις με τους νέους συμμαθητές, να ανταπεξέλθουν σε αυξημένες υποχρεώσεις ήδη από τις πρώτες τάξεις, κλπ.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά στη διαχείριση του άγχους
- Μιλήστε στο παιδί: Αν το παιδί γνωρίζει εκ των προτέρων τι θα συναντήσει, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να νιώσει άγχος. Εξηγήστε του την καθημερινότητα και τη ρουτίνα του σχολείου, είτε πηγαίνει πρώτη φορά στο σχολείο είτε αλλάζει σχολείο, κλπ, ώστε να κάνετε τα πράγματα πιο προβλέψιμα και να το βοηθήσετε στην πιο εύκολη μετάβαση και προσαρμογή.
- Παρατηρείστε τυχόν σημάδια άγχους: Ο πόνος στην κοιλιά, ο πονοκέφαλος, η νευρικότητα, η δυσκολία στον ύπνο ή επιθυμία να κοιμάται με τους γονείς, η άρνηση να πάει στο σχολείο, είναι μερικά από τα σημάδια που φανερώνουν ανησυχία και άγχος από την πλευρά του παιδιού. Φροντίστε να ρωτήσετε το παιδί πώς νιώθει στο σχολείο, αν υπάρχει κάτι που δεν του αρέσει, κλπ.
- Καθησυχάστε το παιδί: Εξηγήστε του ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει άγχος και νευρικότητα, υπενθυμίστε του όμως, άλλες παλιότερες καταστάσεις που έμοιαζαν δύσκολες στην αρχή και κατάφερε να ανταπεξέλθει με επιτυχία.
- Δείξτε ενδιαφέρον για την καθημερινότητά του στο σχολείο: Ρωτήστε για τα μαθήματα, τους συμμαθητές και τους νέους του φίλους, το δάσκαλο, τις επιδόσεις του, έχοντας, ωστόσο, ρεαλιστικές προσδοκίες από αυτό.
- Φροντίστε να κοιμάται επαρκώς: Τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται 8-13 ώρες βραδινού ύπνου. Η τήρηση του ωραρίου ενισχύει την προσοχή, τη συγκέντρωση, τη μνήμη και γενικότερα την ψυχική υγεία, ενώ η έλλειψη ύπνου προκαλεί εκνευρισμό και ευερεθιστότητα.
Συμβουλές για τους γονείς
- Διατηρείστε μία συστηματική επικοινωνία με το δάσκαλο του παιδιού, καθώς εκείνος μπορεί να σας ενημερώσει για τη συμπεριφορά του στο σχολείο ή αν τυχόν έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, κλπ.
- Προσέξτε μήπως τυχόν αποτελείτε εσείς οι ίδιοι πηγή άγχους για το παιδί σας, είτε επειδή δυσκολεύεστε με τον αποχωρισμό, είτε επειδή έχετε υπερβολικές απαιτήσεις, είτε επειδή φοβάστε ότι δεν θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, κλπ.
- Ο ρόλος των γονιών είναι να βρίσκονται δίπλα στο παιδί και να το βοηθούν να διαχειριστεί το άγχος του, συμβάλλοντας στο να γίνει το σχολείο όχι μόνο μία επιμορφωτική, αλλά και μία ωραία εμπειρία.