Εκδηλώσεις στην Αθήνα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Πολτιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις σε μουσεία, μουσική, θεματικές συζητήσεις λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι - Ένας απρόσμενος επισκέπτης στο Μουσείο Ακρόπολης
Το Μουσείο Ακρόπολης, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εγκαινιάζει μία νέα σειρά εκθέσεων "Περιοδικοί και απρόσμενοι επισκέπτες", με έργα από μουσεία του κόσμου, που θα το επισκέπτονται κατά διαστήματα, είτε συνδεόμενα με κάποια εορταστική εκδήλωση είτε απρόσμενα, εμπλουτίζοντας έτσι την αισθητική και τη γνώση των επισκεπτών.

Φέτος, η έμφαση δίδεται στην γυναικεία ομορφιά με ένα έργο γλυπτικής που ασκεί τη δική του γοητεία με το απαράμιλλο κάλλος της Αφροδίτης, θεάς της ομορφιάς, στην οποία ο Πάρις ως κριτής τριών θεαινών, χάρισε το μήλο της Έριδος τῇ Καλλίστη, στην πιο εύ-μορφη από όλες. Ο απρόσμενος φετινός επισκέπτης μας, η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι, προέρχεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης. Το σπουδαίο αυτό έργο θα εκτίθεται στο ισόγειο του Μουσείου Ακρόπολης από τις 8 Μαρτίου έως και τις 28 Μαΐου 2023. Για την είσοδο στο ισόγειο του Μουσείου δεν απαιτείται η αγορά εισιτηρίου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται ένα σχετικό βίντεο και θα διανέμεται δωρεάν ένα δίγλωσσο επεξηγηματικό φυλλάδιο, επιλογή τμημάτων του οποίου παραθέτουμε στη συνέχεια: "…Το αγαλμάτιο βρέθηκε μαζί με άλλες αρχαιότητες το 1954 στην λεγόμενη έκτοτε «Οικία της Αφροδίτης» στην Πομπηία και φυλάχθηκε στο «Μυστικό Δωμάτιο» του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νάπολης, λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας, της σπανιότητας των διακοσμητικών στοιχείων του καθώς και της ερωτικής αύρας που αποπνέει…".

Μουσείο Ακρόπολης
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα
Τηλ. 2109000900
μουσειο ακρόπολης

Η Γυναίκα στη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Τι είναι αυτό που κάνει τις γυναικείες μορφές του Picasso τόσο ενδιαφέρουσες και ζωντανές μέχρι και σήμερα; Γιατί η «Μικρή χορεύτρια» του Degas χαρακτηρίστηκε «τερατούργημα» όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, το 1881; Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και διοργανώνει μια σειρά θεματικών ξεναγήσεων, την Τετάρτη 8 και Πέμπτη 9 Μαρτίου, με τίτλο «Η Γυναίκα στη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή».

Μέσα από τις ξεναγήσεις, γνωρίζουμε τους διαφορετικούς τρόπους που η γυναικεία μορφή παρουσιάζεται στα έργα της Συλλογής, μέσα από τα μάτια καλλιτεχνών που σημάδεψαν τον 19ο και 20ο αιώνα όπως Toulouse-Lautrec, Gauguin, Degas, Rodin, Picasso, Braque, Modigliani, Giacometti, Lichtenstein, Chagall, Botero, Niki de Saint Phalle καθώς και σημαντικών νεότερων και σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως Μπουζιάνης, Παππάς, Τόμπρος, Μόραλης, Μπότσογλου, Ρόρρης κ.ά.

Τετάρτη 8 & Πέμπτη 9 Μαρτίου | 15.00-16.30 και 16.00-17.30
Προγραμματίστε εγκαίρως την ξενάγησή σας τηλεφωνικά στο 2107252895 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected]
Ερατοσθένους 13, Παγκράτι
Braque-Georges-La-patience
Braque Georges - La Patience

Παγκόσμια Ημέρα Αγώνων για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μία ημέρα δράσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης αφιερωμένη στον αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας. Μία ημέρα καταγγελίας των ανισοτήτων και των αδικιών που υφίστανται οι γυναίκες και οι οποίες διαιωνίζονται λόγω των έμφυλων στερεοτύπων και επιταγών. Μία ημέρα αμφισβήτησης της ιδέας της φυσικής ιεραρχίας των φύλων που προσδίδει στον άνδρα αρρενωπότητα, σύμβολο εξουσίας, ανταγωνισμού και δύναμης και υποβιβάζει τη γυναίκα στο ρόλο της μητέρας… ή της κούκλας.

Στις 8 Μαρτίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα μάθουμε για τις διακρίσεις που εντοπίζονται στην πρόσληψη, στην επαγγελματική εξέλιξη και στις αμοιβές. Θα ακούσουμε μαρτυρίες για το «ψυχικό φορτίο» των γυναικών που επωμίζονται ως επί το πλείστον την ευθύνη της οργάνωσης της οικογενειακής ζωής και της ανατροφής των παιδιών καθώς και μαρτυρίες σχετικά με την ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία που υφίστανται οι γυναίκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να εισακουστούν από την αστυνομία και τα δικαστήρια.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: εν έτει 2023, γιατί χρειαζόμαστε ακόμα την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας; Σε έναν κόσμο όπου εξακολουθεί να κυριαρχεί η συστημική πατριαρχία, πώς μπορούμε άραγε να αλλάξουμε πρακτικές, να δώσουμε φωνή στις γυναίκες και να διασφαλίσουμε ότι η γνώμη τους εισακούγεται, τόσο στη σχέση και στην οικογένεια, όσο και στον κόσμο της εργασίας και στο κοινωνικό περιβάλλον; Ο φεμινισμός δεν είναι ένας πόλεμος κατά των ανδρών, αλλά ένας αγώνας κατά της κοινωνικής χειραγώγησης και των δομών που επιτρέπουν τη διαιώνιση της ανδρικής κυριαρχίας. Ο φεμινισμός είναι μία μορφή ανθρωπισμού, μια συλλογική περιπέτεια, που αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Ελεύθερη είσοδος
Auditorium Theo Angelopoulos
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Σίνα 31, Αθήνα
Tηλ. 2103398600 
Email: [email protected]
Παγκόσμια Ημέρα Αγώνων για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στο Γαλλικό Ινστιτούτο

"Είμαι Εσύ, Είμαι Εγώ, Είμαι Εδώ!" στο Δημοτικό Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη" 
Μια πολυεπίπεδη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 6/3 (6 μ.μ.) στο Δημοτικό Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη", όπου ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θοδωρής Γεωργακόπουλος θα συνομιλήσει με επτά γυναίκες, ξεδιπλώνοντας τις ιστορίες, τις σκέψεις και τις απόψεις τους. Καλεσμένες της εκδήλωσης "Είμαι Εσύ, Είμαι Εγώ, Είμαι Εδώ!" θα είναι οι Αναστασία Γερολυμάτου (Surfer 82 ετών/Ρεκόρ Γκίνες), Δώρα Καραδήμα (διασώστρια/πλήρωμα ασθενοφόρου), Κατερίνα Παπακωνσταντίνου (πλοίαρχος, γιατρός πολεμικού ναυτικού και μαιευτήρας/γυναικολόγος), Ποθητή Κυνηγοπούλου (Μαραθωνοδρόμος ΑμεΑ), Σοφία Μπεκατώρου (Ολυμπιονίκης /ορόσημο #metoo Ελλάδας), Στέλλα Κάσδαγλη (συγγραφέας, μεταφράστρια και συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top) και Μαρία Ανδρούτσου (αιρετή/δήμαρχος Αγίου Δημητρίου. Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει η μουσική παράσταση της Αγγελικής Τουμπανάκη "For Women.

Λεωφόρος Αγίου Δημητρίου 55, Δάφνη - Άγιος Δημήτριος
Τηλ: 2109705537

Ex Femina III, Barbara Strozzi στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σε μια από τις επιφανέστερες τραγουδίστριες και συνθέτιδες του Μπαρόκ, την Barbara Strozzi, είναι αφιερωμένη η τρίτη και τελευταία μουσική παράσταση του κύκλου «Ex Femina» (σχεδιασμός-συντονισμός: Θεόδωρος Κίτσος), που φιλοξενείται την Πέμπτη 9 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η παράσταση βασίζεται στις στοχαστικές αναζητήσεις της Accademia degli Unisoni της Βενετίας στα τέλη του 1630, συγκεκριμένα σε μια πραγματική διαλεκτική αναμέτρηση ανάμεσα στους Matteo Dandolo και Giovanni Francesco Loredano, για αν το τραγούδι ή τα δάκρυα ενός προσώπου έχουν μεγαλύτερη δύναμη να διεγείρουν του έρωτα το πάθος. Η Barbara Strozzi (1619-1677), η «Μούσα του Παρνασσού» για τον Τζαν Βιντσέντζο Ιμπεριάλε (1635), ήταν αυτή που παρουσίασε τα επιχειρήματα των δύο ανδρών, απαγγέλλοντας και τραγουδώντας.

Aυτή τη βραδιά, εξειδικευμένοι ερμηνευτές θα παρουσιάσουν στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος σπάνια έργα, με όργανα εποχής, ενώ το μουσικό μέρος θα συνδυαστεί με τη θεατρική τέχνη και θα εμπλουτιστεί με την εισαγωγική ομιλία «Επανατοποθετώντας τις γυναίκες δημιουργούς στην ιστορία των τεχνών» της Δανάης Στεφάνου, αναπληρώτριας καθηγήτριας ΑΠΘ, και της Σοφίας Μπέμπεζα, θεωρητικού της τέχνης και εικαστικού (ώρα έναρξης: 19.15).

Πέμπτη 9 Μαρτίου | 20:30 | Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 115 21 Αθήνα
Τηλ. 2107282333
Ex Femina III, Barbara Strozzi στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Barbara Strozzi