Η πολυπόθητη περίοδος της εγκυμοσύνης έφτασε. Η διάρκειά της είναι περίπου 40 εβδομάδες. Για να καθορίσουμε τον πρώτο μήνα της κύησης ξεκινάμε από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου, προσθέτουμε σε αυτήν ένα μήνα και δέκα μέρες και εκεί ορίζουμε ότι τελειώνει ο πρώτος μήνας. Οι πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, είναι συναρπαστικές, γεμάτες αλλαγές και σίγουρα απαιτούν προσοχή από τη μέλλουσα μαμά.
Η διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίζεται σε τρία τρίμηνα:
1ο τρίμηνο (1η - 12η εβδομάδα): αναπτύσσονται όλα τα όργανα και οι ιστοί του εμβρύου.
2ο τρίμηνο (13η - 26η εβδομάδα): ωριμάζουν και τελειοποιούνται οι βασικότερες λειτουργίες του.
3ο τρίμηνο: (26η - 40η εβδομάδα): αυξάνεται σημαντικά το βάρος του εμβρύου και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να επιβιώσει όταν γεννηθεί.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το γονιμοποιημένο ωάριο (ζυγωτής) προσκολλάται στο ενδομήτριο, όπου εξακολουθεί να πολλαπλασιάζεται και να αναπτύσσεται. Στη συνέχεια, με τη μορφή της βλαστοκύστης μεταφέρεται στη μήτρα, εμφυτεύεται στο ενδομήτριο (σύλληψη) και συνεχίζει την ανάπτυξή του. Το έμβρυο αρχίζει να δημιουργεί τον πλακούντα στο σημείο της εμφύτευσης. Η 4η εβδομάδα σηματοδοτεί την έναρξη της εμβρυϊκής περιόδου. Την 5η εβδομάδα το έμβρυο έχει μέγεθος περίπου 2 χιλιοστά και μοιάζει με γυρίνο, μεγαλώνει όμως γρήγορα. Αρχίζει να σχηματίζεται το κυκλοφορικό του σύστημα και να χτυπάει η μικροσκοπική καρδιά του. Την 6η εβδομάδα, παρόλο που έχει το μέγεθος μίας φακής, αρχίζουν να διαμορφώνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.
Εγκυμοσύνη από τη 2η ως την 6η εβδομάδα: ανάπτυξη εμβρύου
Η ανάπτυξη του εμβρύου τον πρώτο μήνα γίνεται σε επίπεδο δημιουργίας των αρχικών δομών της περαιτέρω σωματικής του εξέλιξης. Το έμβρυο ξεκινά την εξελικτική του πορεία καλά προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο. Ο πλακούντας είναι πολύτιμος, καθώς συνδέει τον οργανισμό του εμβρύου μέσω του ομφάλιου λώρου με αυτόν της μητέρας και του παρέχει ό,τι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή του. Εξυπηρετεί πολλαπλές λειτουργίες: ανταλλαγή αερίων, νερού και ηλεκτρολυτών, μεταφορά χρησίμων ουσιών προς το έμβρυο και απομάκρυνση από αυτό των αχρήστων, ενδοκρινική λειτουργία, προστασία του εμβρύου από το μητρικό ανοσοποιητικό σύστημα.
Εγκυμοσύνη από τη 2η ως την 6η εβδομάδα: συμπτώματα εγκύου
Το έμβρυο, στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν είναι παρά μια μικροσκοπική συγκέντρωση κυττάρων, αλλά η παρουσία του γίνεται αισθητή λόγω της αύξησης και της δράσης των ορμονών στον οργανισμό της μέλλουσας μητέρας. Οι πλέον συνηθισμένες ενδείξεις είναι:
- Αλλαγές στη διάθεση
- Κόπωση
- Πρωινές ναυτίες και τάση για έμετο
- Συχνουρία
- Καούρες στο στομάχι
- Πρήξιμο στο στήθος
- Αυξημένη αίσθηση της όσφρησης
- Ξαφνική αποστροφή για κάποιες τροφές
- Τάση για ζάλη ή λιποθυμία
Το έμβρυο χρειάζεται αρκετές εβδομάδες ανάπτυξης, ωστόσο από την αρχή της κύησης θα πρέπει να αποφεύγετε βλαβερές ουσίες και συνήθειες, όπως το αλκοόλ, το τσιγάρο κ.α. Προετοιμάστε το σώμα σας λαμβάνοντας καθημερινά τουλάχιστον 400 mcg φυλλικού οξέος, απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του εμβρύου. Επίσης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο αν παίρνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή. Τέλος, φροντίστε να καταναλώνετε ποικιλία φρέσκων και θρεπτικών τροφών για να παίρνετε όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.