Στην ζωή ενός ζευγαριού η είδηση μίας εγκυμοσύνης, συνήθως, συνοδεύεται από χαρά, ελπίδα, περηφάνια και πολλά πολλά σχέδια.
Ο ξαφνικός τερματισμός της, όμως, καταστρέφει όλα αυτά τα συναισθήματα και οι γονείς βιώνουν τον θάνατο του αγέννητου παιδιού τους πριν καλά καλά το φέρουν στον κόσμο.
Το να ξεπεράσουν την απώλεια είναι κάτι δύσκολο αλλά σημαντικό. Και οι δύο πρέπει να αναγεννηθούν, σαν τον φοίνικα, από τις στάχτες τους και να συνεχίσουν τις προσπάθειες να φέρουν μια καινούργια ζωή στον κόσμο.
Τα αίτια
- Οι λόγοι που οδηγούν σε μια αποβολή είναι πολλοί, ο συνηθέστερος εξ αυτών είναι οι χρωμοσωμιακές ανωμαλίες. Το ωάριο ή το σπερματοζωάριο συχνά δεν διαθέτουν τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων και, κατά συνέπεια, το έμβρυο που δημιουργείται δεν αναπτύσσεται κανονικά και κάποια στιγμή σταματά να μεγαλώνει και αποβάλλεται. Ουσιαστικά, δηλαδή, η εν λόγω αποβολή αποτελεί πρόνοια της φύσης για την γέννηση υγιών παιδιών. Παρότι, όμως, οι χρωμοσωμιακές ανωμαλίες αποτελούν ένα τυχαίο γεγονός είναι πολλοί πιθανότερο να σημειωθούν σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
- Μια άλλη κατηγορία αποβολών είναι οι βιοχημικές αποβολές. Το ωάριο, 4-5 μέρες μετά την γονιμοποίηση, έχει αρχίσει να μετασχηματίζεται σε έμβρυο και είναι έτοιμο να εμφυτευτεί στο ενδομήτριο. Η εμφύτευση, ωστόσο κάποιες φορές αποτυγχάνει, συνήθως λόγω ανατομικών ανωμαλιών και παθήσεων της μήτρας (π.χ. δίκερως, διθάλαμος δίδελφης, καρδιόσχημος μήτρα, υποβλεννογόνιο ινομύωμα κτλ.).
- Ακόμη, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί αποβολή εξαιτίας ορμονικών δυσλειτουργιών. Οι συνηθέστερες αιτίες της συγκεκριμένης αποβολής είναι ορισμένες ανοσολογικές διαταραχές (π.χ. συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, θυροειδοπάθεια) ή κάποιες ορμονικές διαταραχές (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών).
- Τέλος, ένα άλλο μητρικό αίτιο είναι η ανεπάρκεια του τραχήλου. Ο τράχηλος προστατεύει το έμβρυο κατά την κύηση. Επομένως, η ανεπάρκεια στο μήκος ή την σύσταση του τραχήλου μπορεί να οδηγήσει σε αποβολές προχωρημένης κύησης (2ου τριμήνου: 12η με 24η εβδομάδα).
Από τα παραπάνω φαίνεται πως η απώλεια της εγκυμοσύνης σπάνια οφείλεται σε κάποιο λάθος της μητέρας. Υπάρχουν, παρόλα αυτά, συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικά για την κύηση αποτελέσματα. Η λήψη φαρμάκων και η έκθεση σε ακτινοβολίες και τοξικούς παράγοντες είναι οι συνηθέστεροι εξ αυτών. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, από την άλλη, είναι πιθανό να προκαλέσουν αποβολή, αλλά κάτι τέτοιο είναι αρκετά σπάνιο.
Συμπτώματα και Διάγνωση
Τα συνήθη συμπτώματα μιας αποβολής είναι η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων, η αιμορραγία και το κοιλιακό άλγος, είτε με την μορφή πόνου περιόδου είτε με την μορφή κοιλιακής κράμπας που «χτυπά» χαμηλά στην μέση.
Βέβαια, τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν, χωρίς απαραίτητα να προκληθεί αποβολή.
Επομένως, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε άμεσα στον γυναικολόγο σας για εξέταση.
Πολλές φορές, μάλιστα, μια αποβολή μπορεί να αποφευχθεί με έγκαιρη διάγνωση, έπειτα από θεραπεία που θα σας συστήσει ο γυναικολόγος σας!
Αρχικά, αυτός θα προχωρήσει σε μια απλή γυναικολογική εξέταση για να διαπιστώσει την προέλευση της αιμορραγίας.
Αυτή, εάν προέρχεται από τον τράχηλο, γεννά υποψίες ενδεχόμενης απειλουμένης αποβολής.
Διαφορετικά, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που μπορεί να την προκάλεσαν όπως, για παράδειγμα, κάποια μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος.
Στην συνέχεια, ο γυναικολόγος σας θα προσπαθήσει με υπερηχογράφημα και εάν κρίνει απαραίτητο και με βιοχημικό έλεγχο (β-χοριακή γοναδοτροπίνη) να εντοπίσει την θέση του κυήματος, να ακούσει τον καρδιακό παλμό και να εξακριβώσει την ηλικία της κύησης, την οποία και θα συγκρίνει με την ημερολογιακή ηλικία του εμβρύου.
Η σύμπτωση των δύο ηλικιών και ο καρδιακός παλμός αποτελούν θετικά σημάδια.
Τέλος, η θέση και η πρόσφυση του πλακούντα θα βοηθήσουν τον γιατρό να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει την ύπαρξη αποκόλλησης.
Σε κάθε περίπτωση, εάν διαγνωστεί από τον γιατρό ενδεχόμενο απειλούμενης αποβολής, θα πρέπει να μείνετε στο κρεβάτι και να αποφύγετε κάθε φυσική δραστηριότητα αλλά και, εννοείται, την σεξουαλική επαφή.
Μετά την αποβολή
Εάν, παρά τις προσπάθειες δεν καταφέρατε να αποφύγετε την αποβολή θα πρέπει να προετοιμαστείτε για δύο πολύ σημαντικά βήματα που θα πρέπει να γίνουν.
- Το πρώτο είναι καθαρά ιατρικό και αφορά τον καθαρισμό της μήτρας από τα υπολείμματα της κύησης.
- Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι η ψυχολογική υποστήριξη.
Τα άτομα που βρίσκονται γύρω σας, κυρίως ο σύντροφός σας, σε συνδυασμό με τον γυναικολόγο σας και την μαία του, θα πρέπει να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την συναισθηματική φόρτιση και να σας τονώσουν ψυχολογικά.
Εάν, όμως, η διάθεσή σας δεν βελτιώνεται θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.
Το άγχος και οι αρνητικές σκέψεις, άλλωστε, αποδεδειγμένα εμποδίζουν, σε κάποιο βαθμό, να καταστείτε εκ νέου έγκυος.
Εάν διαπιστωθεί κάποια ανατομική ανωμαλία της μήτρας, αυτή θα χρειασθεί να αντιμετωπισθεί υστεροσκοπικά.
Κάνετε θετικές σκέψεις και συνεχίστε να ελπίζετε.
Εάν η αποβολή προκλήθηκε από χρωμοσωμιακές ανωμαλίες ή εξαιτίας κάποιας μόλυνσης δεν υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να επαναληφθεί.
Επιπλέον, ακόμα και σε περιπτώσεις επαναλαμβανομένων αποβολών υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να καταφέρετε να φέρετε ένα παιδί στον κόσμο, αφού η τεχνολογία έχει κάνει άλματα στον τομέα της γυναικολογίας.
Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να πραγματοποιήσετε τις απαραίτητες εξετάσεις και να λάβετε εξειδικευμένες συμβουλές.
Το σημαντικό είναι να μην το βάλετε κάτω και να έχετε θετική ενέργεια!