Η απώλεια βάρους είναι κάτι που απασχολεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και είναι ενδεικτικό ότι η πλειοψηφία έχει προσπαθήσει τουλάχιστον μία φορά να ακολουθήσει κάποια δίαιτα. Είναι αλήθεια ότι η προσπάθεια απώλειας βάρους μπορεί να εξελιχθεί σε μια μακροχρόνια και επίπονη διαδικασία, την οποία δεν ολοκληρώνουν όλοι με επιτυχία.
Ο υγιής ρυθμός απώλειας βάρους δεν είναι μόνο θέμα δίαιτας. Προϋποθέτει ένα τρόπο ζωής με σωστές καθημερινές διατροφικές συνήθειες και συστηματική σωματική άσκηση. Οι εξαντλητικές δίαιτες είναι πιθανό να μην έχουν τα αποτελέσματα που επιθυμείτε, εάν δεν αλλάξετε ριζικά τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές σας. Επιπλέον, τα στατιστικά δείχνουν ότι εκείνοι που χάνουν βάρος σταδιακά και σταθερά (περίπου 1-2 κιλά την εβδομάδα), είναι πιο πιθανό να επιτύχουν να διατηρήσουν το σωματικό βάρος τους στα πιο χαμηλά επίπεδα.
Τα λάθη της δίαιτας
Αν επιλέξετε να ακολουθήσετε ένα διατροφικό πρόγραμμα, είναι πιθανό να αναμένετε ότι θα χάσετε βάρος άμεσα και να απογοητευθείτε αν αυτό δεν συμβεί. Καλό είναι να γνωρίζουμε, λοιπόν, τι συμβαίνει στον οργανισμό μας.
Οι τροφές που καταναλώνουµε αξιοποιούνται για να ικανοποιήσει ο οργανισμός τις ανάγκες του, ενώ η περίσσεια -όταν υπάρχει- αποθηκεύεται µε τη µορφή λιπώδους ιστού. Με άλλα λόγια, αν τρώµε περισσότερο από ό,τι καίμε, παίρνουµε βάρος. Αν τρώµε λιγότερο, χάνουµε βάρος. Κάποιες φορές, ωστόσο, ενώ ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής, ο δείκτης της ζυγαριάς δεν κατεβαίνει κι αυτό οφείλεται σε κάποια λάθη, που λειτουργούν ανασταλτικά στην επίτευξη του στόχου μας.
1. Αντικαθιστούµε τροφές και λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες
Συχνά καταναλώνουµε μία άλλη από την τροφή που υποδεικνύεται στο διατροφικό µας πρόγραµµα, θεωρώντας ότι δεν έχει διαφορά. Δεν γνωρίζουμε, όμως, πόσες θερµίδες µπορεί να συνεπάγεται αυτή η µικρή διαφοροποίηση. Για παράδειγµα, αν έχουμε για βραδινό τονοσαλάτα και µία φέτα ψωµί (25-30 γρ.), αλλά αντικαταστήσουμε το ψωµί με ένα κριθαροκούλουρο, είναι σαν να τρώµε τέσσερις φέτες ψωµί, αφού ένα κριθαροκούλουρο 80 γρ. αποδίδει περίπου 320 θερµίδες.
2. Υποτιμάμε τη θερμιδική αξία κάποιων τροφίμων
Σας αρέσει ο καφές και τα διάφορα παρεμφερή ροφήματα που υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία στα café και δύσκολα αντιστέκεστε. Αν, όμως, αντί για ένα σκέτο καφέ, προτιμήσετε έναν με ζάχαρη, γάλα, σαντιγί, σιρόπι καραμέλας, βανίλια, κλπ, τότε έχετε µία "βόµβα" θερµίδων.
3. Η παγίδα της σωματικής δραστηριότητας
Συχνά πολλοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι ένας περίπατος αρκεί για να κάψουν τις θερµίδες που κατανάλωσαν σε ένα πλουσιοπάροχο γεύµα λίγες ώρες νωρίτερα. Η αλήθεια είναι ότι για να αποκομίσουμε τα οφέλη της άσκησης, χρειάζεται να κάνουμε κάποια μορφή αερόβιας γυμναστικής τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον 20 λεπτά τη φορά. Αερόβια άσκηση είναι το έντονο περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, η κολύμβηση και ο χορός. Στο χώρο ενός γυμναστηρίου, αερόβια προσφέρουν ο διάδρομος, το ελλειπτικό και το stepper. Παράλληλα, η προπόνηση με βάρη συμβάλλει στην απώλεια λίπους, αλλά και στο χτίσιμο των μυών, διώχνει το περιττό λίπος και το αντικαθιστά με μυϊκή μάζα. Έτσι, ενισχύεται και ο μεταβολισμός, καθώς όταν οι μύες είναι περισσότεροι και ενεργοί, ο οργανισμός κάνει περισσότερες καύσεις και χάνει περισσότερες θερμίδες.
4. Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με φαγητό μετά τη γυμναστική
Πολλές φορές επιβραβεύουμε τον εαυτό μας επειδή γυμναστήκαμε και τρώμε μεγάλη ποσότητα ή ανθυγιεινό φαγητό, ακυρώνοντας ό,τι κάναμε πριν, αφού αναπληρώνουμε τις θερμίδες που κάψαμε. Επομένως δεν χάνουμε και τα κιλά που μας ταλαιπωρούν. Τι πρέπει να κάνουμε; Καταναλώνουμε φαγητό μέσα σε ένα μισή ώρα, γιατί τότε το σώμα μπορεί να το χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Μια καλή λύση είναι τοστ και βραστά ή ψητά λαχανικά, ομελέτα με 1-2 ολόκληρα αβγά και έξτρα ασπράδια, 1-2 φέτες γαλοπούλα και πολύχρωμη σαλάτα εποχής ή ημιάπαχο γιαούρτι με 1-2 φρούτα εποχής και κανέλλα.