Κάθε συνέντευξη αποτελεί μια νέα πρόκληση, μία διαδικασία που στους περισσότερους υποψήφιους μπορεί να προκαλέσει άγχος και ανησυχία, κατά την αναζήτηση μίας νέας εργασίας.
Ωστόσο, αυτή αποτελεί την ευκαιρία σας να παρουσιάσετε όσο καλύτερα γίνεται τον εαυτό σας, να επιδείξετε τις ικανότητες και τα ταλέντα σας. Παράλληλα, φροντίστε να είστε ενήμεροι για την εταιρεία την οποία θα επισκεφθείτε, ώστε να αποδείξετε στον εν δυνάμει εργοδότη σας ότι έχετε κάνει την έρευνά σας και ενδιαφέρεστε πραγματικά.
Από την άλλη, αρκετοί υποψήφιοι δυσκολεύονται να απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις που τους υποβάλλονται στη διάρκεια μιας συνέντευξης, είτε λόγω ελλιπούς προετοιμασίας, είτε επειδή δεν έχουν άνεση και ευχέρεια λόγου. Η καλή προετοιμασία πριν από μία συνέντευξη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, καθώς όσο πιο πολύ ασχοληθείτε πριν, τόσο καλύτερα θα ανταποκριθείτε.
Οι ερωτήσεις που θα σας τεθούν σε μία συνέντευξη είναι συνήθως σχετικές με την εταιρεία, την καριέρα σας και τις δεξιότητές σας. Οι συνεντεύξεις αφορούν στο σωστό "ταίριασμα" μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Οι εν δυνάμει εργοδότες δεν προσπαθούν να σας μπερδέψουν ή να σας παραπλανήσουν, αλλά να βεβαιωθούν ότι θα προσλάβουν τον πιο κατάλληλο υποψήφιο.
Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις και πώς να απαντήσετε
Πείτε μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σας.
Απαντήστε εστιάζοντας στις δεξιότητες και τα πλεονεκτήματά σας, σύντομα και περιεκτικά, καταλήγοντας ότι ταιριάζετε απόλυτα στη συγκεκριμένη θέση εργασίας.
Ποια είναι τα πιο δυνατά σας σημεία;
Επισημάνετε τα τρία πιο δυνατά σας σημεία, τα οποία πρέπει να περιλαμβάνουν επαγγελματικές ικανότητες, κοινωνικές δεξιότητες, καθώς και ικανότητες βασισμένες στις σπουδές σας.
Που βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε/δέκα χρόνια;
Αναφέρετε τους στόχους σας (που θα πρέπει να είναι ισορροπημένοι, φιλόδοξοι και σχετικοί με τη θέση που διεκδικείτε), το πλάνο σας για το μέλλον και δείξτε ότι είστε διατεθειμένος να δεσμευτείτε με την εταιρεία, δουλεύοντας με ενθουσιασμό και πάθος.
Πείτε μας μία φορά που δουλέψατε καλά με μία ομάδα.
Αναφέρετε μία πραγματική ιστορία, μέσα από την οποία θα τονίσετε ότι είστε ομαδικός παίκτης, αφού βάζετε το καλό της ομάδας πάνω από το δικό σας, ικανός στην επίλυση προβλημάτων, πρόθυμος, ευέλικτος και προσαρμοστικός.
Γιατί πρέπει να σας προσλάβουμε;
Απαντήστε με αυτοπεποίθηση, εξηγώντας τι μπορείτε να προσφέρετε στην εταιρεία, και αναφέρετε μεταξύ άλλων την αξιοπιστία, τις ειδικές δεξιότητές σας, τη φιλοδοξία και τη θέλησή σας για μάθηση.
Γιατί φεύγετε από την τωρινή δουλειά σας;
Μιλήστε για τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες και την επιθυμία σας για δημιουργικότητα και δυνατότητα εξέλιξης στη θέση που διεκδικείτε. Αν έχετε απολυθεί, προσπαθήστε να παρουσιάσετε την εκδοχή σας όσο πιο ξεκάθαρα και αντικειμενικά γίνεται, χωρίς να ρίξετε ευθύνη στον προηγούμενο εργοδότη. Η καλύτερη τακτική είναι να αποδεχτείτε τα λάθη που έχετε κάνει, λέγοντας π.χ. «Δεν είχα ξεκάθαρη εικόνα για τις προσδοκίες του εργοδότη».
Πώς διαφοροποιείστε από τους υπόλοιπους υποψηφίους;
Επισημάνετε τις δεξιότητες και πιστοποιήσεις σας, εξηγήστε πώς μπορείτε να προσδώσετε αξία στην εταιρεία και πώς αυτά σας κάνουν τον πιο κατάλληλο υποψήφιο για τη συγκεκριμένη θέση.
Τι προσδοκάτε από τον εν δυνάμει εργοδότη σας;
Απαντήστε χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά που είναι γενικά θετικά όπως, αμεροληψία, ικανότητα, εξυπνάδα, κλπ.
Πώς θα σας περιέγραφαν οι συνάδελφοι/προϊστάμενοί σας;
Μπορείτε να επιδείξετε τα δυνατά σας σημεία, όπως π.χ. ότι είστε αρκετά εργατικός και άλλες φιλοφρονήσεις που έχετε όντως λάβει κατά καιρούς.
Πώς διαχειρίζεστε την κριτική;
Η σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση, είναι ότι αντιμετωπίζετε την κριτική εποικοδομητικά και όχι προσωπικά, αναφέροντας ακόμη και κάποιο παράδειγμα που μετατρέψατε μία κριτική σε ευκαιρία ανάπτυξης.
Ποιες είναι οι μισθολογικές σας προσδοκίες;
Αποφύγετε να πείτε ένα συγκεκριμένο ποσό και προτιμήστε να αναφέρετε ένα εύρος μισθού, αφήνοντας περιθώριο διαπραγμάτευσης, αφού προηγουμένως έχετε κάνει σχετική έρευνα.
Θα θέλατε να κάνετε κάποια ερώτηση;
Εδώ μπορείτε να εκφράσετε τον ενθουσιασμό σας για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας, ζητώντας διευκρινίσεις για τη φύση της δουλειάς, το μέλλον της επιχείρησης και την προοπτική εξέλιξης και ανάπτυξής σας. Ένα "όχι" μπορεί να θεωρηθεί ως αδιαφορία.