Photo credits: freepik.com
Πλησιάζοντας στην τελική ευθεία για την άφιξη του καλοκαιριού, η διάθεση όλων μας για απογευματινές βόλτες μετά τη δουλειά, εξόδους το Σαββατόβραδο, αλλά και οικογενειακά τραπέζια την Κυριακή, αρχίζει σιγά σιγά να κορυφώνεται. Οι αγαπημένες αυτές συνήθειες συνδέονται συχνά και με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, σε όλα τα ηλικιακά εύρη, καθώς αυτό αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες ουσίες που χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι 1 στα 3 άτομα καταναλώνει αλκοόλ, ενώ συγκεκριμένα οι άνδρες πίνουν περίπου 2 φορές πιο συχνά από τις γυναίκες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) (2018), η συνολική κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως, σε άτομα από 15 ετών και άνω, αυξήθηκε από 5,7L το 2000 σε 6,4L το 2016, ενώ η μη καταγεγραμμένη κατανάλωση υπολογίζεται στο 26% της παγκόσμιας συνολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Το αλκοόλ (ή αιθανόλη) αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες κινδύνου για πάνω από 200 ασθένειες και αυξημένη θνησιμότητα μέσω διαφόρων καταστάσεων όπως:
- Nευροψυχιατρικές διαταραχές
- Kαρδιαγγειακές παθήσεις
- Ηπατικές παθήσεις
- Διάφοροι καρκίνοι
- Μολυσματικές ασθένειες όπως HIV/AIDS,
- Τροχαία ατυχήματα
- Βία
- Αυτοκτονία
- Δηλητηρίαση από αλκοόλ κ.α.
Η επιβλαβής χρήση του έχει μεγαλύτερη επίδραση στη θνησιμότητα από τον Σακχαρώδη Διαβήτη (2,8%), τις ασθένειες του πεπτικού συστήματος (4,5%), τα τροχαία ατυχήματα (2. 5%), τη φυματίωση (2,3%), το HIV/AIDS (1,8%) και την υπέρταση (1,6%). Όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την κατανάλωση αλκοόλ, υπάρχει πληθώρα επιστημονικών μελετών που διερευνούν την πιθανότητα θετικής επίδρασης μεταξύ τους, ωστόσο μέχρι και σήμερα η σχέση αυτή είναι αμφιλεγόμενη.
“Πόσο αλκοόλ μπορώ να καταναλώσω;” είναι μία απορία που -εύλογα- έχει δημιουργηθεί στους περισσότερους από εμάς.
Αυτό που πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη, δεν είναι μονάχα το πόσο αλκοόλ μπορεί να καταναλώνει, αλλά και το πώς να το καταναλώνει.
Η μεγάλη ή αλλιώς βαριά κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως η χρήση καθαρής αλκοόλης άνω των 60g και πρόκειται για μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για τον οργανισμό. Οι περισσότερες ασθένειες που σχετίζονται με τη λήψη αλκοόλ έχουν συσχετιστεί συγκεκριμένα με την έντονη επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ η οποία αποτελεί από μόνη της έναν ακόμη δείκτη σοβαρής κατανάλωσης αλκοόλ, που ορίζεται από τον ΠΟΥ ως κατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον 1 φορά το μήνα και τουλάχιστον 1 φορά κατανάλωση ίση ή μεγαλύτερη από 60g καθαρής αλκοόλης.
- Τα 60 γρ. καθαρής αλκοόλης αντιστοιχούν σε πάνω από 6 τυπικά ποτά.
- Μια μονάδα αλκοόλ ισούται με 10mL ή 8g καθαρής αλκοόλης, που είναι περίπου η ποσότητα αλκοόλ που μπορεί να επεξεργαστεί ένας μέσος ενήλικας σε 1 ώρα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), "για έναν μέσο υγιή ενήλικα", συστήνεται η κατανάλωση έως 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, κατανεμημένες σε 3 ημέρες ή και περισσότερες. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 6 μέτρια (175mL) ποτήρια κρασί ή 6 μπύρες 4%. Μεγάλες (35 mL) μεμονωμένες δόσεις ποτών όπως το gin, το ρούμι, η βότκα, το ουίσκι και η τεκίλα αντιστοιχούν σε 1,4 μονάδες αλκοόλ. Φυσικά, γυναίκες που εγκυμονούν, υποψιάζονται πως εγκυμονούν ή θηλάζουν πρέπει να απέχουν εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ ώστε να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό τους κινδύνους για το βρέφος.
Τελικά, ΔΕΝ υπάρχει ένα απολύτως ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αλκοόλ πρόκειται για μία τοξική ουσία, επομένως δεν μπορούν να υπάρχουν απόλυτες συστάσεις για την κατανάλωσή της!
Θα πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα φαίνεται ότι αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων/ δυστυχημάτων και οδηγεί γενικότερα σε λανθασμένη εκτίμηση επικίνδυνων καταστάσεων και απώλεια του αυτοέλεγχου. Επομένως, εκτός από το να μειώσει κανείς την προσλαμβανόμενη ποσότητα αλκοόλ, είναι εξίσου σημαντικό να το καταναλώνει αργά, σε συνδυασμό με το γεύμα και εναλλάξ με νερό ή μη αλκοολούχα ποτά.