Photo credits: freepik.com
Πολλά παιδιά, καθώς έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάρκεια του καλοκαιριού, περνούν περισσότερο χρόνο με το κινητό στο χέρι ή μπροστά από το tablet. Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς για αυτό;
Το πρόβλημα της εποχής είναι γνωστό σε όλους τους γονείς. Πολλά παιδιά περνούν το χρόνο τους μπροστά από τις οθόνες, αντί να παίξουν και να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον.
Δεν είναι απαραίτητα κακό να ξοδεύουν τα παιδιά χρόνο στο κινητό, αρκεί να είμαστε βέβαιοι ότι ο χρόνος αυτός δεν είναι υπερβολικός και δεν επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Από την πλευρά μας, ως γονείς, θα πρέπει να παρατηρούμε τη συμπεριφορά του δικού μας και τις συνήθειές του.
Η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών εγκυμονεί κινδύνους, όπως :
- Σωματική αδράνεια
- Εγκεφαλική αδράνεια του χρόνου της οθόνης, καθώς συνήθως η ενασχόληση των παιδιών δεν σχετίζεται με δραστηριότητες που ενεργοποιούν τη γνωστική λειτουργία
- Προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας
- Δυσκολία στον ύπνο
- Προβλήματα στην όραση
- Προβλήματα στη μάθηση
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το χρόνο των παιδιών μπροστά στις οθόνες
- Διασφαλίζουμε ότι τα παιδιά παραμένουν ενεργά και δραστήρια, σωματικά και γνωστικά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
- Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να λαμβάνουν μέρος σε δραστηριότητες και να απασχολούνται με δημιουργικό τρόπο. Ακόμη και online, υπάρχουν ψηφιακές εφαρμογές που προάγουν τη γνώση και το ασφαλές εκπαιδευτικό παιχνίδι.
- Παρακολουθούμε τη δραστηριότητα του παιδιού στην οθόνη και τους ιστοτόπους που επισκέπτεται, προσέχοντας για τυχόν επικίνδυνο περιεχόμενο. Η χρήση γονικού ελέγχου και ο έλεγχος του ιστορικού περιήγησης βοηθούν.
- Δείχνουμε γνήσιο ενδιαφέρον για ό,τι κάνουν τα παιδιά.
- Παρακολουθούμε την εξέλιξή τους, τα ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν και επιβραβεύουμε τις προσπάθειές τους.