4 εργαστήρια για παιδιά (Μάρτιος 2020)

Συναίσθημα, Τέχνες, Επιστήμες και Φιλοσοφία είναι οι θεματικές ενότητες 4 εργαστηρίων για παιδιά το Μάρτιο του 2020

Ο Μάρτιος αναμένεται εντυπωσιακά ενημερωτικός, καθώς τα πιο εξειδικευμένα μουσεία και ιδρύματα ανταποκρινόμενοι σε κάθε ηλικιακή απαίτηση παιδιών Δημοτικού και Γυμνασίου εμπλουτίζουν την ατζέντα τους με θεματικά εργαστήρια με άξονες την αυτογνωσία, τη δημιουργικότητα, την τεχνολογία και τη γνώση από το παρελθόν στο μέλλον! Εσείς επιλέξτε από 4 διαφορετικά εργαστήρια που σας προτείνει το CKG και μαζί με τα παιδιά σας μοιραστείτε μαζί τους τις εμπειρίες, τα πειράματα, τις σκέψεις τους, τα επιτεύγματά τους και νιώστε περήφανοι! Στο Μουσείο Συναισθημάτων τα παιδιά μιλούν για τον αιώνιο Θυμό – που μπορεί να μας κάνει πιο πεισματάρηδες και δημιουργικούς – και την επίμονη Ντροπή – που εάν την κατανοήσουμε μας κάνει πιο θαρραλέους! Στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, οι «Ηθογραφίες» από την επίσημη έκθεση του μουσείου… κρατούν ξύπνιους μικρούς και μεγάλους με το μεγαλείο των συμβόλων και των χρωμάτων τους, ενώ στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας το περιβάλλον και η οικολογία έχουν την τιμητική τους σε έναν κύκλο εργαστηρίων με σεβασμό στη φύση! Τέλος, στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, τα παιδιά μαθαίνουν «τι εστί Φιλοσοφείν», φτιάχνουν ζωγραφιές και κατασκευές από την Αρχαία Ελλάδα και δημιουργούν διαλόγους στα αρχαία ελληνικά!

1. Σαββατοκύριακα Μαρτίου 2020 στο Μουσείο Συναισθημάτων

Η Ντροπή και ο Θυμός πιασμένοι χέρι-χέρι διηγούνται ένα όμορφο παραμύθι!

Σαββατοκύριακα Μαρτίου 2020 στο Μουσείο Συναισθημάτων

Photo Credit: www.facebook.com

Τα Σαββατοκύριακα του Μαρτίου στο Μουσείο Συναισθημάτων, μετά τη λειτουργία της διαδραστικής έκθεσης «Στο Παλάτι του Θυμού» ξεκινάει ένα εργαστήρι σχεδιασμένο για να συμμετέχουν παιδιά, έφηβοι και ενήλικες μαζί! Ο Μάρτιος είναι αφιερωμένος στο συναίσθημα της Ντροπής και κάθε Σαββατοκύριακο είναι αφιερωμένο σε διαφορετική ηλικιακή ομάδα. Ακολουθούν αναλυτικά τα εργαστήρια, οι ηλικιακές ομάδες που απευθύνονται και οι προγραμματισμένες ημερομηνίες.

«ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ;»
Ευτράπελα παραμύθια και τραγούδια της Αποκριάς γι’ αυτούς που δεν ντρέπονται! Τα Εργαστήρια με Παραμύθια Μετά Μουσικής είναι εργαστήρια αφήγησης, όπου τα παραμύθια ζωντανεύουν με κιθάρα, τραγούδι και κρουστά όργανα. Μικροί και μεγάλοι μαζί, έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη μαγεία των παραμυθιών. Αφηγείται η Ιφιγένεια Κακριδώνη.
Κυριακή 1 Μαρτίου 2020 , 13.00 – 14.00 
Από 5 ετών και άνω

«Η ΝΤΡΟΠΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ»
Ανάμεσα σε στιγμές καθημερινής ζωής κάνουμε τη γνωριμία μας με τη ντροπή. Τα Εργαστήρια με Συναισθήματα μέσα από παραμύθια έχουν σκοπό μέσα από το παραμύθι που έχει σχεδιάσει το Μουσείο Συναισθημάτων, να δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν την αξία που έχει κάθε συναίσθημα στη ζωή μας, αξιοποιώντας τα σύμβολα και τις διαδρομές που ακολουθούν οι ήρωες στα παραμύθια. 
29 Φεβρουαρίου και 7, 8 Μαρτίου 2020, 13.00-14.00 (αυτοτελή εργαστήρια)
5 έως 7 ετών

«Η ΝΤΡΟΠΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ»
Ανάμεσα σε στιγμές καθημερινής ζωής κάνουμε τη γνωριμία μας με τη ντροπή. Άγνωστη δε λέω πως μας είναι, έχουμε να τη γνωρίσουμε με τρόπο άλλο, για το φόβο της έχει να μας πει, για την αγωνία της, για την επιθυμία που φέρει μαζί της… … ακολουθούμε την επιθυμία του πρίγκιπα στον Κόσμο των Παραμυθιών! Τα Εργαστήρια με Συναισθήματα μέσα από παραμύθια έχουν σκοπό μέσα από το παραμύθι που έχει σχεδιάσει το Μουσείο Συναισθημάτων, όσοι συμμετάσχουν να έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την αξία που έχει κάθε συναίσθημα στη ζωή μας, αξιοποιώντας τα σύμβολα και τις διαδρομές που ακολουθούν οι ήρωες στα παραμύθια. 
14 & 15 Μαρτίου 2020 
7 έως 12 ετών

«ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ» 
Ένα εργαστήρι αφιερωμένο στο θυμό, όπου προσπαθούμε να καταλάβουμε καλύτερα τη δύναμη του, να ακούσουμε τι έχει να μας πει, να χρησιμοποιούμε τη δύναμη του για να μας οδηγεί στην ανάπτυξη! Στα Εργαστήρια με Θέμα το Θυμό μπαίνουμε σε μια διαδρομή στο συμβολικό κόσμο της διαδραστικής έκθεσης του μουσείου και… μαζί με ένα δράκο, έναν ιππότη, ένα μάγειρα, μια βασιλική οικογένεια και έναν εμψυχωτή του μουσείου εξερευνούμε και ανακαλύπτουμε! 
Σάββατο 21 Μαρτίου 2020
7 έως 12 ετών

«Η ΝΤΡΟΠΗ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ!» 
Ένα εργαστήρι αφιερωμένο στο συναίσθημα της ντροπής! Για να την ακούσουμε, να την καταλάβουμε και να την χαιρετήσουμε. Μήπως κρύβει φόβο η ντροπή; Κρύβει και επιθυμία; Μικροί και μεγάλοι μαζί, ο καθένας μας για τον εαυτό του και με τον τρόπο του, θα εξερευνήσουμε τα μυστικά της ντροπής, θα της δώσουμε χώρο και χρόνο με παιχνίδι, ζωγραφική και παραμύθι! Τα Εργαστήρια με Θέμα τον Εαυτό μου έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν μικρούς και μεγάλους να γνωριστούν και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο των συναισθημάτων με έναν ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο, μέσα από το παιχνίδι, τη ζωγραφική, τα παραμύθια, τα χρώματα, τους ήχους! 
Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 
7 έως 12 ετών

«Η ΝΤΡΟΠΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ» 
Νιώθω τα μάγουλά μου να κοκκινίζουν, το στομάχι μου σφίγγεται, πιάνεται η αναπνοή μου, τρέμω, νιώθω να κόβονται τα πόδια μου, ιδρώνουν οι παλάμες μου. Θέλω κάπου να κρυφτώ, να ανοίξει η γη και να με καταπιεί, βοήθεια…!!! Δεν πιστεύω να ακούστηκα;;;!!! Ο γάτος που πηγαίνει; Ξέρει κάτι; Τα Εργαστήρια με Συναισθήματα μέσα από Ιστορίες έχουν σκοπό μέσα από τις ιστορίες που έχει σχεδιάσει το Μουσείο Συναισθημάτων έφηβοι και ενήλικες μαζί, να έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την αξία που έχει κάθε συναίσθημα στη ζωή μας αξιοποιώντας τα σύμβολα και τις διαδρομές που ακολουθούν οι ήρωες στις ιστορίες.
Σάββατο 28 Μαρτίου 2020
11 έως 15 ετών

«ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ» 
Ένα εργαστήρι αφιερωμένο στο θυμό! Για να τον εξερευνήσουμε, να καταλάβουμε καλύτερα τη δύναμη του, να ακούσουμε τι έχει να μας πει, να ανακαλύψουμε πως μπορούμε να επιλέγουμε κάθε φορά να τον εκφράζουμε και αν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη δύναμη του για να μας οδηγεί στην ανάπτυξη! Στα Εργαστήρια με Θέμα το Θυμό μπαίνουμε σε μια διαδρομή στο συμβολικό κόσμο της διαδραστικής έκθεσης του μουσείου και… μαζί με ένα δράκο, έναν ιππότη , ένα μάγειρα, μια βασιλική οικογένεια και έναν εμψυχωτή του μουσείου εξερευνούμε και ανακαλύπτουμε! 
Κυριακή 29 Μαρτίου 2020 
11 έως 15 ετών

Info 

Πού: Μουσείο Συναισθημάτων, Καρατζά 7 Φιλοπάππου
Κόστος: 8 ευρώ
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2109218329

2. Μία Νύχτα Ξανά, Ίδρυμα Θεοχαράκη - Museum Sleepover

Μία άκρως «εκπαιδευτική» διανυκτέρευση μαζί με τους φίλους μου!

Μία Νύχτα Ξανά, Ίδρυμα Θεοχαράκη - Museum Sleepover

Photo Credit: thf.gr

Για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά η δράση που αγαπήθηκε πιο πολύ από όλες συνεχίζεται και φέτος! Στόχος είναι η μύηση και η εξοικείωση των παιδιών με τους μουσειακούς χώρους και τη θεματολογία της τρέχουσας έκθεσης. 

Για το Σαββατοκύριακο 7 & 8 Μαρτίου 2020, το θέμα είναι «Ηθογραφίες – Συλλογή Εθνικής Πινακοθήκης» και ξεκινάει από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου, έως τις 10:00 το πρωί της Κυριακής! 

Τα παιδιά ξεναγούνται στην έκθεση, συμμετέχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα από μουσειοπαιδαγωγούς και βιώνουν μία μοναδική νυχτερινή εμπειρία, περιτριγυρισμένα από πολύτιμα έργα τέχνης και φιλοξενούμενοι σε στρώματα Media Strom!

Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διανυκτέρευση, δείπνο και πρωινό με φυσικά υλικά, καθώς και πολλές άλλες εκπλήξεις που περιμένουν τους μικρούς φίλους του Μουσείου!

Info 

Πότε: 7 & 8 Μαρτίου 2020, 18.00 – 10.00
Πού: Ίδρυμα Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα
Κόστος: 100 ευρώ
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2103611206
Ηλικίες: 8 – 12 ετών & γονείς

3. Κυριακάτικα Εργαστήρια STEM για την Κλιματική Αλλαγή, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μαθαίνω τα σημεία του… καιρού και σέβομαι το περιβάλλον!

Κυριακάτικα Εργαστήρια STEM για την Κλιματική Αλλαγή, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Photo Credit: www.gnhm.gr

Το Μουσείο συνεχίζοντας τη συνεργασία του με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών, STEM Education διοργανώνει νέο κύκλο συναρπαστικών Κυριακάτικων εργαστηρίων, με τίτλο «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ», που απευθύνονται σε μαθητές 2 ηλικιακών ομάδων: Α’ – Γ’ και Δ’ – ΣΤ’ Δημοτικού. 

Σκοπός του προγράμματος είναι να ενημερώσει τα παιδιά για το τι σημαίνει Κλιματική Αλλαγή, αλλά και να τα βοηθήσει να κατανοήσουν βιωματικά, μέσα από εργαστήρια, τους παράγοντες που ευθύνονται για το φαινόμενο αυτό. Τα παιδιά θα κατανοήσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις συνέπειές του, αλλά παράλληλα θα έρθουν σε επαφή με τις λύσεις που προτείνονται για να περιοριστούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αναδεικνύοντας έναν τρόπο ζωής εναρμονισμένο με την φύση, που σέβεται το περιβάλλον και έχει σαν στόχο να αποτελεί η γη τόπο φιλόξενο για τις επόμενες γενιές.

Αναλυτικότερα:

Α΄ μέρος: τα δύο πρώτα εργαστήρια αποτελούν τη «ΓΝΩΣΗ» και φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις συνέπειές του
Β΄ μέρος: Τα δύο επόμενα εργαστήρια δίνουν τη «ΛΥΣΗ» και φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με τους τρόπους που μπορούμε να αντιστρέψουμε την κλιματική αλλαγή μέσα από την καθημερινότητά μας, αλλά και από συλλογικές αποφάσεις και δράσεις

Εργαστήριο 1ο:
Καιρός, Κλίμα, Κύκλος του νερού, Κλιματική αλλαγή 
Μαθαίνουμε τι είναι ο καιρός και ποια είναι η σχέση του καιρού με το κλίμα. Ο κύκλος του νερού.
Τι είναι η κλιματική αλλαγή και που οφείλεται. 

Εργαστήριο 2ο: 
Φαινόμενο του θερμοκηπίου, Υπερθέρμανση του πλανήτη, Λιώσιμο των πάγων. Υπερθέρμανση πλανήτη – λιώσιμο πάγων (μικρότερες τάξεις) 
Αυξημένης έκλυση CO2 – φαινόμενο θερμοκηπίου (μεγαλύτερες τάξεις)

Εργαστήριο 3ο: 
Πράσινη ενέργεια – Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- ποιες αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες θα πρέπει να υιοθετήσουμε ώστε να επιβαρύνουμε λιγότερο την ατμόσφαιρα.

Εργαστήριο 4ο: 
Οικολογικό σπίτι 
Ποιες είναι οι παράμετροι που πρέπει να φροντίζουμε στην κατασκευή

Info 

Πότε: Κυριακή 8, 15, 22, 29 Μαρτίου 2020, 11.30 
Πού: Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Κέντρο ΓΑΙΑ, Όθωνος 100, Κηφισιά
Κόστος: 80 ευρώ
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2108015870
Ηλικίες: 6 - 12 ετών

4. Οι μικροί φιλόσοφοι: Μαθαίνω Φιλοσοφία και Αρχαία Ελληνικά παίζοντας, Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Το Φιλοσοφείν του Πλάτωνος διδάσκεται στις γενιές του σήμερα!

Οι μικροί φιλόσοφοι-Μαθαίνω Φιλοσοφία και Αρχαία Ελληνικά παίζοντας, Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Photo Credit: www.ekedisy.gr

Διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά και η φιλοσοφία στα μικρά παιδιά; Μπορεί να γίνει παιχνίδι η ασχολία με αυτά;

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης πιστεύει πως ναι και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο – και συνεχίζεται έως και τις αρχές Απριλίου - ένα  νέο καινοτόμο πρόγραμμα όπου τα μικρά παιδιά μέσα από πρωτότυπο παιδαγωγικό υλικό που αποτελείται από παιχνίδια, μουσική, κάρτες, θεατρικά δρώμενα αλλά και με τη βοήθεια της αρχαίας λύρας θα  διασκεδάσουν παίζοντας με την ετυμολογία, με τις λέξεις, με τη δομή τους, και θα αναζητήσουν την αλήθεια μέσα από φιλοσοφικά ερωτήματα.

Το πρόγραμμα  διαρθρώνεται σε 8 συνολικά εργαστήρια, 4 με απλά μαθήματα αρχαίων ελληνικών και 4 με απλά μαθήματα φιλοσοφίας.

Μπορείτε να επιλέξετε έναν ή και τους δύο κύκλους ή να επιλέξετε ένα αυτόνομο μάθημα.

Κυριακή 8 Μαρτίου, 12:00 Ο Μύθος του Σπηλαίου του Πλάτωνος (βιωματική και διαδραστική προσέγγιση) (φιλοσοφία)
Τα παιδιά γνωρίζουν τι συμβόλιζε ο Μύθος του Σπηλαίου του Πλάτωνος μέσα από θεατρικά δρώμενα και αναπαραστάσεις. Ποια είναι η διαφορά του αισθητού κόσμου και του κόσμου των Ιδεών; Σε ποιόν κόσμο βρίσκεται το σώμα μας; Τι είναι η Ψυχή μας; Μια επαφή με το φιλοσοφικό σύστημα του Πλάτωνος μέσω δραστηριοτήτων.

Κυριακή 15 Μαρτίου, 12:00 Το ζωικόν βασίλειον (αρχαία)
Τα ζώα στα αρχαία ελληνικά και παράγωγες λέξεις από αυτά μέσω κατασκευών και ζωγραφικής. Επίσης, τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν διαλόγους στα αρχαία ελληνικά με βασικές ερωταπαντήσεις, όπως: Ποιό είναι το όνομά σου; Πού μένεις; Τι καιρό κάνει σήμερα;

Κυριακή 22 Μαρτίου, 12:00 Σόλων ο Αθηναίος και Κροίσος: Η Αρετή (φιλοσοφία)
Ποιά είναι η ετυμολογική και η φιλοσοφική ανάλυση της Αρετής; Τι μαθαίνουμε για αυτήν μέσα από την ιστορία του Σόλωνος και του Κροίσου; Κατανόηση της φράσης ΜΗΔΕΝΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΖΕ μέσω ζωγραφικής και θεατρικού δρώμενου.

Κυριακή 29 Μαρτίου, 12:00 Ο Καιρός στα αρχαία ελληνικά (αρχαία)
Πώς ονόμαζαν τα καιρικά φαινόμενα στα αρχαία ελληνικά; Το μαθαίνουμε μέσω ζωγραφικής.
Τι αναπαριστούσε το γλυπτό «Καιρός» του Λυσίππου και τι εννοούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν έλεγαν «καιρός»;  Το μαθαίνουμε μέσω θεατρικού δρώμενου.
Επίσης, τα παιδιά μαθαίνουν αινίγματα στα αρχαία ελληνικά… και μαντεύουν την λύση τους!

Κυριακή 5 Απριλίου, 12:00 Το άρμα της Ψυχής κι ο Ηνίοχος (Πλάτων) (φιλοσοφία)
Τι μας λέει ο Πλάτων για το άρμα της Ψυχής μας;
Ποιά είναι τα 3 μέρη του; Ποιός το κατευθύνει;
Τα παιδιά μαθαίνουν την απάντηση μέσω θεατρικού δρώμενου και ζωγραφικής.

Info 

Πότε: Κυριακή 8, 15, 22, 29 Μαρτίου & 5 Απριλίου 2020, 12.00
Πού: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα
Κόστος: Από 12 ευρώ
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2103250341
Ηλικίες: 4 – 9 ετών