Η σημερινή μέρα δεν είναι γιορτή, αλλά μία μέρα που καθιερώθηκε για να μας υπενθυμίζει ότι τα ζώα δικαιούνται τη φροντίδα, τη μέριμνα και το σεβασμό μας. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτά, είναι να αφήνουμε ένα μπολ με ξηρά τροφή και λίγο νερό έξω από το σπίτι, στον κήπο ή στο πεζοδρόμιό μας.
Αν ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε πιο ενεργά, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Dog’s Voice, που στηρίζει το έργο 102 φιλοζωικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες και παρέχει νομική υποστήριξη σε καταγγελίες κακοποίησης ζώων, δημιούργησε μια πλατφόρμα βοήθειας για φιλόζωους και εθελοντές. Εκεί μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τις ισχύουσες ρυθμίσεις και τη δυνατότητα συντονισμού, ώστε κανένα ζώο να μη μείνει χωρίς φροντίδα και τροφή στο διάστημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Επίσης, μπορείτε να βρείτε το έντυπο της βεβαίωσης μετακίνησης για τη σίτιση αδέσποτων ζώων στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε το 2010, με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τα 600 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα που υπολογίζεται ότι ζουν σε άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Στη χώρα μας, δυστυχώς, είναι πολλά τα αδέσποτα ζώα, όπως επίσης, τα περιστατικά εγκατάλειψης και κακοποίησής τους, πράξεις που θεωρούνται εγκληματικές και αποτελούν δείγμα έλλειψης πολιτισμού.
Τα ζώα συντροφιάς που γεννιούνται κάθε χρόνο είναι πολύ περισσότερα από τις οικογένειες που είναι πρόθυμες να τα αποκτήσουν. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων δεν έχει καταμετρηθεί επίσημα από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Υπολογίζεται, ωστόσο, ότι υπάρχουν περίπου 1,8 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι και περίπου 2 εκατομμύρια αδέσποτες γάτες. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν όλους εμάς να υιοθετήσουμε ένα ζώο ή να συνδράμουμε σε προγράμματα για την προστασία τους. Στη χώρα μας εκατοντάδες φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία σε όλη τη χώρα προσφέρουν εθελοντικά ένα πολύτιμο έργο, προσπαθώντας να σώσουν από το δρόμο ή από περιπτώσεις κακοποίησης όσα αδέσποτα μπορούν, να τα περιθάλψουν και να φροντίσουν για την υιοθεσία τους.
Υιοθέτησε κι εσύ ένα αδέσποτο
Η πλειοψηφία του κόσμου αγαπάει τα ζώα, ωστόσο δεν είναι ευαισθητοποιημένη ως προς την παροχή φροντίδας (τροφή, νερό) ή πρώτες βοήθειες σε τυχόν τραυματισμένα αδέσποτα ζώα. Επίσης, δυσκολεύεται να αναλάβει την ευθύνη ενός κατοικίδιου για διάφορους λόγους (οικονομική δυσχέρεια, έλλειψη χρόνου, κ.α.). Η υιοθεσία ενός ζώου που έχει ζήσει σε άσχημες συνθήκες και έχει ταλαιπωρηθεί δεν είναι εύκολη υπόθεση και οι ζωοφιλικές οργανώσεις φροντίζουν να διασφαλίσουν ότι το νέο σπίτι όπου θα βρεθεί ένα αδέσποτο θα του παρέχει αγάπη, φροντίδα και ασφάλεια.
Όλοι μας οφείλουμε να προασπίσουμε τα δικαιώματα των ζώων, να προωθήσουμε τη ζωοφιλία, την προστασία και περίθαλψη άρρωστων και κακοποιημένων ζώων, τη στείρωση, την υιοθεσία τους σε υπεύθυνα άτομα. Η σωστή ενημέρωση μπορεί να συμβάλλει ώστε καθένας από εμάς να δείξει ενδιαφέρον και να φροντίσει τα συμπαθητικά τετράποδα όταν αυτά έχουν την ανάγκη τους. Τα καταφύγια ξεχειλίζουν από χαρούμενα, υγιέστατα κατοικίδια που λαχταρούν για μια αγκαλιά κι ένα σπίτι.
Το ωραιότερο συναίσθημα όταν υιοθετείς ένα ζώο είναι η γνώση ότι σώζεις ένα αξιαγάπητο πλάσμα, το οποίο θα πέθαινε στα αζήτητα. Υιοθετώντας ένα ζώο, δεν σώζεις μόνο αυτό που επέλεξες, ελευθερώνεις μια θέση στο καταφύγιο για να σωθεί άλλο ένα. Αν υπάρχει παιδί στο σπίτι και ειδικά αν το ζώο προορίζεται για αυτό, η υιοθεσία θα το ευαισθητοποιήσει και θα το βοηθήσει να αποκτήσει συμπόνια και ενσυναίσθηση. Ένα κατοικίδιο μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας είναι η τέλεια συντροφιά για έναν ηλικιωμένο, αφού δεν απαιτεί μεγάλες βόλτες ή συνεχή προσοχή, ενώ αποτελεί την καλύτερη συντροφιά.
Μερικές από τις πιο γνωστές φιλοζωικές οργανώσεις, τις οποίες μπορείτε να στηρίξετε ή να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο από αυτές, είναι: