Photo credits: freepik.com
Ο αποχωρισμός της πιπίλας είναι πολλές φορές δύσκολος για τα μωράκια, όμως είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνει.
Η χρήση της πιπίλας αποτελεί μία λύση, την οποία πολλοί γονείς εφαρμόζουν προκειμένου να ηρεμήσει το μωρό τους ή να σταματήσει να κλαίει. Η πιπίλα μειώνει το άγχος και βοηθά τα μωράκια να προσαρμοστούν πιο εύκολα σε καινούριες καταστάσεις, όπως π.χ. η ένταξή τους στο νηπιοβρεφοκομικό σταθμό.
Η πιπίλα, που χρησιμοποιείται σε μωρά από έξι μηνών και πάνω, μπορεί να μοιάζει αρκετά βοηθητική, ωστόσο αν καταφεύγετε σε αυτή με το πρώτο κλάμα του μωρού σας, είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτεί να την αποχωριστεί μεγαλώνοντας.
Παρόλο που κάθε μωρό λειτουργεί διαφορετικά, στις περισσότερες περιπτώσεις η πιπίλα κόβετε σταδιακά. Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν είναι οι εξής:
- Διαλέξτε κάποια στιγμή της ημέρας που θεωρείτε ότι το παιδί σας χρειάζεται λιγότερο την πιπίλα και αφαιρέστε την από το στόμα του.
- Αν το παιδί ζητήσει την πιπίλα, μπορείτε να του πείτε ότι θα του την δώσετε αργότερα και προσπαθήστε να τραβήξετε την προσοχή του με κάποια δραστηριότητα, ένα παιχνίδι, ένα σνακ, κ.λπ.
- Τον πρώτο καιρό αποφύγετε να αφαιρέσετε την πιπίλα από το παιδί όταν πάει για ύπνο, γιατί εκείνη την ώρα τη χρειάζεται περισσότερο.
Αν, λοιπόν, το μωρό σας έχει συμπληρώσει τα δύο χρόνια και δεν μπορείτε να κόψετε την πιπίλα, τότε οι τρεις αποτελεσματικοί τρόποι που ακολουθούν, θα σας βοηθήσουν:
Photo credits: freepik.com
3 τρόποι για να σταματήσει το μωρό σας την πιπίλα
- Προετοιμασία: Προετοιμάστε το μωρό σας και κάντε το να καταλάβει ότι πλησιάζει η ώρα που δεν χρειάζεται πια την πιπίλα. Πείτε του ότι χωρίς αυτή μπορεί να κάνει πιο διασκεδαστικά πράγματα, ότι έχει μεγαλώσει αρκετά για να έχει την πιπίλα και ότι υπάρχουν άλλα μικρότερα παιδιά που την χρειάζονται.
- Επανάληψη: Πείτε καθημερινά, ξανά και ξανά στο μωρό σας, ότι πρέπει να σταματήσετε την πιπίλα, ώστε να το συνειδητοποιησει. Αν αντιδρά έντονα και κλαίει, μιλήστε του ήρεμα, εξηγώντας ότι αυτό είναι το σωστό και χωρίς να αφήνετε περιθώρια για διαπραγμάτευση. Μείνετε σταθεροί στην απόφαση σας!
- Κρύψτε όλες τις πιπίλες: Τρεις-τέσσερις μετά την πρώτη νύξη, μαζέψτε όλες τις πιπίλες, λέγοντας στο μωρό σας ότι σήμερα θα τις δώσετε σε άλλα πιο μικρά μωράκια που τις έχουν ανάγκη. Όταν κάποια στιγμή το παιδί σας θελήσει την πιπίλα του, θυμίστε του ότι τις έχετε δώσει σε άλλα μικρότερα παιδάκια, τα οποία τώρα είναι χαρούμενα χάρη σε εκείνο.
TIP
H διακοπή μιας ρουτίνας γίνεται πάντα πιο εύκολη αν την αντικαταστήσουμε με κάποια άλλη. Έτσι, αν το μωρό σας ζητά την πιπίλα, μπορείτε να το αγκαλιάσετε, να παίξετε μαζί, να του διαβάσετε ένα παραμύθι ή, να την αντικαταστήσετε με ένα άλλο αντικείμενο παρηγοριάς, όπως μια μαξιλάρι ή ένα αρκουδάκι.