Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, καθιερώθηκε το 1989, με αφορμή την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός χάρτης για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν, θέτοντας τις στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία τους.
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα σε πολλές χώρες εκατομμύρια παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, στερούνται τη στοιχειώδη σχολική εκπαίδευση, υφίστανται τις τραγικές συνέπειες πολεμικών συρράξεων και αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους αναζητώντας ασφάλεια και προστασία ή ακόμη χάνουν τη ζωή τους. Άλλα αντιμετωπίζουν διάφορες μορφές βίας στο σπίτι, στο σχολείο ή στην τοπική κοινωνία, δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ιατρικής φροντίδας και συχνά πεθαίνουν από διάφορες ασθένειες. Τέλος, κάποια παιδιά είναι θύματα παράνομης διακίνησης, εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της 30ης επετείου από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η UNICEF σημειώνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι. Τα στοιχεία αναφέρουν ότι τα παιδιά ζουν παγκοσμίως περισσότερα χρόνια και πιο υγιείς ζωές, αλλά πλέον βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Henrietta Fore, "έχει σημειωθεί εντυπωσιακή πρόοδος για τα παιδιά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο εξακολουθούν να συσσωρεύονται οι ανισότητες σε βάρος των πιο φτωχών και πιο ευάλωτων από αυτά. Επιπλέον των προκλήσεων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν όσον αφορά στην υγεία, τη διατροφή και την παιδεία, τα παιδιά σήμερα έχουν να αγωνιστούν κατά νέων απειλών, όπως η κλιματική αλλαγή, η ηλεκτρονική κακοποίηση και ο εκφοβισμός (bullying)".
Σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο θέμα της θνησιμότητας από το 1989, στην έκθεση επισημαίνεται ότι έχει μειωθεί παγκοσμίως κατά περίπου 60% στα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Ωστόσο, η UNICEF επισημαίνει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί δεν είναι ισότιμη, καθώς τα παιδιά κάτω των πέντε ετών των πιο φτωχών οικογενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί από τα παιδιά των πλουσιότερων οικογενειών. Επίσης, μόνο τα μισά από τα φτωχά παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, ενώ σήμερα, ορισμένα κορίτσια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαναγκαστούν να παντρευτούν από ό,τι το 1989. Ως προς τον τομέα της παιδείας, περισσότερα παιδιά πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο, ενώ τα δικαιώματα των παιδιών έχουν ενταχθεί σε νόμους που έχουν θεσπιστεί σε πολλές χώρες.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, πολλά μνημεία σε όλο τον κόσμο φωτίστηκαν μπλε χθες το βράδυ, στέλνοντας μήνυμα υπέρ των δικαιωμάτων των Παιδιών, ανάμεσά τους η Ακρόπολη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, το Πάνθεον στο Παρίσι, η Πέτρα στην Ιορδανία και ο Πύργος της Σαγκάης στην Κίνα.