Μικροί ζωγράφοι και ενδυματολόγοι εν δράσει: 2 συναρπαστικά εργαστήρια Τέχνης για παιδιά που η έμπνευση και η δημιουργία κυλούν στις φλέβες τους!
Τέχνες… ευφραίνουν καρδίαν παιδιών! Και με αυτή την παράφραση, θέλουμε να τονίσουμε για άλλη μία φορά πόσο σημαντική είναι η επαφή των παιδιών με τις καλές τέχνες, τη ζωγραφική, τη μουσική, το χορό, το θέατρο, τον κινηματογράφο, ως βασικά μέσα έκφρασης και πολιτισμού στη ζωή τους. Μέσα από την επαφή τους με την τέχνη, τα παιδιά αναπτύσσουν πολλές και απαραίτητες ικανότητες για τη ζωή τους. Ικανότητες που τους επιτρέπουν να αναλύουν, να εκφράζονται, να κρίνουν, να ερμηνεύουν και να περιγράφουν και παράλληλα μυούνται στη δημιουργική διαδικασία μέσα από την πράξη. Κάπως έτσι σκέφτηκε το Μουσείο Μπενάκη και συνεχίζοντας την παράδοσή του στην προβολή των τεχνών μέσα από εικαστικά εργαστήρια για παιδιά διοργανώνει μία σειρά εργαστηρίων με βασικό θέμα τη δημιουργία «καλλιτεχνικών» ημερολογίων από στιγμές της προσωπικής ζωής των παιδιών. Με αφορμή την έκθεση «Τετράδια από τη ματιά του Christian Zervos», ενός πρωτοπόρου εικαστικού του 20ου αιώνα που συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες – από τον Ματίς μέχρι τον Πικάσο – αναδεικνύοντας ακόμη και την ίδια μας τη χώρα, ως τόπο συγκέντρωσης των τεχνών και πηγή έμπνευσης των καλλιτεχνών, λόγω του ιδιαίτερου κλίματος και φωτός που κυριαρχεί στο Αιγαίο, τα παιδιά καλούνται να αποτυπώσουν καλλιτεχνικά στιγμές που τους εκπροσωπούν από την καθημερινότητά τους. Στον αντίποδα, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, τιμά αυτή τη φορά όλους όσους έχουν «ντύσει» με τις δημιουργίες τους το Θέατρο, τους ενδυματολόγους που επηρέασαν γνωστούς ήρωες του παγκόσμιου σανιδιού, μεταμορφώνοντας έτσι τους μικρούς φίλους που αγαπούν το ρούχο και τα κοστούμια μίας θεατρικής παράστασης σε επινοητικούς δημιουργούς της δικής τους ιστορίας μέσα από θεματικά εργαστήρια κατασκευής ενδυμάτων!
1. Από τον Ματίς στον Πικάσο και τα Τετράδια (Cahiers) του 21ου αιώνα, Μουσείο Μπενάκη
Τετράδια ζωγραφικής από ελπιδοφόρους καλλιτέχνες…
Photo Credit: www.benaki.org
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 7 έως 11 χρόνων στην έκθεση "Christian Zervos & Cahiers d’Art, H Αρχαϊκή Στροφή" στο Μουσείο Μπενάκη.
Με άλλα λόγια, τα παιδιά μαθαίνουν γιατί ένα περιοδικό τέχνης με την ονομασία "Τετράδια" γίνεται τόσο σημαντικό στο Παρίσι; Τι πέτυχε στον καιρό του; Ο εμπνευστής του, ένας σπουδαίος Έλληνας, ο Christian Zervos, κατάφερε να συνεργαστεί με τους πιο πρωτοπόρους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και να τους συστήσει στο κοινό προβάλλοντας μάλιστα τους δεσμούς με την αρχαία ελληνική και μεσογειακή τέχνη. Τα παιδιά από 7 έως 11 χρόνων θα δημιουργήσουν τα δικά τους "Τετράδια" εξερευνώντας επίκαιρα θέματα από τις προσωπικές τους καλλιτεχνικές αναζητήσεις.
Λίγα λόγια για την έκθεση
Η Έκθεση αφιέρωμα στον ελληνικής καταγωγής εκδότη και κριτικό Christian Zervos (Αργοστόλι 1889–Παρίσι 1970) αποτελείται από δύο αλληλοεμπλεκόμενες διαδρομές: η πρώτη αφορά στην πορεία του Zervos και στη σημασία των εκδόσεων και των εκθέσεών του στο χώρο της τέχνης, της κριτικής αλλά και της αρχαιολογίας στο Παρίσι και την Αθήνα του Μεσοπολέμου και αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η δεύτερη αφορά στην παρουσίαση εμβληματικών έργων από την προσωπική του συλλογή, τα οποία σκιαγραφούν τις καλλιτεχνικές πεποιθήσεις του, τις προτεραιότητες και τις προτιμήσεις του σε επίπεδο καλλιτεχνών και κινημάτων.
Στις 5 Αυγούστου 1933 μια παρέα φίλων, μεταξύ των οποίων οι Le Corbusier, Fernand Léger, László Moholy-Nagy, Siegfried Giedion, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας κ.ά., επιβιβάζονται στο πλοιάριο Αφρός για έναν πενθήμερο περίπλου του Αιγαίου με στάσεις στην Αίγινα, τον Πόρο, τη Σέριφο, την Ίο, τη Σαντορίνη, το Σούνιο. Εκεί, όπως γράφει ο Giedion, αναγνωρίζουν ότι "η ελληνική μορφή γεννήθηκε από ετούτο το φως και ετούτη τη γη". Η κρουαζιέρα λαμβάνει χώρα στο περιθώριο του CIAM 4 (Διεθνές Συνέδριο Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής) και σηματοδοτεί την ανάδειξη της Ελλάδας ως κατεξοχήν τόπου, όπου παρελθόν και παρόν συνθέτουν τη μοντέρνα συνθήκη.
Λίγα λόγια για τον Christian Zervos
Πρόκειται για τον ελληνικής καταγωγής εκδότη και κριτικό Christian Zervos (Αργοστόλι 1889–Παρίσι 1970), ιδρυτή του πρωτοποριακού περιοδικού (1926–1960) και της ομώνυμης γκαλερί και εκδοτικού οίκου, που μεταξύ άλλων είχε και την αποκλειστικότητα έκδοσης και προβολής των ζωγραφικών έργων του Pablo Picasso σε ένα μνημειακό έργο που αριθμεί 33 τόμους.
Ο Zervos διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτιστικού κλίματος στο Παρίσι του Μεσοπολέμου μέσω του περιοδικού του Cahiers d’ Art, το οποίο ίδρυσε το 1926 και το οποίο διήρκεσε έως το 1960, αριθμώντας πάνω από 90 τεύχη.
Info
Πότε: Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020, 12.00-13.30
Πού: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα
Κόστος: 15 & 18 ευρώ
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2103671067
Ηλικίες: 7-11 ετών
2. Μην τρώγεσαι με τα ρούχα σου! Ντύσε την ιστορία, Ίδρυμα Θεοχαράκη
Το ρούχο έχει την τιμητική του μέσα από τα μάτια των παιδιών…
Photo Credit: thf.gr
Το Ίδρυμα Θεοχαράκη καλεί παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών να γνωρίσουν το βασικό κομμάτι του θεάτρου, την ενδυματολογία, να ταξιδέψουν στον χρόνο, να γνωρίσουν γνωστούς ήρωες του παγκοσμίου ρεπερτορίου και ντύνοντας τους να ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια τους. Με την ομάδα Άνασσα. Η ομάδα Άνασσα έχει ως σκοπό τη δημιουργία θεατρικών παραστάσεων και εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά που συνδυάζουν τις θετικές και ανθρωπιστικές επιστήμες με τις Νέες Τεχνολογίες και τις Καλές Τέχνες (Art Tech). Σε όλα αυτά τα 10 χρόνια της δράσης της έχει τιμηθεί πολλές φορές με εγκωμιαστικά σχόλια από ιδρύματα και φορείς που συνεργάζονται μαζί της σε μια προσπάθεια να συνεισφέρουν όλοι μαζί στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων, που προσεγγίζουν τον πολύπλευρο τομέα των τεχνών με άκρως διασκεδαστικές μεθόδους.
Για τον μήνα Φεβρουάριο παρουσιάζονται τα εξής θέματα:
- 2/2 Χόρεψε στη σκηνή (μπαλέτο – μιούζικαλ)
- 9/2 Ένας κόσμος πάνω από το κεφάλι σου (καπέλα, στέμματα και άλλα συναφή…)
- 16/2 Μια άδεια σκηνή (20ος-21ος αιώνας)
- 23/2 Ντύσε την ιστορία σου
Το Ίδρυμα Θεοχαράκη πιστό παραδοσιακά στον ευρύ και ενδιαφέροντα τομέα του Θεάτρου, μυεί τα παιδιά σε ένα από τα πιο βασικά κομμάτια, το ενδυματολογικό, το αμπαλάζ των ηθοποιών δηλαδή και προσφέρει πλήθος ιστορικών γνώσεων, φωτογραφιών και εκθεμάτων που διεγείρουν τη φαντασία των παιδιών και βοηθούν στη δημιουργία δικών τους προτάσεων ανάλογα με τη θεματολογία της κάθε ημέρας. Τα εργαστήρια παρακολουθούνται και μεμονωμένα και «ντύνουν» με τη σειρά τους την έμπνευση των παιδιών απέναντι στο απαιτητικό, αλλά και τόσο ιντριγκαδόρικο «θεατρικό ρούχο»!
Info
Πότε: Κάθε Κυριακή, έως 23 Φεβρουαρίου 2020, 16.00-17.30
Πού: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Βασ.Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, Τ.Κ. 10671
Κόστος: 15 ευρώ
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2103611206
Ηλικίες: 6-12 ετών