2 καινοτόμες εκθέσεις για παιδιά

2 καινοτόμες εκθέσεις για παιδιά – και όχι μόνο – που «ταξιδεύουν» από το παρελθόν στο σήμερα κερδίζοντας τις εντυπώσεις!

Το παρελθόν είναι πιο ζωντανό από ποτέ σε 2 εκθέσεις, όλο πλούσια ιστορία, έντονη φαντασία, πρωτότυπη σκέψη και ουσιαστική πληροφόρηση που συναρπάζει το ίδιο μικρούς και μεγάλους! Στο Μουσείο Κοτσανά που «ζωντανεύει» με ευρηματικότητα τη ζωή και το έργο του Κτησίβιου του εφευρέτη, γνωστού για πολλά επιτεύγματά του, όπως την κατασκευή της «υδραυλικής πυξίδας», συγκεντρώνεται το κοινό που αγαπάει την αρχαία ελληνική τεχνολογία και αναπαράγει τον τρόπο σκέψης του μεγάλου εφευρέτη, κάνοντας εικονικούς διαλόγους με τον ίδιο και θαυμάζοντας από κοντά αντίγραφα των έργων του! Επίσης, το Ίδρυμα Ευγενίδου συνεργάζεται για 4η φορά με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, παρουσιάζοντας αυτή τη φορά, τις Σεκόιες, τα μεγαλύτερα δέντρα στην ιστορία της γης, καθώς και τα Δεινοθήρια, ένα από τα παλαιότερα θηλαστικά με προβοσκίδα και ηλικία πάνω από 19 εκατομμύρια χρόνια! Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια πρωτότυπη έκθεση με απολιθώματα και εκθέματα που αντιγράφουν πιστά τα πρωτότυπα, ενώ όλες οι πληροφορίες που βρίσκετε εκεί, σας βοηθούν να μάθετε περισσότερα για τη γεωλογική ιστορία, τα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή, αποδεικνύοντας πόσο σημαντικό είναι το παρελθόν για το μέλλον μας!

1. Συναντήστε τον Κτησίβιο στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας! 

Μαθαίνω τα πάντα για τον εφευρέτη της πυξίδας!

Συναντήστε τον Κτησίβιο στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Photo Credit: www.facebook.com

Ανακαλύψτε την μαγεία του Μουσειακού θεάτρου, από την ομάδα Heterotopia Museum Theater και πάρτε μέρος σε ένα ταξίδι στον χρόνο με όχημα τη φαντασία σας! 

  • Τι δουλειά έχει ένας μουσικός καθρέφτης σε ένα κουρείο της Αλεξάνδρειας του 3ου αι. π.Χ.; 
  • Με ποιο τρόπο ένας κουρέας μπορεί να αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας;
  • Τελικά, πώς γεννιέται η τεχνολογία;

- Ακολουθήστε μας σε έναν διάλογο με τον ίδιο τον Κτησίβιο.
- Συνομιλήστε μαζί του και ανακαλύψτε αθέατες πλευρές της ιστορίας και της ζωής του ιδιοφυούς εφευρέτη της Αρχαίας Ελλάδας που κανείς έως τώρα δεν έχει ανακαλύψει!
Η Heterotopia Museum Theater φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μουσειακό θέατρο και μας καλεί να γνωρίσουμε από κοντά την πιο πρωτοποριακή μέθοδο ερμηνείας της πολιτισμικής κληρονομιάς! 

344

Ο Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς (285-222 π.Χ.) ήταν μεγάλος μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης της αρχαίας Ελλάδας. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από πατέρα κουρέα, ενώ ο ίδιος θεωρείται Πατέρας της Πνευματικής, δηλαδή της επιστήμης που ασχολείται με τον αέρα και τις χρήσεις του, Έργα του αφορούσαν τους τομείς των Πνευματικών, των Υδραυλικών και της Στρατιωτικής μηχανικής. Ήταν ιδρυτής της Αλεξανδρινής Σχολής των μηχανικών και μαθηματικών, του λεγομένου "Μουσείου Αλεξανδρείας". Μεταξύ άλλων εφευρέσεών του είναι το υδραυλικό ρολόι, η αναρροφητική αντλία που χρησιμοποιούν έως σήμερα και οι πυροσβέστες, και η Κλεψύδρα, ή Ύδραυλις που είναι αστρονομικό όργανο. 

Ο χαρακτήρας του σπουδαίου εφευρέτη ζωντανεύει μέσα από τα τεχνολογικά του επινοήματα και ξεδιπλώνεται περιπατητικά μπροστά μας!

Info 

Πότε: Κάθε Σάββατο έως 29 Φεβρουαρίου 2020, 12.30
Πού: Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι
Κόστος: 12 ευρώ
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2114110044 & 6907292002
Ηλικίες: Για όλη την οικογένεια

2. Δεινοθήρια και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου – Ίδρυμα Ευγενίδου 

Το παρελθόν «ζωντανεύει» σε μια πρωτότυπη έκθεση με αρχαία θηλαστικά και απολιθωμένα δέντρα!

Δεινοθήρια και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, Ίδρυμα ΕυγενίδουPhoto Credit: www.eef.edu.gr

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε μία συναρπαστική έκθεση, τόσο για παιδιά, όσο και για ενήλικες, αφιερωμένη σε ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο από εκατομμυρίων χρόνων!

Μιλάμε για την περιοδική έκθεση «Δεινοθήρια και Σεκόιες: δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο» που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα που θα διαρκέσει έως και τις 3 Μαΐου 2020 και δομείται με κεντρικά εκθέματα, απολιθωμένους κορμούς σεκόιας από τον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο του απολιθωμένου Δάσους, καθώς επίσης και το ακριβές όσο και εντυπωσιακό πρόπλασμα του Δεινοθηρίου της Λέσβου σε φυσικές διαστάσεις με ηχητικά εφέ και κίνηση.

Οι σεκόιες είναι τα μεγαλύτερα δένδρα που έζησαν στη γη και αποτελούν δείκτες ηπειρωτικού κλίματος που επικρατούσε στην Αιγηίδα πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα προβοσκιδωτών θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας 19 εκατομμυρίων ετών. Η απολιθωμένη γνάθος και τα οστά του ζώου βρέθηκαν στην περιοχή του Γαβαθά Λέσβου και η παρουσία τους μαρτυρεί την πρώιμη  μετανάστευση τους προς την Ευρασία.

Παράλληλα στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικότατα και εντυπωσιακά απολιθώματα από τις πρόσφατες ανασκαφές του 2018 και 2019 από το απολιθωμένο δάσος Λέσβου, καθώς και πληροφορίες για τα φυτά και τα ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στη Λέσβο πριν από 19 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, «στόχος της έκθεσης  είναι η γνωριμία του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών και των νέων με τα μοναδικής επιστημονικής αξίας απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που αποτελούν δείκτες των κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος. Το αρχείο των απολιθωμάτων που αποκαλύπτεται στη Λέσβο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την κατανόηση των μεγάλων κλιματικών μεταβολών που έλαβαν χώρα  αλλά και των επιπτώσεών τους στα οικοσυστήματα που τεκμηριώνονται από την παρουσία συγκεκριμένων ειδών που έχουν εξαφανισθεί ή δεν εμφανίζονται πλέον στον Ελληνικό και τον ευρύτερο Μεσογειακό χώρο».

Το Ίδρυμα Ευγενίδου συνεργάζεται και  φιλοξενεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στους χώρους του τις εκθέσεις που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και δίνει την ευκαιρία στο κοινό της Αθήνας να έρθει σε επαφή με την  προσπάθεια των επιστημόνων για τη διάσωση των απολιθωμάτων και την παρουσίαση σημαντικών συμπερασμάτων σχετικά με τη γεωλογική ιστορία, τα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή, με τρόπο έγκυρο και παράλληλα κατανοητό και ευχάριστο, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ενήλικες!

Info 

Πότε: Κάθε Τετάρτη-Παρασκευή, 17.00-20.00 και κάθε Σαββατοκύριακο, 11.00-20.00 έως 3 Μαϊου 2020
Πού: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο
Κόστος: Δωρεάν
Τηλέφωνα – Κρατήσεις: 2109469641
Ηλικίες: Για όλη την οικογένεια