Photo credits: freepik.com
Ο ερχομός του μωρού σας σίγουρα σας έχει γεμίσει χαρά, αλλά και αρκετό άγχος. Κάθε τι είναι καινούριο, όχι μόνο για το νεογέννητο βρέφος σας, αλλά και για εσάς! Ο θηλασμός, ο ύπνος του, η αλλαγή πάνας, οι κολικοί... Τι χρειάζεται να ξέρετε για να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες του νεογέννητου;
Οι παρακάτω 15 συμβουλές θα σας βοηθήσουν σημαντικά. Ωστόσο, όποια απορία κι αν έχετε, μη διστάσετε να ρωτήσετε τον παιδίατρο. Ακούστε προσεκτικά τις οδηγίες του και συζητήστε μαζί του ό,τι σας απασχολεί.
Επίσης, θυμηθείτε ότι είναι σημαντικό να λειτουργείτε ως ομάδα με τον σύντροφό σας και να μοιραστείτε, σε όποιο βαθμό είναι εφικτό, κάποιες αρμοδιότητες, όπως την αλλαγή πάνας, το μπάνιο του μωρού, κλπ.
15 χρήσιμες συμβουλές για τις πρώτες μέρες με το μωρό σας
- Ανταποκριθείτε αμέσως όταν το μωρό σας αρχίσει να κλαίει και προσπαθείστε να αποκωδικοποιήσετε τις ανάγκες του: αν πεινάει, αν χρειάζεται αλλαγή πάνας, αν έχει κολικούς, κ.λ.π.
- Το μωρό σας θέλει να θηλάσει όταν πεινάει. Καλό είναι επομένως να το ταΐζετε όποτε το ζητάει, περίπου κάθε δύο ώρες. Μετά θα μπορέσετε να ρυθμίσετε κάποιο στοιχειώδες πρόγραμμα γευμάτων, ταΐζοντας το μωρό κάθε τρεις - τέσσερις ώρες.
- Κατά τη διάρκεια του θηλασμού φροντίστε να έχετε δίπλα σας ένα ποτήρι νερό ή ένα χυμό, γιατί μπορεί να νιώσετε δίψα ή εξάντληση. Επίσης, φροντίστε να κάθεστε αναπαυτικά, καθώς έτσι διευκολύνεται ο θηλασμός.
- Αν δεν θηλάζετε, να θυμάστε να ελέγχετε πάντα τη θερμοκρασία γάλακτος στο μπουκάλι στάζοντας λίγες σταγόνες στο περικάρπιο.
- Μην πιέζετε το μωρό να θηλάσει αν δεν θέλει ή να αδειάσει το μπουκάλι με το γάλα (αν του δίνετε έτοιμο γάλα). Επίσης, δεν θα πρέπει να αφήνετε το γάλα που περίσσεψε για να το δώσετε αργότερα, καθώς μπορεί να αναπτύξει πολύ γρήγορα μικρόβια.
- Αν το μωρό σας δεν έχει βγάλει τον αέρα μετά το γεύμα, 10' είναι ένα διάστημα ασφαλείας για να το βάλετε στην κούνια, ακόμα κι αν δεν έχει ρευτεί. Να θυμάστε ότι τα μωράκια που θηλάζουν δεν ρεύονται τόσο συχνά όσο εκείνα που πίνουν έτοιμο γάλα.
Photo credits: freepik.com
- Αν δεν θηλάζετε, μπορείτε να ενισχύσετε το δεσμό με το μωρό σας κρατώντας το στην αγκαλιά σας ενώ είστε ξαπλωμένη, έτσι ώστε να νιώθει τη θέρμη από το σώμα σας και το χτύπο της καρδιάς σας, μιλώντας του ταυτόχρονα ήρεμα και καθησυχαστικά.
- Φροντίστε το μωράκι σας να κοιμάται στο πλάι και όχι μπρούμυτα (εκτός αν ο γιατρός σάς έχει συστήσει κάτι άλλο). Βάλτε το χεράκι του που είναι από κάτω στο πλάι και μπροστά, ώστε να μην μπορεί να γυρίσει μπρούμυτα. Είναι καλό να κοιμάται χωρίς μαξιλάρι, σε στρώμα σκληρό και όχι σε επιφάνειες μαλακές που βουλιάζουν, ώστε να μην παρεμποδίζεται η αναπνοή του. Αποφύγετε να κοιμάται το μωρό σας πάντα από την ίδια πλευρά, για να το βοηθήσετε να αποκτήσει στρογγυλό κεφαλάκι.
- Βοηθήστε το μωρό σας να μάθει να διαχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα, έχοντας φυσικό φως στο δωμάτιο την ημέρα και επιτρέποντας κάποιους θορύβους. Το βράδυ φροντίστε τα γεύματα να είναι πιο ήσυχα, αποφεύγοντας να ανάβετε πολλά φώτα ή να κάνετε φασαρία.
- Αν το μωρό ξυπνά πολύ συχνά τη νύχτα, προτιμήστε να βάλετε ένα κρεβάτι δίπλα στο κρεβατάκι του ή να μεταφέρετε την κούνια στο δωμάτιό σας. Έτσι θα μπορείτε να το ελέγχετε πιο εύκολα και τα δρομολόγια θα είναι λιγότερα.
- Κοιμηθείτε όποτε κοιμάται και το μωρό! Ειδικά τον πρώτο καιρό, που το μωρό δεν έχει μάθει ακόμα να κοιμάται όλη τη νύχτα, η στέρηση ύπνου είναι από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς.
- Τις πρώτες σαράντα ημέρες καλό είναι να αποφεύγετε τις πολλές επισκέψεις στο σπίτι, ιδίως αν πρόκειται για μικρά παιδιά. Το μωρό σας χρειάζεται λίγο καιρό για να αναπτύξει το ανοσοποιητικό του με τα αντισώματα που παίρνει από το θηλασμό. Επίσης, το ωράριο ύπνου και γευμάτων είναι στην αρχή ακατάστατο και εσείς χρειάζεστε ξεκούραση.
- Μην επιτρέπετε το κάπνισμα μέσα στο σπίτι. Ο καπνός είναι επικίνδυνος για το μωρό, καθώς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και άσθμα, ενώ συνδέεται και με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου.
- Μπορείτε να βγάλετε έξω το μωρό από τις πρώτες μέρες. Όσο είναι μικρό, ο μάρσιπος είναι το ιδανικό μέσο μεταφοράς. Φροντίστε όταν βγαίνετε να είναι τις ώρες που δεν έχει πολλή ζέστη, οι έξοδοι να είναι σύντομης διάρκειας και να αποφεύγετε εσωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο ή καπνό.
- Μιλήστε και χαμογελάστε στο μωρό σας από τις πρώτες ημέρες. Όσο πιο πολύ αλληλεπιδράτε μαζί του, τόσο πιο πολύ δένεστε, ενώ επίσης, ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του λόγου του. Μερικές εβδομάδες αργότερα θα σας μιμηθεί ανταποδίδοντάς σας το πρώτο του χαμόγελο!
Διαβάστε ακόμη:
Όσα θέλετε να ξέρετε για τις πρώτες μέρες με το νεογέννητο μωρό σας στο σπίτι
10 απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες για το νεογέννητο μωρό σας
Η ανάπτυξη και συμπεριφορά του μωρού τον πρώτο μήνα ζωής του