Η Αθήνα είναι μία πόλη για όλες τις εποχές και τα σημεία που αξίζει να επισκεφθούμε ακόμη και τις όμορφες, ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα, είναι πολλά. Οι χειμωνιάτικες βόλτες στα πάρκα και στο κέντρο της πόλης είναι απολαυστικές. Παρέα με την οικογένειά σας και όχι μόνο, περπατήστε στα ωραιότερα μέρη της Αθήνας και ανακαλύψτε την πόλη ξανά!
Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Περπατήστε τη σε όλο το μήκος της, περνώντας από το Μουσείο της Ακρόπολης και μπροστά από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, θαυμάζοντας πάντα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, με τη μουσική υπόκρουση από τους πλανόδιους μουσικούς, που στέκονται σε διάφορα σημεία του δρόμου.
Μπορείτε να ανηφορήσετε προς τον λόφο του Φιλοπάππου, για να απολαύσετε τη θέα της πόλης από ψηλά ή να συνεχίσετε στην Αποστόλου Παύλου, που οδηγεί προς το Θησείο.
Λόφος Φιλοπάππου
Ο λόφος στην πραγματικότητα αποτελείται από τον λόφο της Πνύκας, το λόφο των Νυμφών ή του Αστεροσκοπείου και το λόφο των Μουσών, που χαρακτηρίζεται από το γιγάντιο μνημείο του Φιλοπάππου στην κορυφή του, απ’ όπου τελικά πήρε και το όνομά του. Ο λόφος βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη και προσφέρεται για βόλτες σε μονοπάτια, πλακόστρωτα ή χωμάτινα.
Περπατώντας προς το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που προσφέρει υπέροχη θέα στην Ακρόπολη, υπάρχει ένας οβελίσκος που δείχνει τα σημεία του ορίζοντα, όπως τα υπολόγισε από εδώ ένας από τους πρώτους αστρονόμους της ανθρωπότητας, ο Μέτων ο Αθηναίος, παρατηρώντας την ανατολή του ήλιου ανάμεσα στην Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό. Από τον λόφο των Νυμφών ξεκινά και η διαδρομή που σας φέρνει στην αρχαία διά Κοίλης οδό, η οποία συνέδεε την Ακρόπολη με το λιμάνι του Πειραιά.
Αρχαία Αγορά
Ανάμεσα στο Μοναστηράκι, την Πλάκα και το Θησείο, κατά μήκος της οδού Αδριανού, ξεπροβάλλουν τα απομεινάρια της Αρχαίας Αγοράς, που χτίστηκε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. Μία βόλτα εδώ αποτελεί έναν από τους πιο επιμορφωτικούς περιπάτους που μπορούμε να κάνουμε στην πρωτεύουσα, καθώς μας μεταφέρει στην εποχή που η Αρχαία Αγορά αποτελούσε το επίκεντρο του δημόσιου βίου της Αθήνας. Η μεγάλη ανοικτή πλατεία μαγνήτιζε τους Αθηναίους με διάφορες αφορμές: εμπόριο, εκλογές, διαβουλεύσεις, δίκες αλλά και θεατρικά δρώμενα, τελετές, στρατιωτικά γυμνάσια ή αθλητικοί αγώνες, όλα μπορούσαν να συμβούν στην Αγορά. Διοικητικά, δικαστικά και εμπορικά κτήρια (στοές), βωμοί, ναοί και ιερά, κρήνες, ωδείο, βιβλιοθήκη, το Βήμα, μνημεία και αναθήματα δωρητών, χώροι περιπάτου και φιλοσοφικών αναζητήσεων πλαισίωναν το Δρόμο, την αρχαία οδό που οδηγούσε από το Δίπυλο στην Ακρόπολη και την οποία ακολουθούσε η μεγαλειώδης πομπή των Παναθηναίων. Στο λόφο της Αγοράς, τον Αγοραίο Κολωνό, δεσπόζει ο ναός του Ηφαίστου, προστάτη των μεταλλουργών, και της Αθηνάς Εργάνης, προστάτιδας των κεραμέων.
Μοναστηράκι
Σημείο αναφοράς του κέντρου της Αθήνας, μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της πόλης, το Μοναστηράκι είναι ταυτισμένη με τα παλαιοπωλεία και το παζάρι (γιουσουρούμ). Πίσω από την πλατεία, στην Ηφαίστου και σε γειτονικά στενά δρομάκια, κόσμος συνωστίζεται στο πολύχρωμο χάος από μαγαζάκια που πουλούν οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι παλαιοπώληδες και οι υπαίθριοι μικροπωλητές του Κυριακάτικου παζαριού στην πλατεία Αβησσυνίας πουλούν αντίκες και χιλιάδες μικροπράγματα. Η Πλατεία του Μοναστηρακίου είναι γεμάτη από κόσμο μέρα και νύχτα, η οδός Πανδρόσου στην άλλη πλευρά της πλατείας είναι γεμάτη από τουριστικά καταστήματα, ενώ σε όλη την περιοχή θα βρείτε μεζεδοπωλεία, καφέ και ό,τι άλλο θελήσετε.
Αναφιώτικα
Μία από τις πιο γραφικές περιοχές της Αθήνας, τα Αναφιώτικα, στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, διατηρούν το χαρακτήρα ενός παραδοσιακού οικισμού και μας μεταφέρουν σε ένα κυκλαδίτικο τοπίο. Στα μέσα του 19ου αιώνα, φημισμένοι τεχνίτες από την Ανάφη, ήρθαν στην Αθήνα για την ανέγερση των ανακτόρων του βασιλιά Όθωνα. Γνωρίζοντας ότι θα περνούσαν χρόνια μέχρι να επιστρέψουν στον τόπο τους, αποφάσισαν να την αναπαραστήσουν, χτίζοντας τα δικά τους μικρά λευκά σπίτια, στο ίδιο αρχιτεκτονικό ύφος με αυτό του νησιού. Τα ασβεστωμένα δρομάκια, οι γλάστρες με λουλούδια που αφθονούν και ευωδιάζουν, η παντελής απουσία αυτοκινήτων κάνουν αυτόν τον περίπατο αγαπημένη απόδραση. Επιπλέον, εκεί που τελειώνουν τα τελευταία σπίτια της περιοχής, ξεκινά ένα μονοπάτι περιφερειακά της Ακρόπολης, που προσφέρει μοναδική θέα στην Αθήνα και το Λυκαβηττό.
Λυκαβηττός
Ένας ακόμη λόφος που υψώνεται στην καρδιά της Αθήνας, αυτή τη φορά έχει στην κορυφή του ως στολίδι το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και προσφέρει μοναδική θέα σε όλη την Αττική, με το βλέμμα να φτάνει μέχρι τη θάλασσα του Σαρωνικού. Στους πρόποδες του βράχου είναι λαξευμένο το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων.
Αν σας αρέσει η πεζοπορία μπορείτε να περπατήσετε ως την κορυφή του λόφου μέσα από τα κατάφυτα μονοπάτια του. Διαφορετικά, επιλέξτε το τελεφερίκ. Η αφετηρία βρίσκεται στη συμβολή της οδού Πλουτάρχου με την Αριστίππου, στο Κολωνάκι. Υπάρχει δρομολόγιο κάθε 30΄και θα διανύσετε μία διαδρομή με μήκος 210 μέτρα με κλίση 28°.