Μπορεί τον τελευταίο χρόνο να μας απασχολεί ο κορωνοϊός, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η εποχή που διανύουμε αποτελεί περίοδο έξαρσης για πολλές ιώσεις. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα μειώνουν την άμυνα του οργανισμού και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να «εισβάλλουν» στον οργανισμό διάφοροι ιοί.
Οι πιο συνήθεις περιπτώσεις που μπορεί να ταλαιπωρήσουν μικρούς και μεγάλους, είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα που εκδηλώνεται συνήθως με συνάχι και διαρκεί περίπου τρεις ημέρες, και οι ιώσεις, όπως η γρίπη, η οποία συνοδεύεται από λιγότερο συνάχι, αλλά συχνά από υψηλό πυρετό, βήχα, ενδεχομένως δύσπνοια και διαρκεί επτά με δέκα ημέρες.
Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται πόσες φορές μπορεί ένα παιδί να αρρωστήσει στη διάρκεια του χρόνου. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό, ο μέσος όρος υπολογίζεται σε 8-10 φορές για παιδιά 1-3 ετών και 6-8 φορές τον χρόνο για παιδιά 4-8 ετών.
Σύμφωνα με τους παιδιάτρους και την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, η γενική οδηγία είναι ότι κρατάμε το παιδί στο σπίτι όσο έχει πυρετό και έντονα συμπτώματα ίωσης (π.χ. πονόλαιμο, πονοκέφαλο, συμπτώματα από το γαστρεντερικό).
Και αυτό γιατί, αν π.χ. στείλουμε το παιδί στο σχολείο, αφενός μπορεί να κολλήσει τα άλλα παιδιά, αφετέρου, επειδή ο οργανισμός του είναι ακόμα αδύναμος, μπορεί να προσβληθεί και από κάποιον άλλο ιό.
Συμβουλές για την προστασία των παιδιών από τις ιώσεις
- Η σωστή διατροφή αποτελεί ασπίδα προστασίας ενάντια στις ιώσεις. Μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και αντιοξειδωτικά συστατικά, μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση του οργανισμού.
- Ο καλός ύπνος ενισχύει τον οργανισμό. Η ώρα που το παιδί πηγαίνει για ύπνο και η διάρκεια του ύπνου θεωρούνται σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού του.
- Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι πολύ σημαντική για την άμυνα του οργανισμού. Το πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο βασικός και απλός κανόνας. Τα παιδιά πρέπει να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με χλιαρό νερό και σαπούνι, ιδίως κάθε φορά που επιστρέφουν από το σχολείο, μετά την τουαλέτα και πριν από το φαγητό.
- Μάθετε το παιδί πώς να σκουπίζει μόνο του τη μύτη του με χαρτομάντιλο όταν έχει συνάχι και να το πετάει στον κάδο απορριμμάτων ή πώς να βήχει στο εσωτερικό του αγκώνα του.
- Η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Αποφύγετε να καπνίζετε μέσα στο σπίτι, καθώς ένα παιδί που μεγαλώνει σε περιβάλλον καπνιστών έχει περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει ωτίτιδα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.
- Λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως ο στρεπτόκοκκος χρειάζονται προσοχή, αφού μπορεί να είναι μεταδοτικές.
- Οι δερματικές λοιμώξεις, όπως π.χ. ο σταφυλόκοκκος, χρειάζονται επίσης, μεγάλη προσοχή, γιατί μπορεί να είναι πολύ μεταδοτικές.
- Απευθυνθείτε στο παιδίατρό σας αν τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει το παιδί σας είναι ο υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, η γρήγορη ή με δυσκολία αναπνοή, η άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, η μειωμένη δραστηριότητα και υπνηλία, η κυανή απόχρωση του δέρματος, τυχόν σπασμοί και η επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων.