Πώς θα πετύχετε μία καλή σχέση μητέρας και κόρης

Η πρώτη καθοριστική σχέση για καθέναν από εμάς, είναι αυτή με τη μητέρα μας. Ειδικά για ένα κορίτσι, η σχέση με τη μητέρα του είναι μια σχέση αγάπης και ταύτισης, που συχνά χαρακτηρίζεται από εντάσεις και ανταγωνισμό, ειδικά κατά την περίοδο της εφηβείας.

Μια κόρη βλέπει στη μητέρα της τον εαυτό της στο μέλλον. Η ταύτιση τους είναι αναπόφευκτη. Ήδη, από μικρή ηλικία, μία κόρη εξιδανικεύει τη μητέρα της και την μιμείται, στον τρόπο που κινείται, μιλάει, φέρεται, ντύνεται, κλπ.

Λόγω του ίδιου φύλου, η μητέρα αποτελεί πρότυπο για το κορίτσι και η σχέση τους τη βάση για άλλες σχέσεις που θα ακολουθήσουν στην ενήλικη ζωή του. Αυτή η στενή αλληλεπίδραση και επιρροή δημιουργεί μία σημαντική και διαχρονική σχέση, που μερικές φορές, όμως, μπορεί να γίνει δύσκολη, ακόμη και τοξική.
 
Η κόρη χρειάζεται τη μητέρα της συναισθηματικά. Είναι για εκείνη το σημείο αναφοράς, ο άνθρωπος στον οποίο θα τρέξει ό,τι και αν συμβεί. Καθώς πρόκειται για μία σχέση αμφίδρομη, συχνά μία μητέρα βλέπει τον εαυτό της μέσα από την κόρη της, προβάλλει δικές της επιθυμίες μέσω αυτής, την αντιμετωπίζει ως προέκτασή της και νιώθει την επιθυμία η κόρη της να γίνει η συνέχειά της.

Όταν μία μητέρα έχει μεγαλώσει χωρίς αγάπη και με στερήσεις, έχει την τάση να επαναλαμβάνει το ίδιο μοτίβο με τη δική κόρη της. Άλλοτε πάλι, δίνει πολλά παραπάνω και στερεί από τον εαυτό της προσφέροντας στην οικογένειά της, περιμένοντας όμως αντάλλαγμα, νιώθοντας τελικά παράπονο και πικρία.
Πώς θα βελτιώσετε τη σχέση μητέρας και κόρης

Καθώς το κορίτσι μεγαλώνει, αρχίζει να αναπτύσσει μία ιδιαίτερη σχέση με τον πατέρα (αντίστοιχα αυτό συμβαίνει μεταξύ γιου και μητέρας), κάτι που ενδεχομένως κάνει τη μητέρα να δει ανταγωνιστικά τη μικρή της κόρη, νιώθοντας η ίδια παραμελημένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μητέρα θα πρέπει να δείξει κατανόηση και οι γονείς -από κοινού- να φροντίσουν τη μεταξύ τους σχέση και να διατηρήσουν τις ισορροπίες στην οικογένεια.

Στη διάρκεια της εφηβείας, της πιο δύσκολης περιόδου για τα παιδιά και τους γονείς τους, τόσο η κόρη, όσο και η μητέρα, μπορεί να γίνουν επικριτικές η μία απέναντι στην άλλη, να απομακρυνθούν, να έχουν συχνά διαπληκτισμούς και εντάσεις.

Όσο μεγαλώνει ένα κορίτσι, τόσο περισσότερο παλεύει για την ανεξαρτησία της και προσπαθεί να δομήσει την προσωπικότητά της, έχοντας, όμως ανάγκη την παρουσία και τη βοήθεια της μητέρας της. Αν και οι δύο πλευρές καταφέρουν με καλή διάθεση και καλή επικοινωνία να ανταπεξέλθουν αυτή τη μεταβατική περίοδο, θα καταφέρουν να ισχυροποιήσουν τη σχέση του και να την βασίσουν στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοεκτίμηση.

5 συμβουλές για μια καλή σχέση μαμάς - κόρης

  • Περάστε ποιοτικό χρόνο και κάνετε μαζί πράγματα, για να χτίσετε μία ωραία, δυνατή σχέση.
  • Επιτρέψτε στην κόρη σας να έχει τη δική της προσωπικότητα και μην τη θεωρείτε προέκταση του εαυτού σας.
  • Βοηθήστε την να καλλιεργήσει ένα σωστό χαρακτήρα και ηθικές αξίες, αλλά επιτρέψτε της να εκφράζει τις δικές της απόψεις, ακόμη και αν είναι διαφορετικές.
  • Στις δυσκολίες, αποφύγετε τις συγκρούσεις και τις διαμάχες. Η απόσταση μεταξύ σας κάνει τα πράγματα χειρότερα.
  • Μην κάνετε πράγματα για εκείνη περιμένοντας ανταλλάγματα.