Photo credits: freepik.com
Η συζήτηση για το σώμα, το σεξ και τη σεξουαλικότητα μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία, μιλώντας πάντα στο παιδί ανάλογα με το αναπτυξιακό του επίπεδο.
Όσο κι αν κάποιοι γονείς νιώθουν άβολα και αμήχανα σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις γύρω από αυτά τα θέματα, μπορούν αφενός να κάνουν τις μεταγενέστερες συνομιλίες πιο εύκολες, αφετέρου θέτουν τις βάσεις για πιο υγιείς επιλογές για το σεξ καθώς το παιδί μεγαλώνει.
Πώς να μιλήσετε για το σεξ, τη σεξουαλικότητα και το σώμα
Ο τρόπος που θα μιλήσετε εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού σας και από το τι μπορεί να καταλάβει. Για παράδειγμα, σε ένα παιδί 6 ετών, εξηγείτε τα πράγματα σύντομα, τεκμηριωμένα και θετικά, χρησιμοποιώντας σωστή ορολογία για τα μέρη του σώματος, π.χ. πέος, όρχεις, αιδοίο, κόλπος. Έτσι, το παιδί καταλαβαίνει ότι το να μιλάμε για αυτά τα μέρη του σώματος είναι υγιές. Επίσης, αν το παιδί σας γνωρίζει τα σωστά ονόματα για τα μέρη του σώματος, θα μπορεί να επικοινωνήσει πιο σωστά πληροφορίες για το σώμα του σε εσάς ή σε άτομα όπως οι γιατροί, αν χρειαστεί.
Μερικά παιδιά δεν κάνουν πολλές ερωτήσεις, οπότε ίσως χρειαστεί να αρχίσετε εσείς μια συζήτηση. Αν για παράδειγμα κάποιος μιλάει για εγκυμοσύνη στην τηλεόραση, μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί αν ξέρει πώς προκύπτει μία εγκυμοσύνη και τι ακριβώς συμβαίνει στη διάρκειά της.
Ακόμη και αν το παιδί σας δεν σας έχει κάνει ερωτήσεις, φροντίστε να μάθετε εσείς τι γνωρίζει ήδη. Μπορείτε να ρωτήσετε π.χ,: «Από πού πιστεύεις ότι προέρχονται τα μωρά;». Αν δεν έχει σωστή πληροφόρηση, διορθώστε το, λέγοντας: «Έχεις σχεδόν δίκιο» και εξηγήστε του τα πράγματα σωστά.
Εάν δεν ξέρετε τι να απαντήσετε σε κάποια ερώτηση του παιδιού, πείτε ότι χαίρεστε που ρώτησε, ότι δεν γνωρίζετε την απάντηση και θα αναζητήσετε πληροφορίες, ώστε να του απαντήσετε σύντομα, το οποίο και πρέπει να κάνετε. Έτσι, δημιουργείται μεταξύ σας σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Είναι σημαντικό να ξέρει το παιδί ότι μπορεί να σας ρωτήσει οτιδήποτε.
Είναι σημαντικό να ξέρει το παιδί ότι μπορεί να σας ρωτήσει οτιδήποτε.
Είναι καλό και οι δύο γονείς να συμμετέχουν σε συζητήσεις για το σεξ. Έτσι, το παιδί καταλαβαίνει ότι είναι εντάξει για όλους να μιλάνε για το σεξ και τη σεξουαλικότητα. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να μιλά άνετα για το σώμα του, να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα σεξουαλικά συναισθήματα και να επικοινωνεί σε στενές σχέσεις σε μεγαλύτερη ηλικία.
Τι να συζητήσετε με τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους
0-2 ετών
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις καθημερινές στιγμές για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει για τα σώματα. Για παράδειγμα, η ώρα του μπάνιου ή ενώ βοηθάτε το παιδί σας να ντυθεί, αποτελούν καλές στιγμές για να αναφερθείτε στα μέρη του σώματος, περνώντας μηνύματα σχετικά με την υγιή, φυσική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας αγγίζει τα γεννητικά του όργανα ενώ του αλλάζετε την πάνα, δεν πειράζει. Όταν μεγαλώσουν, μπορείτε να μιλήσετε για δημόσια και ιδιωτική συμπεριφορά.
2-3 ετών
Τα περισσότερα παιδιά ηλικίας 2-3 ετών είναι πολύ περίεργα τόσο για το σώμα τους όσο και για το σώμα των άλλων παιδιών. Θα παρατηρήσουν ότι διαφορετικά σώματα έχουν διαφορετικά μέρη. Το παιδί σας μπορεί να ρωτήσει γιατί ή να πει «τι είναι αυτό;». Μπορείτε να του εξηγήσετε ότι κάθε μέρος του σώματος έχει ένα όνομα και τη δική του λειτουργία.
4-5 ετών
Τα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών συχνά ρωτούν από πού προέρχονται τα μωρά. Μπορούν να καταλάβουν ότι ένα μωρό μεγαλώνει σε μια μήτρα και ότι για να γίνει ένα μωρό χρειάζεστε ένα σπέρμα (όπως ένας μικροσκοπικός σπόρος) και ένα ωάριο (όπως ένα μικροσκοπικό αυγό). Εάν το παιδί σας ρωτήσει «από πού προέρχομαι;», μπορείτε να ρωτήσετε, «τι πιστεύεις;». Αυτό σας βοηθά να καταλάβετε τι πραγματικά ζητά το παιδί σας και πόσα μπορεί να καταλάβει. Θα μπορούσατε να δώσετε μια απλή εξήγηση, όπως «τα μωρά μεγαλώνουν σε ένα μέρος μέσα στο σώμα που ονομάζεται μήτρα». Εάν είστε έγκυος, το παιδί σας μπορεί να ρωτήσει: «Από πού βγαίνει το μωρό;». Δώστε μια απλή, σαφή απάντηση όπως: «Το μωρό μεγαλώνει στη μήτρα μου. Όταν το μωρό ολοκληρώσει την ανάπτυξή του, μπορεί να βγει από το μέρος του σώματος, το οποίο ονομάζεται κόλπος ή μπορεί να προκύψει από ένα κόψιμο που θα κάνουν οι γιατροί στην κοιλιά μου».
6-8 ετών
Πολλά παιδιά στην ηλικία αυτή ενδιαφέρονται για το πώς γίνονται τα μωρά και μπορεί να κάνουν ερωτήσεις. Εάν το παιδί σας ρωτήσει: «Πώς μπήκε το μωρό στη μήτρα σου;», ρωτήστε το παιδί σας τι πιστεύει. Αυτό σας βοηθά να καταλάβετε τι γνωρίζει ήδη το παιδί σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να εξηγήσετε απλά, δίνοντας όσες πληροφορίες αισθάνεστε άνετα. Για παράδειγμα: «Για να δημιουργηθεί ένα μωρό, ενώνονται ένα σπέρμα και ένα ωάριο». Θα μπορούσατε να προσθέσετε πως αυτό συμβαίνει όταν δύο άτομα έχουν σεξουαλική επαφή και ότι ο κόλπος και το πέος ταιριάζουν μεταξύ τους. Είναι καλό να εξηγήσετε ότι η σεξουαλική επαφή είναι κάτι που κάνουν οι μεγάλοι όταν το θέλουν και οι δύο, και ότι δεν είναι για παιδιά. Μπορείτε, επίσης, να πείτε ότι μερικές φορές τα μωρά μπαίνουν σε οικογένειες με διαφορετικούς τρόπους, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, υιοθεσία, ανάδοχη φροντίδα. Είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να μιλάτε στο παιδί σας για την εφηβεία και για το πώς αλλάζουν τα σώματα πολύ πριν το παιδί σας ξεκινήσει να βιώνει τις αλλαγές.
Πηγή: eliza.org.gr
Διαβάστε επίσης:
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Πώς να μιλήσετε στο παιδί για το σεξ
Σεξουαλική αγωγή: 4 βίντεο για παιδιά και γονείς από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Ως Αιδώ