Planet G(reece) - Μέρος Β': Δωρεάν εργαστήρια Δημοσιογραφίας & Ντοκιμαντέρ για εφήβους

Τα δωρεάν εργαστήρια ντοκιμαντέρ του Exile Room για εφήβους κάθε εθνικότητας ολοκληρώνονται τον Μάιο & Ιούνιο του 2023. Αν είστε 13 έως 19 ετών, με κινηματογραφικές και δημοσιογραφικές ανησυχίες, τότε το Planet G(reece) έχει το ιδανικό εργαστήριο για σας!

Τι κοινό έχει το ντοκιμαντέρ με τη δημοσιογραφία; Μπορεί ένα ντοκιμαντέρ να συνεισφέρει στην ενημέρωση των πολιτών; Πώς μπορούν οι δημοσιογράφοι να αξιοποιήσουν τα ψηφιακά μέσα για να πουν μια ιστορία;

Σε αυτό το εργαστήριο, θα εξερευνήσουμε τις τεχνικές της δημοσιογραφίας που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ, θα μάθουμε πώς προετοιμάζουμε, παίρνουμε και διαχειριζόμαστε μια συνέντευξη, και πώς η έρευνά μας μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα έργο που μπορεί να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο!

Θα μάθουμε τις διαφορές ανάμεσα σε μια ταινία ντοκιμαντέρ και σε ένα ακουστικό ντοκιμαντέρ (podcast), αλλά και πώς επιλέγουμε το ιδανικό μέσο για να αναδείξουμε το θέμα που θέλουμε. Οι εκπαιδεύτριες Μυρτώ Συμεωνίδου και Ιωάννα Παπαϊωάννου θα μοιραστούν μαζί μας πώς διαχειριζόμαστε όλα τα στάδια της παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ, ξεκινώντας από την αρχική σύλληψη.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο δεν απαιτεί κινηματογραφικές γνώσεις, ενώ ο εξοπλισμός –εκτός από τα κινητά σας– παρέχεται από το Exile Room. Η μικρού μήκους ταινία που θα προκύψει από το εργαστήριο θα μονταριστεί και θα δημοσιευτεί σε διάστημα περίπου ενός μήνα μετά τη λήξη του εργαστηρίου. Η διδασκαλία θα γίνει στα ελληνικά, ενώ θα υπάρχει διερμηνέας για επιπλέον γλώσσες.

  • Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
  • Περισσότερα για το εργαστήριο ΕΔΩ
  • Δηλώστε συμμετοχή ΕΔΩ
  • Δείτε όλα τα εργαστήρια του PLANET G(reece) Μέρος Β' ΕΔΩ

Σάββατα 6, 13 & 27 Μαΐου και 3 Ιουνίου 2023, 11:00-15:00

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το e-mail [email protected] ή το τηλέφωνο 210 3223395 (ώρες 12-5μμ).
Exile Room: Αθηνάς 12, Μοναστηράκι, 3ος όροφος www.exile.gr

Το Β' Μέρος του Planet G(reece) υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

  1. Πρέπει να είσαι από 13 έως 19 χρόνων.
  2. Πρέπει να αγαπάς το σινεμά.
  3. Δεν είναι απαραίτητο να μιλάς ελληνικά.
  4. Πρέπει να είσαι στην ώρα σου και να έχεις όρεξη για δουλειά.
  5. Συνιστάται η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Λίγα λόγια για τους εκπαιδευτές 
Η Μυρτώ Συμεωνίδου έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην πολιτιστική διαχείριση. Έχει εργαστεί στους τομείς της επικοινωνίας, της παραγωγής ντοκιμαντέρ και της κοινωνικής παιδαγωγικής με ομάδες εφήβων και νέων ατόμων. Έχει σκηνοθετήσει δύο ντοκιμαντέρ: το «Oppression» (2014) και το «5½ χρόνια» (2022).

Η Ιωάννα Παπαϊωάννου έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, με μεταπτυχιακό στις πολιτισμικές και κινηματογραφικές σπουδές. Έχει σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Spectrum» (2016) και το μεγάλου μήκους «5½ χρόνια» (2022). Έχει εργαστεί στον τομέα την επικοινωνίας και των ψηφιακών μέσων, και έχει εμπειρία στην κοινωνική παιδαγωγική.

Το έργο Planet G(reece) [Μέρος Β: εργαστήρια 3 έως 7] υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Exile Room. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.