Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στις γυναίκες και έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προκειμένου να σηματοδοτήσει τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από έναν αιώνα. Στόχος της ημέρας αυτής είναι μας υπενθυμίσει πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, σε όλους τους τομείς.
«Φανταστείτε ένα κόσμο ίσο μεταξύ των φύλων. Ένα κόσμο χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις. Ένα κόσμο ποικιλόμορφο, δίκαιο, χωρίς αποκλεισμούς.
Ένα κόσμο όπου η διαφορά εκτιμάται και γιορτάζεται. Μαζί μπορούμε να σφυρηλατήσουμε την ισότητα των γυναικών». Αυτό είναι το μήνυμα και το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, με hashtag, #BreakTheBias. Η τηλεργασία, η ισότητα των φύλων, η ψυχική υγεία και η μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας, βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων γύρω από τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Οι γυναίκες έβαλαν γερά θεμέλια έτσι ώστε, στον 21ο αιώνα, να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες. Η αρχή έγινε στη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης, όταν οι γυναίκες του Παρισιού, στις Βερσαλλίες, ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα». Η πρώτη φορά που γιορτάστηκε η Ημέρα της Γυναίκας ήταν στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη. Η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών το 1910, με σκοπό να καθιερωθεί μια Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.
Το 1911, η Ημέρα της Γυναίκας διοργανώθηκε στη Γερμανία με πρωτοπόρο την θεωρητικό Κλάρα Τσέτκιν μαζί με 100 εκπροσώπους από 17 χώρες. Στη Ρωσία, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση (1917), ο Λένιν πείστηκε από τη φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι και καθιέρωσε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία στη χώρα, ωστόσο σύντομα το πολιτικό υπόβαθρο της γιορτής ξεθώριασε και η Ημέρα της Γυναίκας άρχισε να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως έκφραση αγάπης και εκτίμησης προς το ωραίο φύλο.
Από το 1975 η Ημέρα της Γυναίκας τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Όταν καθιερώθηκε αρχικά η ημέρα αυτή, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν να έχουν δικαίωμα ψήφου, το οποίο πρώτες οι γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Νέας Ζηλανδίας απέκτησαν επισήμως το 1893.
Εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
"Καμία μόνη": Η Ανοιχτή Ορχήστρα, μαζί με την Ανοιχτή Φεμινιστική Συνέλευση, το Μωβ, τις Οιστρογόνες, τη Συνέλευση 8 Μάρτη, τις Μελίρειες, την Πρωτοβουλία Γυναικών Πειραιά και το Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «η φωνή της», απευθύνουν κάλεσμα σε όλ@ να ανταμώσουν, εκεί που δίνονται οι αγώνες στο δρόμο, σε μια ακόμη μουσική δράση, ενάντια στην πατριαρχία κα την έμφυλη βία.
Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 15:30, στα Προπύλαια για μια μεγάλη ανοιχτή πρόβα, και έπειτα στην πλατεία Κοραή στις 18:00.
"Κοίταξέ με, άκουσέ με": Έκθεση φωτογραφίας από την ActionAid με φωτογραφίες του Κοσμά Κουμιανού, στο Ωδείο Αθηνών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, με πορτρέτα γυναικών από το Νεπάλ, τη Σενεγάλη, τον Λίβανο και την Ελλάδα. Γυναίκες που συμμετέχουν στα προγράμματα της ActionAid και αγωνίζονται καθημερινά για να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, «αφηγούνται» τις ιστορίες τους μέσα από τις φωτογραφίες στις οποίες πρωταγωνιστούν. Την έκθεση επιμελείται η εικαστικός Μαρία Κουμιανού. Από τις 10-13 Μαρτίου.
"Οι Κατίνες μου": Ο πολιτιστικός οργανισμός ARTENS συμμετέχει στις δράσεις του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων για την Ημέρα της Γυναίκας, με την προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ της Βίλμας Μενίκη «Οι Κατίνες μου», την Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 19:30, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Αεριοφυλάκιο 1 - Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ») Πειραιώς 100, Γκάζι.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή των:
Γκέρτσου Ιωάννα-Μαρία, πρόεδρος της Σχολής σκύλων οδηγών τυφλών Λάρα, ψυχολόγος
Καλατζή Ράνια, εκπαιδευτικός
Μενίκη Βίλμα, καθηγήτρια, ακτιβίστρια φεμινίστρια
Παράσχου Τζίνα, οικονομολόγος, ακτιβίστρια φεμινίστρια
Σιάνου Φωτεινή, ακτιβίστρια για την ειρήνη, τη μη βία και τα δικαιώματα των γυναικών
Είσοδος ελεύθερη: Απαραίτητη η κράτηση στο τηλ. 2103317312 ή στο email: [email protected]