7+1 σημαντικές βιβλιοθήκες της Αθήνας που αξίζει να επισκεφτείτε με τα παιδιά σας
Το έχουμε ξαναπεί, ότι το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του παιδιού, πόσο μάλλον σήμερα που τείνει να αντικατασταθεί από άλλες «πηγές» διασκέδασης και ενημέρωσης, όπως διαδίκτυο, social media, και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Καλή η τεχνολογία, αλλά ας αφήσουμε στην άκρη, κάθε είδους… οθόνη και ας περιηγηθούμε «πραγματικά» και όχι «εικονικά» σε μία βιβλιοθήκη γεμάτη με τί άλλο… βιβλία! Το CKG προτείνει 8 βιβλιοθήκες γεμάτες αρχεία, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, περιοδικά, εφημερίδες, κόμικ, επιτραπέζια παιχνίδια, αφίσες, βιογραφίες και άλλα πολλά που στεγάζονται σε ιστορικά κτίρια, ανακαινισμένα, νοσταλγικά, μοντέρνα που μιλούν στην καρδιά και το μυαλό των επισκεπτών τους και προσκαλούν με τον πλούτο τους ξανά και ξανά σε καινούριες «περιπέτειες» γνώσης, ενημέρωσης, διασκέδασης, αξέχαστων ταξιδιών στην ιστορία!
1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Photo Credit: nlg
Στο εντυπωσιακό αυτό κτίριο στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που σχεδιάστηκε από τον διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, Σε έναν χώρο με συνολικά 725 θέσεις αναγνωστών οι επισκέπτες μπορούν να μελετήσουν ανάμεσα σε χιλιάδες βιβλία και αρχεία του ελληνικού κράτους και παράλληλα να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική του χώρου, το διάκοσμο, το επιβλητικό ύψος των ραφιών και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η Εθνική Βιβλιοθήκη διοργανώνει, επίσης, εκδηλώσεις και αφιερώματα σε ιστορικά γεγονότα και μορφές της παγκόσμιας τέχνης, με πιο πρόσφατη αυτό στον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το παράρτημα στο Βαλλιάνειο Μέγαρο – στο πρώην κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης για πάνω από 180 χρόνια - συνεχίζει να λειτουργεί ως αναγνωστήριο εφημερίδων.
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,
Λ. Συγγρού 364, 17674 Καλλιθέα, 216 81 90000
Ανοιχτά: Καθημερινά 09.00-17.00
2. Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Photo Credit: www.facebook.com
Η Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων βρίσκεται στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ). Ο ειδικός αυτός χώρος που έχει δημιουργήσει ο δήμος Αθηναίων συγκεντρώνει εκατοντάδες βιβλία, ελληνικά και ξενόγλωσσα που καλύπτουν όλο το φάσμα των γνώσεων, επιτραπέζια παιχνίδια ακόμα και υπολογιστές για ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο σχεδιασμένα για παιδιά ηλικίας από 6 έως 15 ετών. Η βιβλιοθήκη πραγματοποιεί αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με σχολεία και οργανισμούς για το παιδί, ενώ παραμένει δανειστική.
Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ),
Λάμψα & Τριφυλίας, Αμπελόκηποι, 210 8829735 / 210 6929736
Ανοιχτά: Δευτ. & Τετ. 13.00-19.00, Τρ. Πεμ. Παρ. 09.00-15.00, Σαβ. 10.00-14.00
3. Παιδική Βιβλιοθήκη Εθνικού Κήπου
Photo Credit: www.cityofathens.gr
Μέσα στον Εθνικό Κήπο, λίγα μέτρα από την πλατεία Συντάγματος βρίσκεται μια «κρυμμένη» βιβλιοθήκη για παιδιά. Η παιδική βιβλιοθήκη του Εθνικού κήπου κατασκευάστηκε γύρω στα 1840 με αρχική χρήση ως κυνηγετικό περίπτερο του βασιλιά Όθωνα. Σε ένα μικρό πέτρινο σπίτι δίπλα στα δέντρα και τις φυλλωσιές βρίσκεται ένας χώρος που διαθέτει δύο αναγνωστήρια και μια αίθουσα παραμυθιού, παιδικών κατασκευών και μουσικής ακρόασης. Προσφέρει ακόμη ταινίες, ζωγραφική και κατασκευές. Η πλειονότητα των βιβλίων, το σύνολο των οποίων σήμερα φτάνει τα 6.000, είναι στα ελληνικά, δεν λείπουν όμως και τα ξενόγλωσσα. Αργότερα, μπορείτε να περιηγηθείτε για μία βόλτα στον Εθνικό Κήπο, όπου μπορείτε να καθίσετε κάπου με τα παιδιά σας και να ανταλλάξετε απόψεις για τα βιβλία που διαβάσατε!
Εντός του Εθνικού Κήπου, 210 3236503
Ανοιχτά: Καθημερινά 09.00-17.00
4. Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Photo Credit: mmb.org.gr
Η βιβλιοθήκη του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής που στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής αποτελεί τη μεγαλύτερη μουσική βιβλιοθήκη της χώρας και συνάμα έναν πολυχώρο μελέτης, ανάγνωσης και παραγωγής μουσικής. Διαθέτει αναγνωστήριο 40 θέσεων, παιδική βιβλιοθήκη, αίθουσες μελέτης μουσικών οργάνων, η είσοδος στην οποία είναι ελεύθερη κατόπιν κράτησης στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού, και αίθουσες πολυμέσων. Ιδιαίτερα πλούσιο είναι και το αρχείο της βιβλιοθήκης, το οποίο συγκροτείται από 89.000 βιβλία και παρτιτούρες και 23.242 τόμους σε μορφή μικροφίλμ, 695 τίτλους περιοδικών, 26.000 ηχογραφήσεις και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Επίσης, διαθέτει 206 ηλεκτρονικές εκδόσεις και πολυμέσα πάνω σε διάφορα θέματα, σπάνιες εκδόσεις, φωτογραφίες, προγράμματα συναυλιών, πολυάριθμα χειρόγραφα, 40 αρχεία συνθετών, σπάνιες συλλογές και πρόσβαση σε online βάσεις δεδομένων. Δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να δανειστεί τίτλους μόνο με την εγγραφή του στο μητρώο της, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι των έργων της είναι ψηφιοποιημένο, π.χ. το τεράστιο και εντυπωσιακό σε μέγεθος αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη!
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, Αθήνα, 210 7282778
Ανοιχτά: Δευτ., Τρ., Πέμ. Παρ. 10:00-16:45, Τετ. 10:00-19:00
5. Βιβλιοθήκη του Εθνικού Θεάτρου
Photo Credit: www.n-t.gr
Στη βιβλιοθήκη του Εθνικού Θεάτρου που στεγάζεται στο κτίριο ΡΕΞ συγκεντρώνονται μερικά από τα πιο σπάνια ανέκδοτα ελληνικά θεατρικά έργα, αντίγραφά τους, ακόμα και ντοσιέ απ' τα πορτρέτα των ηθοποιών που έπαιξαν σ' αυτά και παρτιτούρες ορισμένων παραστάσεων που δόθηκαν στο θέατρο, όπως επίσης και ντοσιέ με φωτογραφίες- πορτρέτα ηθοποιών και βιογραφικά σημειώματα. Οι επισκέπτες της μπορούν να παρακολουθήσουν βιντεοσκοπημένα όλα τα έργα από το 1995 και μετά, ενώ έχει ψηφιοποιηθεί και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου μοναδικό υλικό που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει παλιά προγράμματα παραστάσεων, μέχρι και μερικές ηχογραφήσεις από το 1965, ενώ πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κριτικές και αποκόμματα τύπου από όλες τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Επίσης, υπάρχουν αρχεία παλιών ηχογραφήσεων, μουσικής, σκηνογραφικών σχεδίων, μακετών, φροντιστηριακών ειδών, κοστουμιών καθώς και ένα εξαιρετικά πλούσιο φωτογραφικό αρχείο.
Φειδίου 5, Αθήνα, 210 3820525
Ανοιχτά: Καθημερινά 08.00-16.00
6. Βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος
Photo Credit: i.ytimg.com
Στη Βιβλιοθήκη της Ταινιοθήκης φυλάσσεται μια συλλογή που διαρκώς ανανεώνεται και ενημερώνεται, η οποία περιλαμβάνει 1.500 τίτλους και 5.000 κινηματογραφικά περιοδικά, που καλύπτουν σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο το σύνολο σχεδόν της ελληνικής και ξένης κινηματογραφικής βιβλιογραφίας. Η Ταινιοθήκη έχει στο αρχείο της 15.000 αυθεντικές φωτογραφίες από τον ελληνικό και αντίστοιχα 22.000 από τον ξένο κινηματογράφο, μια πλούσια συλλογή με 800 αρνητικά φωτογραφιών ελληνικών και ξένων ταινιών και εκατοντάδες παλαιά slides σε γυάλινες επιφάνειες. Το υλικό αυτό φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη μαζί με 2.600 αφίσες ελληνικών και 1.500 ξένων ταινιών, καθώς και μια συλλογή από προγράμματα και καταλόγους από ειδικές προβολές, από αφιερώματα και φεστιβάλ, μονόφυλλα (stills), ελληνικά και ξένα σπάνια σενάρια, αλλά και αποκόμματα εφημερίδων που ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 40.000. Με άλλα λόγια, η βιβλιοθήκη αποτελεί παρακαταθήκη του ελληνικού και όχι μόνο κινηματογράφου, με όλα τα σενάρια, τις αφίσες και τις φωτογραφίες των ταινιών της.
Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός, 210 3609695, 210 3612046
Ανοιχτά: Καθημερινά 09.00-15.00
7. Athens Comic Library
Photo Credit: athenscomicslibrary.gr
H Athens Comics Library σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει ένα χώρο έμπνευσης και δημιουργίας εμπειριών, μάθησης και εξερεύνησης, συναντήσεων και συμμετοχής, δημιουργικότητας και αποδοτικότητας γύρω από τον πληθωρικό κόσμο των κόμικς. Στεγαζόμενη στο Impact Hub Athens, σε ένα ιστορικό κτίριο αρχιτεκτονικής του Ερνέστο Τσίλερ, στο κέντρο της Αθήνας, η βιβλιοθήκη αυτή αποτελεί ένα ιδανικό περιβάλλον γνώσης, έμπνευσης και δημιουργία μια που φιλοξενεί στα ράφια της, μια συλλογή που αγγίζει τους 2.500 τίτλους και αποτελείται από ελληνικά comics, αμερικανικά graphic novels, ευρωπαϊκά BD και manga. Επιπλέον, υπάρχουν επιλεγμένοι τίτλοι, οι οποίοι απευθύνονται σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, ενώ συνέχεια διοργανώνονται φεστιβάλ και εκθέσεις που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου από όλες τις ηλικίες που για αυτούς το κόμικ είναι τρόπος ζωής!
Καραϊσκάκη 8, Ψυρρή, 210 3210146
Ανοιχτά: Τρίτη-Παρασκευή 16.00-20.00 & Σάββατο 12.00-16.00
8. Βιβλιοθήκη Αστεροσκοπείου Αθηνών
Photo Credit: www.astro.noa.gr
Το Μουσείο και η ιστορική βιβλιοθήκη στεγάζονται στο κτήριο Σίνα, έργο του αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν και το κτήριο Συγγρού με τον μεσημβρινό κύκλο έργο του Ernst Ziller, με το θόλο του Δωρίδη στο λόφο της Πνύκας όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε το ηλιοτρόπιο του Μέτωνα και ο αρχαίος αστρονόμος παρατηρούσε την ηλιακή και σεληνιακή κίνηση. Το κτήριο Σίνα το οποίο κατασκευάστηκε στο χώρο του ιερού των Νυμφών με δωρεά της οικογενείας Σίνα περιλαμβάνει εκτός από το εντυπωσιακό ισημερινό τηλεσκόπιο Ploessl 0m, 158 - με το οποίο ο Γερμανός αστρονόμος και Δ/ντης του Ε.Α.Α. Johann Friedrich Julius Schmidt (1825–1884) σχεδίασε τον πλέον ακριβή χάρτη της σελήνης του 19ου αιώνα – και το αστρονομικό εκκρεμές τoυ Berthoud, ενώ δίπλα φυλάσσονται σπάνια επιστημονικά συγγράμματα, επιστημονικά περιοδικά και άλλες σημαντικές εκδόσεις όπως, του Ευκλείδου τα σωζόμενα, καθώς και το ιστορικό βιβλίο του Χρύσανθου Νοταρά Εισαγωγή εις τα γεωγραφικά και σφαιρικά που εκδόθηκε το 1716 στο Παρίσι.
Λόφος Νυμφών, Θησείο, 210 3490000
Ανοιχτά: Καθημερινά 10.00-15.00