H Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο και τιμά το θάρρος, τον αγώνα και το μέλλον των παιδιών που παλεύουν.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου ορίστηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO).
Περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο προσβάλλονται κάθε χρόνο από διάφορες μορφές καρκίνου. Στην Ελλάδα, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 80% των περιπτώσεων αυτών μπορούν να ιαθούν!
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου επικεντρώνεται στον εντοπισμό και την αναγνώριση των παγκόσμιων ανισοτήτων στη φροντίδα του καρκίνου με τον τίτλο “Close the Care Gap”.
Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας προσβάλλει εξίσου τα παιδιά σε όλες τις χώρες του πλανήτη, αναπτυγμένες και μη. Δυστυχώς, μόνο το 20% των παιδιών που νοσούν έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας.
Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, ποσοστό 75% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη θεραπεία, μπορεί να ιαθεί.
Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία, που αναπτύσσεται στον μυελό των οστών και η οποία ευθύνεται για το 1/3 των καρκίνων σε παιδιά. Εξάλλου, το 20% περίπου των καρκίνων στην παιδική ηλικία συνίσταται σε κακοήθεις όγκους στον εγκέφαλο, ενώ πιο σπάνια εμφανίζονται παιδικά λεμφώματα, νόσος του Hodgin, σαρκώματα του Ewing, ρετινο-βλαστώματα, ραβδομυοσαρκώματα και ηπατοβλαστώματα. Λιγότερο συχνοί καρκίνοι στα παιδιά είναι ο όγκος στους νεφρούς, ο καρκίνος του νευρικού συστήματος (νευροβλάστωμα) και ο καρκίνος των οστών (οστεοσάρκωμα).
Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Θα πρέπει, λοιπόν, να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση και τη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο, καθώς επίσης, στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Ειδικά οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε πυρετό που επιμένει χωρίς άλλα συμπτώματα, στη γενική κακουχία και ανορεξία των παιδιών όταν δεν περνούν ίωση ή άλλο διαγνωσμένο νόσημα, και σε κάθε σύμπτωμα που είναι καινούργιο, ανεξήγητο και επίμονο.
Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα, ανεξάρτητα από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση και για το λόγο αυτό χρειάζονται την υποστήριξη όλων μας.
Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Στην Αθήνα
Σήμερα, από τις 10.00 ως τις 20:00, οι εθελοντές του Humanity Greece και του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών «Χάρισε Ζωή» και του Βιβλιοταξιδεύουμε, θα βρίσκονται στον σταθμό του Μετρό Συντάγματος, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των νέων στο θέμα και τη διαδικασία της δωρεάς μυελού των οστών. Η δράση πραγματοποιείται για τον Σύλλογο Γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» και το κάλεσμα απευθύνεται σε πολίτες 18-40 χρονών, που μπορούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών, με την επισήμανση πως η ένταξή τους στη δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών δεν σημαίνει απαραίτητα και δωρεά μοσχεύματος.
Στη Θεσσαλονίκη
Με κίτρινο φως θα «ντυθεί» ο Λευκός Πύργος, σήμα κατατεθέν της πόλης, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος, η «Λάμψη». Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο σύλλογος αναλαμβάνει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο αναφορικά με τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και να διαδώσει το μήνυμα: «Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί!».