Σας προτείνουμε 7 διευθύνσεις όπου μπορείτε να δωρίσετε τα παλιά σας ρούχα, ή υποδήματα (σε καλή κατάσταση) σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Έτσι, για την ιστορία, συγκρατείστε ότι το χρονικό διάστημα του έτους 2020 αποτράπηκαν 2.387.022 κιλά ενδυμάτων & υποδημάτων που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) και αυτό μόνο από δήμους των Νοτίων Προαστίων! Κάντε κι εσείς τη διαφορά και συμβάλλετε με τη σειρά σας σε αυτή την σημαντική πρωτοβουλία, δωρίζοντας είδη ένδυσης στις παρακάτω διευθύνσεις.
1. Recycom
Η εταιρία RECYCOM εφαρμόζει ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης. Σε συνεργασία με τους πολίτες, παραγωγικούς φορείς και Σούπερ Μάρκετ, φιλανθρωπικά ιδρύματα και ΜΚΟ, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και Δημόσιους Οργανισμούς, ανακτά τα είδη, που είτε από συνήθεια είτε από ανάγκη, κατέληγαν μέχρι σήμερα στα σκουπίδια και τις χωματερές και τα επαναθέτει σε κυκλοφορία με ένα σύγχρονο τρόπο. Μετά από διαλογή, κάποια ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε άπορα άτομα στην Ελλάδα. Περαιτέρω ο ρουχισμός διατίθεται για αποστολή σε χώρες, όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη, όπως φυσικές καταστροφές, πόλεμος κ.ο.κ. Τέλος, το μεγαλύτερο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση.
Τηλ.: 2106625181, 693 6153163 / 6984499072
2. Δήμος Πειραιά
Πάνω από 30 ειδικούς κόκκινους κάδους ανακύκλωσης για τη συλλογή ενδυμάτων-υποδημάτων τοποθετεί σε πλατείες, κεντρικές οδούς και διάφορα σημεία στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες ο Δήμος Πειραιά, στο πλαίσιο των ενεργειών που υλοποιεί για την προώθηση της ανακύκλωσης στην πόλη και τη συμβολή των δημοτών σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο μέσος ευρωπαίος πολίτης πετάει κάθε χρόνο 15kg ρούχα και το 80% εξ΄ αυτών καταλήγει στη χωματερή. Στόχος του Δήμου Πειραιά με αυτή την ενέργεια είναι να προσφέρει στους δημότες έναν νέο τρόπο ανακύκλωσης, έτσι ώστε να μην πετούν στους κοινούς κάδους παλιά ρούχα και παπούτσια, αλλά να συγκεντρώνονται για ανακύκλωση είτε για περιβαλλοντικού λόγους, είτε για λόγους αλληλεγγύης για συνανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
Τηλ.: 213 2022000
3. Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα
Το ιστορικό Ίδρυμα παροχής παιδικής προστασίας έχει ανάγκη πάντα από παλιά παιδικά ρούχα. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια, των μεταναστευτικών ροών, της πανδημίας, των περιβαλλοντικών καταστροφών, είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη να δωρίσετε πάντα σε καλή κατάσταση ρούχα ή παπούτσια που θα συμβάλουν σημαντικά στο έργο του ιδρύματος και θα δώσουν ένα έναυσμα σε ακόμη περισσότερο κόσμο να δώσει όσα είδη ένδυσης δεν χρειάζεται για καλό σκοπό!
Κλεισόβης 18, στον Πειραιά
Τηλ.: 2104515387
4. Δήμος Αλίμου
Ο Άλιμος είναι από τους πρώτους Δήμους που ξεκίνησαν την ανακύκλωση ρούχων, υποδημάτων, υφασμάτων και λοιπών υλικών, εγκαθιστώντας τούς κόκκινους κάδους σε αρκετά σημεία της πόλης, έπειτα από πρόταση της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων. Tο 2020 ο Δήμος Αλίμου σημείωσε άλλη μία επιτυχία: βρέθηκε στην πρώτη πεντάδα Δήμων, με τη μεγαλύτερη ανακύκλωση ρούχων! Δείτε εδώ σε ποιά σημεία μπορείτε να αφήσετε τα δικά σας ρούχα προς διάθεση.
Τηλ.: 213 2008000
5. Δήμος Γλυφάδας
Ο Δήμος Γλυφάδας έχει τοποθετήσει 52 κόκκινους κάδους ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών σε όλη την πόλη. Μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές, ο Δήμος Γλυφάδας εξοικονομεί πόρους και ενέργεια, ενώ συμβάλλει στη δημιουργία ενός καθαρότερου και πιο υγιεινού περιβάλλοντος.Τα παλιά ρούχα, παπούτσια και κάθε άλλο ύφασμα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Από την ανακύκλωση των ρούχων φτιάχνονται γεμίσματα για καθίσματα αυτοκινήτων, στρώματα, υλικό που χρησιμοποιείται ως επίστρωση στα χαλιά, γέμιση για έπιπλα, υλικά για θερμομόνωση και ηχομόνωση κ.ά. Η ανακύκλωση των παλιών τζιν για παράδειγμα, δίνει πρώτη ύλη για μονωτικό υλικό σε κατασκευές σπιτιών. Τα καλής ποιότητας, καθαρά ρούχα μπορούν να δοθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ιδρύματα αστέγων κλπ. Δείτε εδώ τις διευθύνσεις.
Τηλ.: 213 2025200
6. Δήμος Ηλιούπολης
Ομοίως, ο Δήμος Ηλιούπολης στο πλαίσιο της επέκτασης των πρωτοβουλιών του σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων εναλλακτικής διαχείρισης των διαφόρων κατηγοριών απορριμμάτων, προχώρησε σε συνεργασία με την εταιρεία «RECYCOM» για την εφαρμογή του Προγράμματος Συλλογής και Διαχείρισης ενδυμάτων και υποδημάτων. Από τα παλιά ρούχα, για παράδειγμα, μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας. Επιπροσθέτως των άλλων θετικών πρωτοβουλιών, η RECYCOM θα προσφέρει κάθε μήνα τρόφιμα και άλλα είδη που έχει ανάγκη το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηλιούπολης με σκοπό την βοήθεια των άπορων δημοτών. Κατά τη διάρκεια των εορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα) η εταιρεία θα κάνει δωρεά επιπλέον τρόφιμα. Δείτε εδώ τις διευθύνσεις.
Τηλ.: 2109970000
7. Fabric Republic
Η Fabric Republic είναι ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού, το οποίο εστιάζει στις κοινωνικές ανάγκες του σήμερα, στη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Τα οφέλη είναι:
- Δωρεάν διάθεση ρουχισμού σε φορείς αλληλεγγύης
- Προσφορά καθαρού ρουχισμού σε πολύ καλή κατάσταση με σεβασμό στον άνθρωπο
- Ενεργή συμβολή στην κοινωνική οικονομία του ενδύματoς
- Απασχόληση κοινωνικά ευάλωτων ατόμων μέσω του προγράμματος «Στέγαση κι επανένταξη»
- Ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από δράσεις προβολής και προώθησης
- Aποσυμφόρηση του συστήματος αποβλήτων
- Μείωση της επιβάρυνσης των φυσικών πόρων
Πού μπορείτε να αφήσετε είδη ένδυσης:
- Κέντρο Πολιτισμού Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα (στον κίτρινο κάδο του ‘Fabric Republic’)
- Bershka
- Ελ. Βενιζέλου 118, Καλλιθέα
- Μεταξά 15, Γλυφάδα
- ZARA
- Ηρώων Πολυτεχνείου 28, Πειραιάς
- Ελ.Βενιζέλου 135-137, 17672 Καλλιθέα
- Σωτήρoς Διός 27, Πειραιάς
- Αγ. Μεταξά 36, Γλυφάδα
- Παλαιολόγου 16, Nέα Σμύρνη
- Massimo Dutti
- Λαζαράκη 2, Γλυφάδα
- Lapin House
- Άγγ. Μεταξά & Γρ. Λαμπράκη 16, Γλυφάδα
- Κων. Παλαιολόγου 3, Νέα Σμύρνη
- Σωτήρος & Καραΐσκου 125, Πειραιάς
- Λεωφ. Βουλιαγμένης 97, Γλυφάδα
- DPAM
- Athens Metro Mall – Λ. Βουλιαγμένης 276, Άγιος Δημήτριος
- Shopping House – Θεομήτορος 41, Aλιμος
- Δημάρχου Άγγελου Μεταξά 23, Γλυφάδα