Η κοινή ζωή δύο ανθρώπων δεν είναι πάντα μία εύκολη υπόθεση. Τα ζευγάρια που βιώνουν προβλήματα στη σχέση τους, είναι καλό να αναζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού.
Οι συντροφικές σχέσεις θα πρέπει να βασίζονται στην αγάπη, την αμοιβαία συναισθηματική στήριξη, την εμπιστοσύνη και τον αλληλοσεβασμό, για να καταφέρουν να έχουν διάρκεια στο χρόνο.
Παρά την καλή διάθεση και επιθυμία που μπορεί να υπάρχει και από τις δύο πλευρές, απαιτείται συνεχής προσπάθεια και από τους δύο συντρόφους για να πετύχει μία σχέση.
Για να είναι λειτουργική μία σχέση θα πρέπει να υπάρχει καλή επικοινωνία, κοινή ευθύνη, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, εγγύτητα. Αντίθετα, μία συντροφική σχέση χαρακτηρίζεται ως δυσλειτουργική όταν υπάρχει απουσία σύμπνοιας, απαξίωση, κακή επικοινωνία, συναισθηματική απόσταση, αδυναμία επίλυσης προβλημάτων.
Η αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά διάθεσης να λειτουργήσει σωστά μία σχέση. Σε μία συντροφική σχέση υπάρχουν δύο διαφορετικοί άνθρωποι, που ο καθένας φέρνει σε αυτή τις προσωπικές του εμπειρίες μέσα από τις σχέσεις του με τους γονείς του και την παιδική του ηλικία, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα των σχέσεών του.
Για παράδειγμα, οι εντάσεις και οι καβγάδες ανάμεσα σε ένα ζευγάρι κρύβουν συχνά ανεπίλυτες συγκρούσεις από την παιδική ηλικία του καθενός. Για να μπορέσει να προχωρήσει μία σχέση, θα πρέπει αυτές να αναζητηθούν και να διευθετηθούν.
Τι οδηγεί ένα ζευγάρι στον ειδικό;
Η ουσιαστική έλλειψη επικοινωνίας οδηγεί σε παρεξηγήσεις, συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, σε μία προσπάθεια καθενός να «επικρατήσει» απέναντι στον άλλον, παρά να επιλυθούν από κοινού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που οδηγούν ένα ζευγάρι σε ειδικό είναι οι εξής:
- Έντονοι καβγάδες μπροστά στα παιδιά
- Επιθυμία του ενός συντρόφου για διαζύγιο
- Διαφωνία ως προς την απόκτηση παιδιών
- Αδυναμία απόκτησης παιδιού με φυσιολογικό τρόπο
- Υπερβολική ζήλια
- Φθορά της σχέσης μετά την απόκτηση παιδιού/παιδιών
- Παρέμβαση των γονιών του ενός από τους δύο συζύγους στη ζωή του ζευγαριού.
Ποιος είναι ο στόχος της θεραπείας;
Μέσα από τη διαδικασία οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι φέρουν από κοινού ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και για την επίλυσή τους. Στόχος είναι η κατανόηση της ίδιας της σχέσης και η εκ νέου ανακάλυψη της αξίας του άλλου.
Η αυτογνωσία, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η αυτοεκτίμηση, η βελτίωση της επικοινωνίας, θα οδηγήσουν σε μία συντροφική σχέση με χαρακτηριστικά την ασφάλεια και την εγγύτητα. Παράλληλα, οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να βελτιωθούν αν και οι δύο δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προσπαθήσουν.
Μέσα από τη θεραπεία ζεύγους δίνεται η ευκαιρία επανεκκίνησης της σχέσης και η λειτουργία της με καλύτερες προϋποθέσεις. Η αυτογνωσία, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η βελτίωση της επικοινωνίας, καλλιεργούν το έδαφος για μια αρμονική σχέση.
Είναι, ωστόσο, χρήσιμο να επισημάνουμε ότι η διαδικασία αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η σχέση θα σωθεί. Μπορεί οι δύο σύντροφοι να συνειδητοποιήσουν ότι η σχέση δεν μπορεί πια να ξαναζωντανέψει.