Πρώτη μέρα στο σχολείο σήμερα και μπορεί η σχολική τσάντα να μην είναι ακόμη βαριά, όμως, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το βάρος της σχολικής τσάντας, ειδικά των μαθητών του Δημοτικού, όλο και μεγαλώνει.
Το βάρος της τσάντας εξαρτάται από την τάξη που πηγαίνει το παιδί, το ημερήσιο πρόγραμμα και τις δραστηριότητές του. Πολλές φορές ένα παιδί, εκτός από τα βιβλία, μπορεί να έχει στην τσάντα του υλικά για κάποια μαθήματα όπως καλλιτεχνικά ή άλλα αντικείμενα, όπως τάπερ με κολατσιό, θερμός, ζακέτα/μπουφάν, ομπρέλα, κ.τλ.
Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία υπολογίζει ότι η σχολική τσάντα ζυγίζει 4-7 κιλά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σχολική τσάντα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει σε βάρος το 10% του βάρους του παιδιού. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο πόση ώρα κουβαλάει το παιδί την τσάντα, αν π.χ. έχει να διανύσει μεγάλη απόσταση περπατώντας για το σχολείο.
Ωστόσο, μία τσάντα με επιπλέον βάρος, αποτελεί αιτία συνεχούς τραυματισμού για το σώμα του παιδιού και μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κακώσεις, ενοχλήσεις/πόνο στα χέρια, στους ώμους, στον αυχένα, στην πλάτη ή στη μέση.
Ένα από τα αποτελέσματα μπορεί να είναι η εμφάνιση σχολικής οσφυαλγίας, που συνήθως συμβαίνει σε ηλικίες από τα έντεκα και μετά, με κύρια αιτία την πολύ φορτωμένη σχολική τσάντα. Πέρα από αυτό τον παράγοντα, παίζουν ρόλο επίσης, η έλλειψη άσκησης, η αύξηση της καθιστικής ζωής, η κακή στάση σώματος στη διάρκεια του διαβάσματος, κ.α.
Πώς πρέπει να είναι η ιδανική σχολική τσάντα;
- Προτιμήστε μία τσάντα-σακίδιο, την οποία το παιδί θα φορά στην πλάτη και όχι στον ένα ώμο, για να εξισορροπείται το βάρος και να μην υπάρχει μονόπλευρη επιβάρυνση.
- Τα παιδιά θα πρέπει να φορούν σωστά την τσάντα σακίδιο, ώστε να μην επιβαρύνουν τη σπονδυλική τους στήλη και να μην νιώθουν ενόχληση στη μέση, που ενδέχεται να οδηγήσει σε κύφωση ή λειτουργική σκολίωση.
Tip
Είναι σημαντικό τα παιδιά να γυμνάζονται, καθώς αυτό βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών, αλλά όχι έντονα, καθώς στις μικρές ηλικίες η υπερβολική άσκηση δεν κάνει καλό.