Το παιχνίδι είναι ένας από τους τρόπους μέσα από τους οποίους τα παιδιά μαθαίνουν και αναπτύσσουν σωματικές και πνευματικές δεξιότητες, καλλιεργούν τη φαντασία τους και διαμορφώνουν ως ένα σημείο την προσωπικότητά τους. Το παιχνίδι μίμησης είναι ένα θεμελιώδες τμήμα της μάθησης.
Η μίμηση ξεκινά από πολύ νωρίς στη ζωή ενός παιδιού. Τα βρέφη αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες μέσω της μίμησης των μεγαλύτερων παιδιών και των ενηλίκων.
Σε ένα παιδί ηλικίας 2-3 ετών αρέσουν τα παιχνίδια που υποδύονται ρόλους (μητέρα/πατέρας), μιμούνται τις δραστηριότητες των γονιών και των μεγαλύτερων παιδιών ή ακόμη και επαγγέλματα (γιατρός, μάγειρας).
Η αντιγραφή των πράξεων που παρατηρεί το μικρό παιδί από το περιβάλλον του, ενθαρρύνει την ανάπτυξη βασικών δεξιότητων του. Του αρέσει να παρατηρεί τους ενήλικες και στη συνέχεια τους αντιγράφει. Μέσα από το παιχνίδι μίμησης πειραματίζεται με το περιβάλλον του και τις συμπεριφορές που παρατηρούνται μέσα σ’ αυτό.
Τα παιδιά, π.χ., χειρίζονται άψογα τις ηλεκτρονικές συσκευές από μικρή ηλικία, καθώς παρατηρούν τους ενήλικες να τις χρησιμοποιούν. Μέσω της μίμησης και της επανάληψης, τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικές και κινητικές δεξιότητες, ενώ βελτιώνουν το συντονισμό χεριών - ματιών και την αντίληψη του χώρου γύρω τους.
Η αλληλεπίδραση που δημιουργείται ανάμεσα στο παιχνίδι και το παιδί ή ανάμεσα στους χαρακτήρες των παιδιών διαμορφώνει και ένα μέρος της προσωπικότητάς του. Τα παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να μάθουν περισσότερα για τον κόσμο γύρω τους. Μέσω των φανταστικών σεναρίων που δημιουργούν, αναπαριστούν ένα μέρος της πραγματικότητας και προσαρμόζουν τα παιχνίδια τους σ’ αυτή.
18.06.2021