Πριν το καταλάβετε, τα παιδιά μεγάλωσαν, ενηλικιώθηκαν και φεύγουν από το σπίτι για να σπουδάσουν, για να ζήσουν μόνα τους, για να παντρευτούν… Και τώρα, τι;
Για τους περισσότερους γονείς η ανεξαρτητοποίηση των παιδιών τους είναι μία φάση επώδυνη, καθώς νιώθουν μοναξιά, θλίψη, ακόμη και ότι η ζωή τους δεν έχει πια νόημα. Αυτά τα συναισθήματα οφείλονται στο λεγόμενο σύνδρομο της «άδειας φωλιάς».
Η διαδικασία αυτή είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους γονείς που είναι υπερπροστατευτικοί και νιώθουν επιπλέον άγχος για το αν τα παιδιά τους θα ανταπεξέλθουν, για εκείνους που είχαν ως επίκεντρο της ζωής τους τα παιδιά, καθώς και για εκείνους που δεν έχουν καλή σχέση μεταξύ τους. Η μετάβαση στη νέα αυτή φάση της ζωής φέρνει αναπροσαρμογές στην οικογένεια και τους ρόλους των μελών της.
Ως γονείς, οφείλετε να βοηθήσετε το παιδί να καταλάβει ότι ως ενήλικας έχει πλέον τις δικές του υποχρεώσεις, αλλά και εσείς να σεβαστείτε την ιδιωτική του ζωή. Επίσης, προσπαθήστε να μην μεταφέρετε στα παιδιά σας τη δυσκολία και τη μοναξιά που νιώθετε, καθώς έτσι τους δημιουργείτε ενοχές.
Καθώς τα παιδιά γίνονται όλο και πιο ανεξάρτητα, συχνά οι γονείς προσπαθούν να επανεφεύρουν το ρόλο τους. Παράλληλα, η αναχώρηση των παιδιών από το σπίτι, κάνει τους γονείς να αισθάνονται / συνειδητοποιούν ότι και οι ίδιοι μεγαλώνουν, προκαλώντας τους άγχος και υπαρξιακές ανησυχίες.
Από την άλλη, το γεγονός αυτό επιφέρει αλλαγές και στη σχέση του ζευγαριού. Καθώς οι σύντροφοι έχουν περισσότερο χρόνο ο ένας για τον άλλον, συχνά ανακύπτουν θέματα και προβλήματα της δικής τους σχέσης, χωρίς να αποκλείονται οι εντάσεις. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα ζευγάρι με κακή σχέση, αποφασίζει να πάρει διαζύγιο όταν νιώθει ότι τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου της «άδειας φωλιάς» είναι τα εξής:
- Μοναξιά
- Απελπισία
- Θλίψη
- Απώλεια
- Κατάθλιψη
Οι μαμάδες συχνά είναι πιο επιρρεπείς στα συμπτώματα αυτά, καθώς περίπου στην ηλικία που έρχεται η απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι, εκείνες βιώνουν σωματικές μεταβολές, που οφείλονται στην εμμηνόπαυση ή έχουν ηλικιωμένους γονείς που φροντίζουν.
Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το αίσθημα απώλειας των παιδιών
- Κάθε αλλαγή στη ζωή μας απαιτεί μία περίοδο προσαρμογής. Αποδεχτείτε το γεγονός και αντί να αναπολείτε το παρελθόν, δείτε τη νέα αυτή φάση ζωής ως μία ευκαιρία για νέα πράγματα και ξεκινήματα.
- Προσπαθήστε να μην εστιάζετε στο παιδί σας που έφυγε, αλλά στον εαυτό σας, στο σύντροφό σας, στα ενδιαφέροντά σας.
- Αρχίστε π.χ. ένα νέο χόμπι, δοκιμάστε νέες δραστηριότητες, ασχοληθείτε περισσότερο με τους φίλους σας ή τη δουλειά σας και τους στόχους σας.
- Εκμεταλλευτείτε τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο σας για περισσότερη συντροφικότητα και για να τονώσετε τη συζυγική σχέση.
- Θα ανακαλύψετε σιγά σιγά ότι η ζωή μετά την ανατροφή των παιδιών μπορεί να είναι το ίδιο ικανοποιητική και χαρούμενη.