Η περίοδος που διανύουμε τον τελευταίο χρόνο, με τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην καθημερινότητα και στις συνήθειές μας η πανδημία, οι περιορισμοί και η νέα «κανονικότητα», έχουν επιφέρει ανισορροπία σε όλα τα επίπεδα ζωής. Ωστόσο, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους έφηβους.
Οι έφηβοι βιώνουν τους δικούς τους φόβους, αλλά και κοινωνική απομόνωση, καθώς αισθάνονται αποκομμένοι από τους φίλους τους, ενδεχομένως και απογοήτευση.
Όπως είναι γνωστό, οι έφηβοι έχουν ανάγκη να νιώθουν ανεξάρτητοι και αυτόνομοι. Αυτό, όμως, είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα κατάσταση και τους περιορισμούς που βιώνουμε.
Η παραμονή τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο σπίτι και η συνύπαρξη με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα διαφωνίες και συγκρούσεις.
Ένας γενικός κανόνας που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ο σημαντικός ρόλος της επικοινωνίας με τους εφήβους και η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης, αφού οι υπερβολικές απαγορεύσεις μπορούν να φέρουν απομάκρυνση των παιδιών και μυστικοπάθεια.
Η σχέση των εφήβων με τις οθόνες, είναι ένα από τα πιο συνήθη θέματα που προκαλούν εντάσεις στην οικογένεια. Όχι μόνο για το χρόνο που περνούν οι νέοι με το κινητό ή μπροστά στον υπολογιστή, αλλά και για το άγχος που έχουν οι γονείς να ελέγχουν τις κινήσεις των παιδιών τους μέσα από τα social media, κλπ.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τρόπο επικοινωνίας για τους εφήβους. Βοηθάμε, όμως, τα παιδιά μας να καταλάβουν ότι η πραγματική ζωή είναι εκεί έξω και όχι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη επαφή.
Ωστόσο, η σύνδεση με την οικογένεια παραμένει σημαντική για τους εφήβους. Για αυτό και θα πρέπει να παρέχουμε στους εφήβους ένα ασφαλές περιβάλλον, να τους καθησυχάζουμε και να τους ενθαρρύνουμε να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
Ως γονείς οφείλουμε να:
- Ενημερώνουμε τους εφήβους για τους κινδύνους της πανδημίας και τη δημόσια υγεία.
- Διατηρούμε μία καλή επικοινωνία μαζί τους.
- Τους δίνουμε τη δυνατότητα της ιδιωτικότητας.
- Έχουμε γνώση με τι ακριβώς ασχολούνται όταν είναι στην οθόνη (social media / video games) και για ποιο λόγο (π.χ. να χαλαρώσουν / να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους, κ.α.).
- Συζητάμε μαζί τους για το περιεχόμενο όσων βλέπουν/συμμετέχουν, ώστε να γνωρίζουν και εκείνα τους πιθανούς κινδύνους.
- Θέτουμε ρεαλιστικά όρια στη χρήση των οθονών και να αποφεύγουμε τις απαγορεύσεις, που μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα.
- Είμαστε υποστηρικτικοί απέναντι στις ανάγκες τους.
- Αξιοποιούμε τον κοινό χρόνο για να κάνουμε περισσότερα πράγματα μαζί τους, ενισχύοντας τη σχέση μας.
- Δίνουμε στους έφηβους πρωτοβουλίες και τους αναθέτουμε είτε κάτι ατομικό (π.χ. τακτοποίηση δωματίου), είτε να βοηθήσουν σε μια οικογενειακή εργασία.
- Τους παροτρύνουμε να δώσουν προοπτική στη ζωή τους, οργώνοντας τη μέρα τους, αφιερώνοντας χρόνο σε δραστηριότητες, ακολουθώντας υγιεινή διατροφή και άσκηση, ή ακόμη δοκιμάζοντας τεχνικές χαλάρωσης.